Retro Stories

Η ΑΕΚ με τον Σαβέφσκι «αλώνει» και τη Γλασκώβη, περνάει τη Ρέιντζερς και γράφει ιστορία στο Champions League (video)

Η ΑΕΚ με τον Σαβέφσκι «αλώνει» και τη Γλασκώβη, περνάει τη Ρέιντζερς και γράφει ιστορία στο Champions League (video)

Σαν σήμερα (24/08) εκείνο το αλησμόνητο βράδυ του ‘94 στη Γλασκώβη - Το γκολ του Τόνι Σαβέφσκι και το 0-1, η πρόκριση επί της Ρέιντζερς και η ΑΕΚ γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που μπαίνει στους ομίλους του Champions League.  

Σχετικά Άρθρα

Ιστορική επετειακή ημέρα ξημέρωσε για την ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ηταν 24 Αυγούστου του 1994 όταν η πρωταθλήτρια Ελλάδος ΑΕΚ πήγε στη Γλασκώβη να υπερασπιστεί το υπέρ της 2-0 του πρώτου αγώνα στη Νέα Φιλαδέλφεια, κόντρα στη σπουδαία Ρέιντζερς της εποχής και να πανηγυρίσει την πρόκρισή της στους «χρυσοφόρους» ομίλους του Champions League, που εκείνη τη σεζόν για πήραν επίσημη μορφή.

Και η ΑΕΚ τα κατάφερε με τρόπο φανταστικό, με τρόπο εμφατικό, κερδίζοντας τη Ρέιντζερς και μέσα στο σπίτι της. Mετά το 2-0 στη Φιλαδέλφεια και τα δυο γκολ του Σαραβάκου, είχε γίνει σαφές ότι οι Σκωτσέζοι δεν ήταν αυτοί το φαβορί για την πρόκριση. Πίστευαν όμως στην ανατροπή στο IbroxPark, το οποίο είχε γεμίσει εκείνο το βροχερό βράδυ με 45.000 κόσμο, εκ των οποίων οι 1.200 ήταν Ενωσίτες.

Ο προπονητής της ΡέιντζερςΓουόλτερ Σμιθ, έριξε τον δίμετρο επιθετικό Ντάνκαν Φέργκιουσον μπροστά και δίπλα του τον Άγγλο Μαρκ Χέιτλι για να γυρίσει το παιχνίδι. Ο Μπάγεβιτς «απάντησε» βάζοντας μαν του μαν τον Μανώλη Παπαδόπουλο στον Φέργκιουσον, τον Βλάχο στον Χέιτλι και με τον Μανωλά να δίνει βάθος στην άμυνα, κατάφερε να τους περιορίσει.

Μπροστά οι Τσιάρτας, Κωστής και Σαραβάκος με τη βοήθεια φυσικά του Σαβέφσκι κρατούσαν μπάλα και προσπαθούσαν να απειλήσουν. Ο Σαμπανάτζοβιτς «δέσποζε» στο κέντρο και στα «φτερά» ήταν οι Κασάπης και Αγορογιάννης, με τον Ατματσίδη φυσικά στο τέρμα.  Το ημίχρονο έδειχνε ότι θα πήγαινε στο 0-0. Φτάσαμε όμως στο 44’:  
toni.jpg

«…αλλά τώρα ο Τσιάρτας την πήρε την μπάλα απ’ την μπαλιά του Κωστή… Ο Τσιάρτας θα τη γυρίσει, το πλασέ και η ΑΕΚ προηγείται 1-0, λίγο πριν βγει το ημίχρονο! Ο Σαβέβσκι…  είναι ο σκόρερ και η ΑΕΚ προηγείται 1-0 με το γκολ που πετυχαίνει σχεδόν στο 44’ (…) η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή είναι 1-0 μπροστά στο Ibrox και με τα δύο τέρματα του πρώτου παιχνιδιού χρειάζεται να δεχθεί τέσσερα γκολ πλέον για να μείνει έξω».

Με αυτά τα λόγια ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος περιέγραψε το γκολ του Τόνι και μέσα από τη συχνότητα του MEGAέφερε σε όλη την Ελλάδα μία στιγμή αξέχαστη που θα μνημονεύεται για πάντα… Ο Σαβέφσκι έπαιξε με ένεση αυτό το παιχνίδι όντας τραυματίας και το γκολ αυτό ήταν το ένα και μοναδικό στη σπουδαία καριέρα του που πανηγύρισε με την ψυχή του.

Ναι, ήταν ένα ιστορικό γκολ! Η ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο όχι μόνο δε δέχθηκε… τέσσερα γκολ από τη Ρέιντζερς, αλλά κράτησε το ρυθμό του αγώνα και το υπέρ της σκορ ως το τέλος κερδίζοντας τους Σκωτσέζους και μέσα στο Ibrox. Η ΑΕΚ φέρνει το Champions League στην Ελλάδα και την επομένη του αγώνα πάνω από 2.000 φίλοι της υποδέχονται την αποστολή στο αεροδρόμιο αποθεώνοντας τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και τους παίκτες του.

Για την ιστορία η Ρέιντζερς μετά τον αποκλεισμό της από την ΑΕΚ, σήκωσε κεφάλι και πήρε το πρωτάθλημα στη Σκωτία με 16 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Μάδεργουελ. Το επόμενο καλοκαίρι έκανε δικούς της τους Γκασκόιν, Σαλένκο και Πέτριτς και κατάφερε να μπει στους ομίλους του Champions League το 1995.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Ατματσίδης, Αγορογιάννης, Παπαδόπουλος, Μανωλάς, Βλάχος, Σαμπανάτζοβιτς, Σαραβάκος, Σαβέβσκι (75’ Σταματής) Κωστής, Τσιάρτας (85’ Κοπιτσής) Κασάπης

Θοδωρής Καρβουνιάρης

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0