Retro Stories

Ο αγιασμός στο σπίτι της ΑΕΚ: Η φλόγα άναψε και το «γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια» δεν είναι πια σύνθημα! (video)

Ο αγιασμός στο σπίτι της ΑΕΚ: Η φλόγα άναψε και το «γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια» δεν είναι πια σύνθημα! (video)
Στις 27 Ιουλίου του 2017, η ΑΕΚ, με την οικοδομική άδεια στα «χέρια», πραγματοποιεί τον αγιασμό του νέου της γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πέντε χρόνια μετά, το όνειρο της επιστροφής έχει πάρει «σάρκα και οστά».
 
Σχετικά Άρθρα
«Το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα. Η φλόγα άναψε». Πράγματι. Πέντε χρόνια μετά από αυτά τα λόγια του Στέλιου Σεραφείδη, το όνειρο των φίλων της ΑΕΚ γίνεται πραγματικότητα. Ο ίδιος δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Δεν θα προλάβει να παρακολουθήσει έστω αυτόν τον έναν αγώνα, που τόσο πολύ ήθελε. Ο σύλλογος, όμως, φρόντισε να είναι πάντοτε «παρών», μέσω της μορφής του που κοσμεί, ένας από τους τέσσερις πυλώνες του γηπέδου. Πριν η Αγιά Σοφιά πάρει τη σημερινή της -σχεδόν τελική- μορφή, όμως, η ΑΕΚ γιόρταζε μία σειρά από μικρές και μεγάλες νίκες, που έφεραν στα χέρια της την πολυπόθητη οικοδομική άδεια. 
 
Η 27η Ιουλίου ορίστηκε ως ημέρα της Τελετής Αγιασμού στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μία ημερομηνία-ορόσημο στην ιστορία του συλλόγου, εξίσου σημαντική με αυτήν των εγκαινίων που πλησιάζουν. Άνθρωποι πάσης ηλικίας και θρυλικές φιγούρες του συλλόγου, κατέκλυσαν τον άλλοτε χώρο του Νίκος Γκούμας. Μεταξύ αυτών και ο σπουδαίος ηθοποιός, Κώστας Βουτσάς, που με έναν νεαρό παιδί πλάι του, πρωταγωνίστησε στο συγκινητικό βίντεο της παρουσίασης του νέου γηπέδου. Δυστυχώς όμως, δύο χρόνια πριν αυτό ανοίξει τις πύλες του, απεβίωσε, αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη.
 
Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, Γαβριήλ Παπανικολάου, ήταν αυτός που πραγματοποίησε την τελετή και προχώρησε σε μία συγκινητική ομιλία.
 
«Απόψε ζούμε ιστορικές στιγμές στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το 1926, στη γη των προγόνων μας, ανυψώθηκε ένα γήπεδο που έμελλε να φιλοξενήσει μία ιστορική ομάδα, που είναι η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως. 
 
Απόψε, αδέλφια μου αγαπημένα, ήρθαμε να ευλογήσουμε αυτήν τη νέα σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας της ΑΕΚ. Έναν χώρο, που όχι μόνο θα στεγάζει τον αθλητισμό και την ευγενή άμιλλα, αλλά θα δημιουργεί αξίες, για αυτό που πρεσβεύει εδώ και δεκαετίες η ΑΕΚ» τόνισε, παραδίδοντας, παράλληλα, στον Δημήτρη Μελισσανίδη, την πρώτη σημαία της Αγιάς Σοφιάς.
 
Εν συνεχεία, ο λόγος περνά στον διοικητικό ηγέτη της «Ένωσης», την ώρα που η ιαχή «γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια» κυριαρχεί.
 
«Το μέγεθος της στιγμής που ζεις ορισμένες φορές σε ξεπερνά. Μια τέτοια στιγμή είναι κι αποψινή. 
 
Ο χώρος που βρισκόμαστε είναι ιερός. Η ΑΕΚ δεν μπορεί και δεν μπορούσε να είναι ο εαυτός της μακριά από τη Νέα Φιλαδέλφεια. Εδώ είναι το σπίτι της. 
 
Τα χρόνια που η ΑΕΚ είναι στην προσφυγιά μας πόνεσαν. Πήραμε την απόφαση να επιστρέψουμε στη θέση που μας αξίζει. Έτσι ξεκινήσαμε από τα θεμέλια, τη Νέα Φιλαδέλφεια. 
 
Εδώ είναι τα θεμέλια της ΑΕΚ. Μετά από προσπάθειες τεσσάρων ετών βάζουμε τα νέα θεμέλια πάνω στα παλιά. Με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση της ΑΕΚ, αλλά και το βλέμμα στο μέλλον. Θα είναι ένα γήπεδο σημείο αναφοράς, μνήμης και πολιτισμού για τον κάθε Έλληνα. Δεν νοείται δήμος της Νέας Φιλαδέλφειας χωρίς την ΑΕΚ. Είμαστε οι δύο όψεις στο ίδιο νόμισμα. 
 
Ξέρω ότι οι περισσότεροι από αυτούς που μας πολέμησαν κάπου μέσα τους θα καμαρώνουν όταν το δουν μπροστά τους. Να ευχαριστήσω τους φιλάθλους που ήταν δίπλα μας, βροντοφωνάζοντας γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ευχαριστώ όσους πίστεψαν στο όνειρο και ήταν κοντά μας.
 
Τα τείχη της Αγιάς Σοφιάς θα είναι ψηλά, θα είναι άτρωτα και δεν θα πέσουν ποτέ!»
 
Πέντε χρόνια μετά, το όνειρο έχει πάρει «σάρκα και οστά». Όσοι βροντοφώναξαν πως γίνεται πραγματικότητα, πως η φλόγα άναψε, επιβεβαιώνονται, έστω κι αν κάποιοι από αυτούς δεν βρίσκονται ανάμεσά μας.
 
Μόνο κοιτώντας κανείς από απόσταση χρόνου, όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια, αντιλαμβάνεται την πραγματική αξία τους. 
 
Αν και τα σπουδαία, είναι ακόμη μπροστά, αλλά ευτυχώς για την ΑΕΚ, πάρα πολύ κοντά.

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0