Retro Stories

Η εφιαλτική στιγμή που η Ρίβερ Πλέιτ χόρεψε το «τανγκό» του υποβιβασμού (video)

Η εφιαλτική στιγμή που η Ρίβερ Πλέιτ χόρεψε το «τανγκό» του υποβιβασμού (video)

Η στιγμή που το Μπουένος Άιρες, «έσβησε» και ένας από τους πιο ιστορικούς συλλόγους κατέληξε στον Άδη του αργεντίνικου ποδοσφαίρου. Πέρασαν 11 χρόνια από τη μέρα που η Ρίβερ Πλέιτ υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της και το BN Sports θυμάται όσα είχαν συμβεί τότε.

«Το ποδόσφαιρο δεν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Είναι κάτι απείρως πιο σοβαρό» είχε πει ο Μπίλ Σάνκλι, κάνοντας άπαντες να… χαμογελάσουν και να μην δέχονται στα σοβαρά αυτή την πρόταση. Ίσως, δεν έχουν γνωρίσει τους φίλους της Ρίβερ Πλέιτ, οι οποίοι φημίζονται για τις εκρηκτικές παρουσίες τους στην εξέδρα του Μονουμεντάλ, όμως μία τέτοια μέρα σαν και σήμερα, βυθίστηκαν στην απόλυτη ησυχία, βλέποντας την μεγάλη τους αγάπη να καταρρέει.

Η Μπελγράνο κρατάει μέχρι το τελευταίο σφύριγμα της λήξης το 1-1 και το υπέρ της 2-0 από τον πρώτο αγώνα, της δίνει την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια της Αργεντινής. Από την άλλη, όμως, επικρατεί το απόλυτο χάος. Η Ρίβερ Πλέιτ υποβιβάζεται για πρώτη φορά στα 110 χρόνια ιστορίας της και το BN Sports σας θυμίζει τη πιο μελανή στιγμή των «millonarios».

064011.jpg

Όταν οι Λαμέλα, Περέιρα και Φούνες Μόρι έγιναν απότομα… άντρες!

Αν κάποιος ρίξει μία ματιά στο ρόστερ της Ρίβερ Πλέιτ εκείνη τη σεζόν, σίγουρα δεν θα πίστευε ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν πραγματικό εφιάλτη. Στα χέρια του Λόπες ήταν οι υπερταλαντούχοι Έρικ Λαμέλα, Ρομπέρτο Περέιρα, Φούνες Μόρι αλλά και οι πιο έμπειροι όπως ο Καρίζο.

Η σεζόν δεν κυλούσε με τον καλύτερο τρόπο όμως κανείς δεν φανταζόταν πως η Ρίβερ θα έφτανε αλλά και θα έμενε στο χείλος του γκρεμού. Στις τελευταίες δέκα στροφές του πρωταθλήματος, η ομάδα του Μπουένος Άιρες μέτρησε μόλις μία νίκη (!), πέφτοντας αμέσως στην 17η θέση. Δηλαδή στα μπαράζ με τον 4ο της δεύτερης κατηγορίας.

river-carrizo_.jpg.webp

Οι «πειρατές» έφυγαν με την… άνοδο!

Αυτό είναι το παρατσούκλι της Μπλεγράνο. «Πειρατές». Με αυτό το ψευδώνυμο έκλεψαν την παραμονή της Ρίβερ Πλέιτ στα μεγάλα σαλόνια. Ο χρόνος παγώνει όταν ο Σέζαρ Περέιρα πετυχαίνει το 2-0 στο 50ο λεπτό, πλαισιώνοντας το όνομα του Μανσανέλι στο ταμπλό των σκόρερ. Στο σφύριγμα της λήξης η ελπίδα χάνεται. Η ευκαιρία για λύτρωση έχει μεταμορφωθεί έναν εφιάλτη που κανείς φίλος της Ρίβερ δεν θα ήθελε να δει.

«Σκοτώστε τους ή πεθαίνετε» ήταν η προειδοποίηση των οπαδών. Η πίεση έχει αγγίξει κόκκινο και οι παίκτες της Ρίβερ Πλέιτ καλούνται να διαχειριστούν ένα από τα πιο κρίσιμα παιχνίδια στην ιστορία του συλλόγου. Το γήπεδο κατάμεστο και έτοιμο να… πνίξει την Μπελγράνο. Να μην την αφήσει να βάλει την ταφόπλακα σε εκείνο το πτώμα της Ρίβερ αλλά και στην τεράστια ιστορία της με τους «θρύλους» που γέννησε.

Ο Παβόνε ανοίγει το σκορ μόλις στο 6ο λεπτό έπειτα από ασίστ του άλλοτε άσου της ΑΕΚΧουάν Ντίας. Στο γήπεδο επικρατεί πανικός και η κερκίδα συνεχίζει να δίνει την ώθηση. Όμως το τόπι δεν ήθελε να περάσει για δεύτερη φορά τη γραμμή της Μπελγράνο. Το γήπεδο έχει γείρει και η μία φάση διαδέχεται την άλλη. Ο πρώτος… πυροβολισμός έρχεται από το δεξί πόδι του Φαρέ.

Το ρολόι έδειχνε το 62ο λεπτό αλλά ήταν να περπατάμε στο 90λεπτο. Η Μπελγράνο ισοφαρίζει σε 1-1 και πλέον η Ρίβερ χρειάζεται τρία γκολ (!) για να παραμείνει στην κατηγορία. Οι φάσεις δεν σταματούν αλλά η πίεση έχει γίνει… ανυπόφορη. Και οι πιο πιστοί λυγίζουν και τα τελευταία λεπτά των καθυστερήσεων κυλούν βασανιστικά προς την κόλαση.

