Retro Stories

Το τελευταίο φιλικό ΑΕΚ - Ολυμπιακού, λίγο μετά την έλευση Κόκκαλη και λίγο πριν το 3ο σερί «κιτρινόμαυρο» πρωτάθλημα! (video)

Το τελευταίο φιλικό ΑΕΚ - Ολυμπιακού, λίγο μετά την έλευση Κόκκαλη και λίγο πριν το 3ο σερί «κιτρινόμαυρο» πρωτάθλημα! (video)
Στις 9 Αυγούστου του 1993, ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, στο πλαίσιο φιλικής αναμέτρησης. Ναι, όσο και αν σήμερα μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, καθώς φαίνεται, ακόμα και λίγο πριν την έλευση της νέας χιλιετίας, δεν ήταν!
 
Σχετικά Άρθρα
Άλλες εποχές, άλλα ήθη, άλλα έθιμα. Στις αρχές των '90s, όταν το ελληνικό ποδόσφαιρο μετρούσε μία δεκαετία στη σφαίρα του επαγγελματισμού και το «χάσμα» μεταξύ των αιωνίων αντιπάλων είχε «ανοίξει» ήδη για τα καλά, εντός κι εκτός γηπέδου, υπήρχε ακόμη χώρος για φιλικές αναμετρήσεις ανάμεσα στους άσπονδους «εχθρούς». Για την ακρίβεια, όχι απλώς υπήρχε χώρος, αλλά έως ένα σημείο συνηθιζόταν οι «μεγάλοι» να αναμετριούνται στο πλαίσιο της καλοκαιρινής τους προετοιμασίας.
 
Το ημερολόγιο δείχνει 9 Αυγούστου του 1993. Ημερομηνία ιστορική, καθώς ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, στο πλαίσιο της τελευταίας -έως σήμερα- φιλικής μεταξύ τους αναμέτρησης.
 
Η ΑΕΚ στη δεύτερη σεζόν της διοίκησης Μελισσανίδη-Καρρά, είχε κατακτήσει το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημά της με τα «ηνία» του συλλόγου να βρίσκονται στα χέρια του Ντούσαν Μπάγεβιτς και διένυε μία φάση ανανέωσης. Αρκετά νέα πρόσωπα που έγραψαν μετέπειτα τη δική τους ιστορία στον σύλλογο, όπως οι Τσιάρτας, Κοπιτσής, Ατματσίδης και Κασάπης, άρχισαν να μπαίνουν για τα καλά στην καθημερινότητα του συλλόγου.
 
Σε μεταβατικό στάδιο και ο Ολυμπιακός. Άλλωστε, μόλις λίγους μήνες πριν, ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε αναλάβει τη διοίκηση των Πειραιωτών, με στόχο να δώσει «τέλος» στην... ανομβρία των επτά χρόνων χωρίς πρωτάθλημα. Κάτι που έπραξε, εν τέλει, τρία χρόνια μετά. Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι της αναμέτρησης καθ' αυτό;
 
Η ΑΕΚ άνοιξε το σκορ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Δημητριάδη στο 56ο λεπτό και ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με τον Βαΐτση στο 82ο. 
 
Με βάση τον χαμηλό βαθμό ετοιμότητας των δύο ομάδων, αφού οι ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις ξεκινούσαν έναν μήνα αργότερα, οι παίκτες αποζημίωσαν όσους βρέθηκαν στο γήπεδο και το τελικό 1-1, παραμένει ένα ιστορικό αποτέλεσμα, αφού έως σήμερα, αποτελεί την τελευταία φιλική αναμέτρηση των δύο ομάδων.
 
 
Παρά τη διάθεση των δύο πλευρών και την «ευτυχή» κατάληξη του ματς, ωστόσο, το ρίσκο παρέμενε μεγάλο. 
 
Οι μνήμες από το μεταξύ τους φιλικό, άλλωστε, εν έτει 1989, που είχε τελείως διαφορετική κατάληξη και διακόπηκε στο 66ο λεπτό λόγω πρωτοφανών επεισοδίων στο ΟΑΚΑ, ήταν νωπές.
 
 
Για την ιστορία, το τέλος της σεζόν βρήκε την ΑΕΚ πρωταθλήτρια για τρίτη σερί χρονιά. Έκτοτε, όμως, οι δύο ομάδες ακολούθησαν βίους αντίθετους. 
 
Ο Ολυμπιακός κατέκτησε τα 21 από τα 27 πρωταθλήματα που ακολούθησαν, ενώ η «Ένωση» χρειάστηκε να περιμένει 24 ολόκληρα χρόνια για να γευτεί ξανά τη χαρά ενός πρωταθλήματος, έως ότου έρθει η «λύτρωση» το 2018. 
 
Νέα μεταξύ τους φιλική αναμέτρηση δεν υπήρξε. Στην «περιπέτεια» της ΑΕΚ στις χαμηλότερες κατηγορίες, όμως, τής δόθηκε η ευκαιρία να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό
 
Τα χρόνια που είχε να το πράξει σε φιλικό πλαίσιο, έως ότου έρθει το ματς του 2014, με την «Ένωση» στη Β' Εθνική; Περίπου τρεις δεκαετίες, για την ακρίβεια 28 ολόκληρα χρόνια!
 
Η μεγάλη του διαφορά, όμως, με αυτά που είχαν προηγηθεί; Διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Πηγή πληροφοριών: Χρονοντούλαπο της ΑΕΚ

Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0