Retro Stories

Το χατ-τρικ του Αγιεγκμπένι που μετέτρεψε τη Μακάμπι Χάιφα σε… εφιάλτη του Ολυμπιακού

Το χατ-τρικ του Αγιεγκμπένι που μετέτρεψε τη Μακάμπι Χάιφα σε… εφιάλτη του Ολυμπιακού

Πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια από μία από τις πιο «μαύρες» στιγμές του Ολυμπιακού σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το BN Sports, με αφορμή τη μάχη των «ερυθρολεύκων» κόντρα στη Μακάμπι Χάιφα, σας θυμίζει τι συνέβη την τελευταία και μοναδική φορά, που ο ελληνικός σύλλογος συναντήθηκε με την ομάδα του Ισραήλ.

Η δυναμική κάποιων ομάδων αλλάζει μέσα στα χρόνια. Άλλες ανεβαίνουν, άλλες κατεβαίνουν αλλά ότι γράφεται στην ιστορία του ποδοσφαίρου, μένει ανεξίτηλο στα βιβλία του «χρόνου». Κάπως έτσι, φτάνουμε στο σημερινό (20/7) παιχνίδι του Ολυμπιακού απέναντι στη Μακάμπι Χάιφα στο πλαίσιο του 2ου προκριματικού γύρου του Champions League.

Οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να φύγουν με υπέρ τους σκορ από το Ισραήλ ώστε να έχουν το πάνω χέρι στη ρεβάνς του Πειραιά, ωστόσο, η τελευταία φορά που αντιμετώπισαν την συγκεκριμένη ομάδα, πριν από περίπου 20 χρόνια, μόνο καλές αναμνήσεις δεν έχει αφήσει. Εκείνο το βράδυ, ο Ολυμπιακός υπέγραψε μία από τις «μαύρες» του στιγμές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και το BN Sports σας το παρουσιάζει.

Το «πάρτι» με τη Λεβερκούζεν έγινε… εφιάλτης δίχως τέλος!

19η Σεπτεμβρίου του 2002. Τα πρωτοσέλιδα… παραμιλούν μπροστά στον απόλυτο θρίαμβο του Ολυμπιακού. Λίγες ώρες πριν, η Μπάγερ Λεβερκούζεν, ως φιναλίστ του προηγούμενου Champions League,διασύρεται μέσα στον Πειραιά με 6-2 (!) από τους «ερυθρολεύκους» και υπογράφεται μία από τις χρυσές σελίδες στην ευρωπαϊκής τους ιστορία. Ωστόσο, τα γέλια και οι χαρές κρατούν μόλις μία εβδομάδα.

Στις 24 Σεπτεμβρίου, ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στη Κύπρο για να αντιμετωπίσει την Μακάμπι Χάιφα για την δεύτερη αγωνιστική των ομίλων. Το παιχνίδι γινόταν σε ουδέτερη έδρα και συγκεκριμένα στη Λευκωσίαλόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατούσε στο Ισραήλ, απαγορεύοντας την διεξαγωγή του αγώνα εκεί.

Η αυτοπεποίθηση στα ύψη και η ψυχολογία στο απόλυτο για να έρθει το διπλό. Ωστόσο, τα «φτερά» στα «ερυθρόλευκα» πόδια κόπηκαν απότομα, όταν η ομάδα του Ισραήλ έδειξε τις ορέξεις της αλλά και ο διαιτητής Μάσιμο Ντε Σάντις απέδειξε πως δεν θα είναι τόσο… φιλικός.

Το ρεσιτάλ του Αγιεγκμπένι που του χάρισε τη… μεταγραφή στην Αγγλία!

Οι δυσκολίες για το σύνολο του Λεμονή φάνηκαν από το πρώτο λεπτό αλλά ο διαιτητής το… τερμάτισε, δίνοντας πέναλτι υπέρ της Μακάμπι στο 27ο λεπτό, το οποίο δεν… υπήρχε. Ο 20χρονος εξτρέμ έπεσε στην προσπάθειά του να μπει στην περιοχή και ο Ιταλός ρέφερι έδειξε την άσπρη βούλα, παρόλο που ουδέποτε ο διεθνής άσος ανατράπηκε. Το 1-0, ήταν η αρχή ενός μεγάλου… εφιάλτη για τον Ολυμπιακό.

Ο Νιγηριανός εξτρέμ έκανε ότι ήθελε στην «ερυθρόλευκη» άμυνα και υπέγραψε με «χρυσά» γράμματα μία τεράστια νίκη για την Μακάμπι Χάιφα. Χάρη στο δικό του χατ-τρικ, ο σύλλογος του Ισραήλ επικράτησε με το ευρύ 3-0 επί του Ολυμπιακού. Ουσιαστικά, ήταν και η αρχή του… τέλους του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, αφού μετά από αυτό είχε μόλις μία… ισοπαλία.

Φυσικά, η εμφάνιση του Νιγηριανού απέναντι στον Ολυμπιακό, ήταν ανάμεσα στους κύριους λόγους που λίγους μήνες μετά, η Πόρτσμουθ τον έκανε δικό της. Ο αγγλικός σύλλογος τον απέκτησε αρχικά ως δανεικό και έπειτα με κανονική μεταγραφή έναντι πέντε εκατ. ευρώ, με το ματς απέναντι στους «ερυθρολεύκους» να αποτελεί την αφορμή για να του ανοίξει την πόρτα στο Νησί.

Η τρελή ανατροπή της Ριζούπολης!

Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν ξανά στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων, με την διαφορά τους να απέχει τρεις βαθμούς. Βέβαια, στον αγωνιστικό χώρο, η Μακάμπι Χάιφα έγινε το σύνολο που έδειξε να το θέλει περισσότερο. Μόλις στο 11ο λεπτό, η ομάδα του Ισραήλ ήταν ήδη μπροστά στο σκορ με 2-0 (!), παγώνοντας το στάδιο και τον Αγιεγκμπένι να σκοράρει για ακόμα μία φορά. Βέβαια, το τέρμα του Αλεξανδρή στο 37’ έφερε ξανά χαμόγελα στις εξέδρες, τα οποία κράτησαν για μόλις τέσσερα… λεπτά.

Το πρώτο μέρος έληξε στο 3-1 υπέρ της Μακάμπι και μία ακόμα «μαύρη» σελίδα φάνηκε πως θα γραφόταν για τον Ολυμπιακό. Κάπου εκεί, ο Νινιάδης έβαλε ξανά φωτιά στο γήπεδο, όταν μείωσε σε 3-2 μόλις στο 4ολεπτό του δευτέρου ημιχρόνου. Η πίεση του Ολυμπιακού αλλά και του κόσμου του, λύγισε τους φιλοξενούμενους και Άντζας στο 78’ ολοκλήρωσε μία μεγάλη ανατροπή, χαρίζοντας τον βαθμό της ισοπαλίας στον ελληνικό σύλλογο με το τελικό 3-3.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0