Το απόλυτο χάος…

Όταν λέμε πως το Μονουμεντάλ σίγησε, δεν εννοούμαι ότι κανείς δεν μίλαγε. Το αντίθετο. Το τελευταίο σφύριγμα της λήξης δεν ακούστηκε ποτέ μέσα στα χιλιάδες γιουχαΐσματα, με τους οπαδούς της Ρίβερ να ξεσπούν για τον υποβιβασμό με επεισόδια αλλά και ρήξη αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο.

Καθίσματα, βεγγαλικά, καπνογόνα και κάθε λογής αντικείμενο έπεφταν βροχή στον αγωνιστικό χώρο. Οι φιγούρες των οπαδών δραματικές και οι άνθρωποι της Ρίβερ Πλέιτ δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν σε επίπεδο είχε φτάσει ο σύλλογος. Φυσικά, έπειτα από αυτή τη σεζόν ήρθαν δραστικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Αλλαγή στην προεδρία, στο τεχνικό επιτελείο, ακόμα και στο ρόστερ της ομάδας. 

Όσο για τις αποχωρήσεις, ήταν μαζικές. Ο Έρικ Λαμέλα πουλήθηκε στη Ρόμα με το ποσό των 17 εκατ. ευρώ ενώ αποχώρησαν Μπουανανότε, Περέιρα, Λαντσίνι και άλλοι.

Ο ρόλος του Ματίας Αλμέιδα και η απίστευτη ιστορία του Μαϊντάνα!

Σίγουρα, ο Ματίας Αλμέιδα δεν περίμενε ο επίλογος της ποδοσφαιρικής του καριέρας να συνοδευτεί με μία τέτοια ντροπή. Ωστόσο, οι φίλοι της Ρίβερ είχαν δεθεί με τον νυν προπονητή της ΑΕΚ. Έτσι, όταν ακούστηκε ότι το όνομά του «παίζει» για την τεχνική ηγεσία, αμέσως όλοι οι φίλοι της ομάδας στήριξαν αυτή την επιλογή.

Ο Αργεντινός ανέλαβε τα ηνία και κλήθηκε να επαναφέρει τη Ρίβερ στα μεγάλα σαλόνια. Κάνοντας συγκλονιστική σεζόν, η ομάδα επέστρεψε και μέσα στα επόμενα χρόνια, έχτισε ξανά το μεγάλο της όνομα, με αποκορύφωμα το Κόπα Σουνταμερικάνα του 2014 αλλά και το Κόπα Λιμπερταδόρες το 2015. Φυσικά, το πρόσωπο σε όλη αυτή την ιστορία, είναι ο Ζόναταν Μαϊντάνα.

Μπορεί το όνομά του να μην είναι γνωστό στο ελληνικό κοινό αλλά στην Αργεντινή, είναι ένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα ποδοσφαιριστών. Ο Αργεντινός στόπερ διέπρεψε σε νεαρή ηλικία με την Μπόκα Τζούνιορς όπου αγωνίστηκε για μία τριετία πριν η Μέταλιστ της Ουκρανίας τον κάνει δικό της έναντι 3,2 εκατ. ευρώ. Η επιστροφή του στα πάτρια εδάφη, δεν θα γίνει με τον καλύτερο τρόπο.

river2.jpg.webp

Συγκεκριμένα, μετά τον δανεισμό στην Μπάνφιλντ, το καλοκαίρι του 2010 γίνεται ποδοσφαιριστής της Ρίβερ Πλέιτ. Της μισητής αντιπάλου της Μπόκα έναντι 1,2 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος, θα κάνει τραγικό λάθος κόντρα στη Μπελγράνο με το οποίο ο Φαρέ θα ισοφαρίσει σε 1-1 και θα βάλει «ταφόπλακα» στα όνειρα της Ρίβερ. Οι αποδοκιμασίες ήταν τεράστιες προς το πρόσωπό του.

Ουκ ολίγοι οπαδοί τον απειλούσαν ενώ οι περισσότεροι έλεγαν πως το έκανε επίτηδες λόγω του παρελθόντος του με την Μπόκα. Ο ίδιος, όμως, παρά τα όσα έγιναν, δεν το έβαλε κάτω. Απέδειξε την αγάπη του για τους «milionarios» όταν αποφάσισε να παραμείνει στην ομάδα στη δεύτερη κατηγορία. Εκείνος την ανέβασε ξανά ως βασικός του Αλμέιδα και έμεινε για συνολικά εννιά χρόνια.

Ξαφνικά το μίσος, έγινε μία απέραντη αγάπη. Ο έμπειρος στόπερ αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους οπαδούς και μετά από ένα διάλλειμα στην Τολούκα, βρίσκεται ξανά στο Μπουένος Άιρες προκειμένου να κλείσει την καριέρα του εκεί. Στα χρώματα της αγαπημένους του Ρίβερ Πλέιτ.

Όσο για την ομάδα. «Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς». Το ρητό που τίμησε μέχρι το τέλος. Που είδε παράδεισο και κόλαση να συγκρούονται μέσα σε τέσσερα χρόνια. Όμως η μελανή σελίδα δεν θα διαγραφτεί ποτέ. Απλώς θα πάει πιο πίσω στο βιβλίο της ιστορίας της.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0