Retro Stories

Λίβερπουλ... ετών 130: Μια ιστορία γεμάτη δυσκολίες και τραγωδίες, αλλά πάνω από όλα αμέτρητες επιτυχίες και τίτλους! (video)

Λίβερπουλ... ετών 130: Μια ιστορία γεμάτη δυσκολίες και τραγωδίες, αλλά πάνω από όλα αμέτρητες επιτυχίες και τίτλους! (video)
1892 - 2022. Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πετυχημένα ποδοσφαιρικά κλαμπ στον κόσμο, γιορτάζει τα γενέθλιά του στις 3 Ιουνίου. Ο λόγος για την Λίβερπουλ, που φέτος τοποθετεί 130 κεράκια πάνω στην τούρτα!
Σχετικά Άρθρα

Τα 130 χρόνια ιστορίας συμπληρώνει η Λίβερπουλ. Μια ιστορία γεμάτη επιτυχίες, τίτλους, δυσκολίες αλλά και τραγωδίες. Το BN Sports κάνει μια αναδρομή στα γεγονότα που καθόρισαν τον ποδοσφαιρικό «ογκόλιθο» από το Μερσεισάιντ!

Ήταν 15 Μαρτίου του 1892, όταν ο Τζον Χόουλντινγκ αποχώρησε από την προεδρία της Έβερτον για να δημιουργήσει μια νέα ομάδα, την Έβερτον Αθλέτικ. Η Αγγλική Ομοσπονδία ωστόσο, δεν επέτρεπε δύο ομάδες να έχουν το ίδιο όνομα, με τον Άγγλο επιχειρηματία να αναθεωρεί και με τη βοήθεια του Γουίλιαμ Μπάρκλεϊ αποφασίζουν να της δώσουν το όνομα της πόλης. Έτσι, «γεννήθηκε» η Λίβερπουλ. Βέβαια, η αποδοχή της ομάδας άργησε λίγους μήνες, εξού και επίσημη ημερομηνία ίδρυσης της ομάδας αποτελεί η 3η Ιουνίου.

Πρώτος αγώνας στην ιστορία της νεοσύστατης τότε ομάδας, ήταν ένα φιλικό απέναντι στη Ρόδεραμ, όπου η Λίβερπουλ επικράτησε με 7-1, την 1η Σεπτεμβρίου 1892! Την ίδια χρονιά αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα του Λανκασάιρ, το οποίο και κατέκτησε, για να βρεθεί στην Second Division τη σεζόν 1893-94.   

Το 1896 έκανε το ντεμπούτο της στην πρώτη κατηγορία και με τον Τομ Γουάτσον στον πάγκο κατέκτησε τα πρώτα της πρωταθλήματα  Αγγλίας το 1901 και το 1906. Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν με τις κατακτήσεις δύο ακόμα συνεχόμενων πρωταθλημάτων (1922 και 1923), ωστόσο κάπου εκεί ξεκίνησαν οι δυσκολίες. Η Λίβερπουλ χρειάστηκε να περιμένει 24 χρόνια, ως το 1947, για να βρεθεί ξανά στην κορυφή της First Division.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν 1953-54 η ομάδα του Μερσεϊσάιντ υποβιβάστηκε στην δεύτερη κατηγορία. Ήταν αναμφίβολα μια εξευτελιστική στιγμή για τον σύλλογο, αλλά αυτό που έκανε τα πράγματα χειρότερα, ήταν η ήττα το 1958 στο FA Cup από την Γουόρστερ Σίτι, μια ερασιτεχνική ομάδα. Η διοίκηση της Λίβερπουλ τότε χρειάστηκε να κάνει μια δραστική αλλαγή και σε μια κίνηση που θα άλλαζε για πάντα την ροή της ιστορίας, την τεχνική ηγεσία την ομάδας ανέλαβε ο Μπιλ Σάνκλι.

Η αναγέννηση και η αρχή της δυναστείας

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Σάνκλι ήταν να διώξει 24 παίκτες και να μετατρέψει έναν χώρο στο Άνφιλντ που αποθήκευαν παπούτσια, σε ένα δωμάτιο για συζητήσεις στρατηγικής. Το «Boot Room», όπως ονομάστηκε, ήταν το μέρος όπου οι προπονητές και οι γυμναστές της Λίβερπουλ αναμόρφωσαν την ομάδα. Και το πλάνο, δούλεψε!

Το 1962, η Λίβερπουλ επέστρεψε στην First Division και κατάφερε να κερδίσει το πρωτάθλημα το 1964, το πρώτο της μετά από 17 χρόνια. Εκείνη τη χρονιά μάλιστα, ο Σάνκλι έκανε ακόμα μια αλλαγή στον σύλλογο. Ως τότε, η εμφάνιση της ομάδας αποτελούνταν από κόκκινη μπλούζα και λευκό σορτσάκι. Ο εμβληματικός τεχνικός όμως αποφάσισε η εμφάνιση να γίνει κατακόκκινη, πριν από ένα ματς με την Άντερλεχτ.

