Retro Stories

Οι 131, το ΣτΕ, το γήπεδο της ΑΕΚ που (ξανά)γκρεμίστηκε τον Αύγουστο του 2003, αλλά πώς αλλάζουν οι καιροί… (video)

Οι 131, το ΣτΕ, το γήπεδο της ΑΕΚ που (ξανά)γκρεμίστηκε τον Αύγουστο του 2003, αλλά πώς αλλάζουν οι καιροί… (video)

Τα τείχη του νέου γηπέδου της ΑΕΚ έχουν υψωθεί. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έδωσε «σάρκα και οστά» στην υπόσχεσή του και στο όνειρο των φίλων της «Ένωσης», που μία ημέρα σαν και σήμερα (20/08) το 2003, το είδαν να (ξανά)γκρεμίζεται από 131 κατοίκους και το ΣτΕ.

Σχετικά Άρθρα

«Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει». Αν ο Ισπανός φιλόσοφος, Τζορτζ Σανταγιάνα, στον οποίο ανήκει το συγκεκριμένο ρητό ήθελε να βρει ένα ποδοσφαιρικό παράδειγμα για να το κάνει σαφέστερο, η ΑΕΚ θα του το προσέφερε απλόχερα.

Η σημερινή ημέρα σε αλλοτινές εποχές, θα ήταν μία ακόμα αφορμή, ώστε ο εκάστοτε «Ενωσίτης» να νιώθει πως ακουμπούν μία ανοιχτή πληγή του. Οι καιροί, όμως, άλλαξαν με μικρές κερδισμένες «μάχες» επώνυμων/ανώνυμων υποστηρικτών της και φαρδιά-πλατιά την «υπογραφή» του Δημήτρη Μελισσανίδη, που έκανε την υπόσχεσή του, πράξη.

Ναι, η είσοδος στο νέο γήπεδο είναι θέμα ημερών ή και ωρών. Η αξία του «κιτρινόμαυρου» σήμερα, όμως, αποκτά άλλη βαρύτητα μόνο όταν κανείς κοιτά το χθες.

Ειδικά, όταν στο χθες το μαύρο έμοιαζε να επισκιάζει το κίτρινο.

Στις 20 Αυγούστου του 2003, μία ημέρα σαν σήμερα πριν 19 χρόνια δηλαδή, περίπου δύο μήνες από το τελευταίο ματς της ΑΕΚ στο Νίκος Γκούμας κόντρα στον Άρη και την κατεδάφιση της ιστορικής της έδρας, ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας και 131 κάτοικοι, αντίθετοι με την ανέγερση του γηπέδου, βλέπουν την προσφυγή τους στο ΣτΕ, για προσωρινή αναστολή των εργασιών, να γίνεται δεκτή. Η απόφαση είναι καταδικαστική.

Η παράταση, έως την επανεξέτασή της κύριας προσφυγής στις 5 Νοεμβρίου του 2003, ισοδυναμεί με αποκλεισμό του γηπέδου της ΑΕΚ από τα Ολυμπιακά έργα. Εν ολίγοις, βάζει στο «συρτάρι» το όνειρο για μία άμεση ανέγερση του γηπέδου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Ένα όνειρο με υπόγειο κλειστό γήπεδο μπάσκετ 8.000 θέσεων, βόλεϊ, ξενώνα αθλητικών αποστολών, μουσείο, συνεδριακό κέντρο, χώρο ζωντανών μεταδόσεων αγώνων σε video wall, γνωστό και ως AEK Live Arena, αλλά και το Κέντρο Αναψυχής ΑΕΚ, με κινηματογράφο, μπόουλινγκ, κολυμβητήριο, εστιατόρια και εμπορικό πολυκατάστημα.
ngoumasnew3.jpgngoumasnew4th.jpg
Τόσο ο τότε Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ, Ντένις Όσβαλντ, θεωρούν πως με τη μέχρι τότε πορεία των έργων, είναι αδύνατο το γήπεδο να προλάβει να είναι έτοιμο εντός του χρονοδιαγράμματος που θα το καθιστούσε διαθέσιμο για χρήση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Πρόκειται για μία «είδηση» που είχε κυκλοφορήσει από τις αρχές του μήνα, από «υπεύθυνα χείλη», όπως τόνιζε τότε το ρεπορτάζ του www.stadia.gr συμπληρώνοντας πως μόνο το ποδοσφαιρικό γήπεδο, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα ήταν έτοιμο το 2005! Το σύνολο του συγκροτήματος; Πιθανότατα το 2006!

Το ΣτΕ βασίζεται σε αυτήν την άποψη, κάνει την ένσταση δεκτή και σαν «κερασάκι» κρίνει ως παράνομη την παραχώρηση μέρους του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας για χρήση. Ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Γιάννης Γρανίτσας, παραμένει αισιόδοξος παρά τις εξελίξεις, θεωρώντας πως σε εννέα μόλις μήνες, το γήπεδο έχει πιθανότητες να είναι έτοιμο για την Ολυμπιάδα. Η ιστορία τον διαψεύδει.
αεκ-νικος_γκουμας_1.jpg
Περίπου δύο δεκαετίες σύγχρονης «προσφυγιάς» για τον σύλλογο, με άλλες πιο σοβαρές και άλλες πλήρως ασόβαρες προσπάθειες για γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια ή και αλλού.

Από τα Άνω Λιόσια και την Φυλή, στη Νέα Σμύρνη και το «παγωμένο» ΟΑΚΑ. Το πλήρωμα του χρόνου, όμως, φτάνει και μέσα από τις «στάχτες» της, μακριά από τη φυσική της κατηγορία, παρουσιάζεται το σχέδιο της Αγιάς Σοφιάς. Ποιος δρόμος, όμως, ήταν στρωμένος με… ροδοπέταλα για να είναι αυτός;

Η ΑΕΚ περνά από σαράντα «κύματα». Ίσως και να ήταν τόσα πράγματι.

Τα ξεπερνά όλα, όμως, και ο Δημήτρης Μελισσανίδης αποδεικνύει πως μόνο αυτός ήταν ικανός να επαναφέρει την ΑΕΚ στη φυσική της έδρα: τη Νέα Φιλαδέλφεια.


Επιστρέφοντας στο σήμερα, οι φίλοι της τριγυρνούν ανυπόμονα γύρω και μπροστά από τις θύρες του νέου γηπέδου, αναμένοντας να ανοίξουν.

Σε κάθε βόλτα που ο καθένας αναζητά κάτι από το παρελθόν που έζησε ή δεν έζησε, καλό θα ήταν να αναθεωρεί το λαϊκό γνωμικό που θέλει να κοιτά κανείς το δάσος και όχι το δέντρο.

Υπάρχουν και περιπτώσεις που αξίζει κανείς να μένει λίγο παραπάνω στις πολλές μικρές νίκες.

Αυτές, αλλά και αυτούς, που έφεραν το σήμερα και του δίνουν το δικαίωμα να χαρακτηρίζεται ως απόρθητο.

*Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την «αυτοψία» του BN Sports στην OPAP Arena-Αγιά Σοφιά

Πηγή φωτογραφιών: www.stadia.gr

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0