«Ο Σάνκλι θεώρησε ότι η χρωματική επιλογή μπορεί να έχει ψυχολογικό αντίκτυπο στους αντιπάλους. Κόκκινο για τον κίνδυνο, Κόκκινο για την δύναμη! Μπήκε μέσα στα αποδυτήρια και πέταξε ένα κόκκινο σορτσάκι στον Ρον Γιτς, ‘’Μπες μέσα να δούμε πως φαίνεσαι’’, του είπε», θυμάται ο Ιαν Στ. Τζον στην αυτοβιογραφία του. Και κάπως έτσι το κόκκινο έγινε συνώνυμο της Λίβερπουλ!

NINTCHDBPICT000227553375-e15320836185751.jpg

Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν και την επόμενη χρονιά, όταν ο σύλλογος κέρδισε το πρώτο του Κύπελλο Αγγλίας, ενώ τη περίοδο 1972-73 στην τροπαιοθήκη προστέθηκε ένα ακόμα πρωτάθλημα, αλλά και ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος, το Κύπελλο UEFA.

Ο μαθητής που έγινε καλύτερος από το δάσκαλο

Στο τέλος εκείνης της χρονιάς, ο Σάνκλι αποσύρθηκε από τον πάγκο της Λίβερπουλ, με τον βοηθό του, Μπομπ Πέισλι, να χρίζεται διάδοχος. Παρότι η αποχώρηση του Σκωτσέζου αντιμετωπίστηκε σαν πλήγμα, η επιλογή του Πέισλι μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού ως μέλος του «Boot Room» γνώριζε πως να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του. Έτσι κι έγινε!

PA-4282782-1_1.jpg

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Πέισλι, αρκετοί ποδοσφαιριστές εξελίχθηκαν σε «θρύλοι» της ομάδας. Ο Άγγλος τεχνικός άλλωστε είχε μια μοναδική ικανότητα στο να επιλέγει παίκτες. Πρώτος όλων βέβαια, ο Κένι Νταλγκλίς, ο οποίος έγραψε τη δική του ιστορία στο Μερσεϊσάιντ και λατρεύεται όσο λίγοι στο Άνφιλντ. Μαζί με τους Γκρέιαμ Σούνες, Άλαν Κένεντι, Άλαν Χάνσεν, Ρόνι Γουίλαν, Ίαν Ρας και αρκετούς ακόμα, δημιούργησαν μια από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών για τη Λίβερπουλ.

Το 1977 οι «κόκκινοι» επικράτησαν 1-0 της Γκλάντμπαχ και κατέκτησαν το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας τους. Με τον Πέισλι στον πάγκο, ακολούθησαν ακόμα δύο. Το 1978 απέναντι στην Κλαμπ Μπριζ και το 1981 απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Συνολικά, ο Πέισλι παρέμεινε στο τιμόνι της Λίβερπουλ εννέα χρόνια, όμως κατάφερε να κατακτήσει 20 τίτλους! Τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών, ένα Κύπελλο UEFA, ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, έξι πρωταθλήματα, τρία (διαδοχικά) League Cup και έξι Community Shield. Το μόνο που δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει ο Άγγλος, ήταν ένα FA Cup.

56e93800-7304-42ed-b7b2-aa54e6a456f4.jpg

Η θητεία του ολοκληρώθηκε το 1983, με τον Τζο Φάγκαν, ακόμα ένα μέλος του «Boot Room» να αναλαμβάνει τη διαδοχή. Άμεσα, η Λίβερπουλ γίνεται η πρώτη αγγλική ομάδα που κατακτά τρια τρόπαια σε μια σεζόν (πρωτάθλημα, League Cup και Κύπελλο Πρωταθλητριών). Ωστόσο, κάπου εκεί η ομάδα του Μερσεϊσάιντ «χτυπήθηκε» από δύο τραγωδίες.

Το τέλος των 80s βάφτηκε με αίμα...

Πρώτη χρονικά, αυτή του Χέιζελ, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1985, τον οποίο και κέρδισε η Γιουβέντους με 1-0, αλλά μικρή σημασία είχε. Κανονικά η αναμέτρηση δεν θα έπρεπε να είχε αρχίσει ποτέ, αφού λίγο πριν την έναρξη σκοτώθηκαν 39 άνθρωποι στις εξέδρες. Η ευθύνη βάρυνε κυρίως τους Άγγλους, καθώς εκείνοι είχαν προκαλέσει τα επεισόδια, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των αγγλικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για πέντε χρόνια.  Η ίδια η Λίβερπουλ έλαβε 10ετή αποκλεισμό αλλά τελικά μειώθηκε σε έξι χρόνια, ενώ  14 οπαδοί της καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Ήταν μια μαύρη μέρα για το άθλημα, αλλά δυστυχώς, δεν ήταν η μοναδική της δεκαετίας.

Heysel-stadium-disaster-.jpg

Στις 15 Απριλίου 1989, κατά τη διάρκεια του τελικού Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Νότιγχαμ Φόρεστ, συνέβη η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η τραγωδία του Χίλσμπορο, όπως έμεινε γνωστή, άφησε απολογισμό 97 νεκρών και 766 τραυματιών και φυσικά όλοι εύχονται να μην ζήσουμε κάτι παρόμοιο ξανά.

Ποδοσφαιρική καθίζηση και προσπάθεια για «restart»

Τα χρόνια που ακολούθησαν για το σύλλογο ήταν απογοητευτικά σε αγωνιστικό επίπεδο. Το 1990 η Λίβερπουλ κατέκτησε το πρωτάθλημα Αγγλίας, που ωστόσο θα ήταν και το μοναδικό σε διάστημα 30 ετών! Στην αρχή της νέας χιλιετίας, ο σύλλογος προσπάθησε να κάνει ένα restart με τον Ζεράρ Ουγιέ στον πάγκο. Το 2001 μάλιστα, οι «κόκκινοι» έκαναν τρεμπλ, κατακτώντας  το Κύπελλο Αγγλίας, το League Cup και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

Κάπου εκεί άρχισε να χτίζει και το «μύθο» του στην Λίβερπουλ ο Στίβεν Τζέραρντ, έτερο «ιερό τοτέμ» της ομάδας. Ο Άγγλος μέσος πραγματοποίησε συνολικά 710 εμφανίσεις με την κόκκινη φανέλα και έγραψε τη δική του ιστορία στο Νησί. Αρχικά, ήταν εκείνος που στο ημίχρονο του τελικού της Κωνσταντινούπολης το 2005, παρότι η ομάδα του ήταν 3-0 πίσω στο σκορ, βγήκε μπροστά και εμψύχωσε τους συμπαίκτες του, με την Λίβερπουλ να κατακτά το Champions League εν τέλει στα πέναλτι πραγματοποιώντας μια ανεπανάληπτη ανατροπή. Καθώς και ένα χρόνο αργότερα, στον τελικό του FA Cup, έβαλε ένα ασύλληπτο γκολ στα τελευταία δευτερόλεπτα απέναντι στην Γουέστ Χαμ, για να σπρώξει την Λίβερπουλ σε μια ακόμα κατάκτηση τροπαίου.  Βέβαια αυτό που έλειψε περισσότερο αυτά τα χρόνια ήταν η κατάκτηση της Premier League, αλλά δεν ήταν γραφτό να γίνει με τον Τζέραρντ ως αρχηγό της ομάδας.

liverpool-champions-league.jpg

Τον Οκτώβρη του 2015, ο Γιούργκεν Κλοπ προσλαμβάνεται ως προπονητής, αντικαθιστώντας τον Μπρένταν Ρότζερς. Ακόμα μια στιγμή που καθόρισε -και συνεχίζει να καθορίζει- την πορεία της Λίβερπουλ. Ο Γερμανός τεχνικός έβαλε και πάλι τους «κόκκινους» στο δρόμο των επιτυχιών. Αρχικά, στην πρώτη του σεζόν οδήγησε την ομάδα στους τελικούς του Europa League και του League Cup. Η Λίβερπουλ μπορεί να μην κέρδισε κανέναν από τους δύο, αλλά το «νερό είχε μπει στο αυλάκι».

Το 2018 ακόμη ένας χαμένος τελικός, αυτή τη φορά στο Champions League από την Ρεάλ, πείσμωσε ακόμα περισσότερο την ομάδα του Κλοπ. Έτσι, το 2019 επέστρεψαν αποφασισμένοι κατακτώντας τη διοργάνωση απέναντι στην Τότεναμ. Πάντως, αν κάτι ξεχωρίζει από εκείνη την πορεία, αναμφίβολα είναι η μυθική ανατροπή στα ημιτελικά εις βάρος της Μπαρτσελόνα.

Την ίδια στιγμή βέβαια, στην Premier League οι «κόκκινοι» είχαν συγκεντρώσει 97 βαθμούς, έχοντας μονάχα μια ήττα στη σεζόν. Κι όμως τερμάτισαν στη δεύτερη θέση, πίσω από την Μάντσεστερ Σίτι! Ο Κλοπ βασισμένος στο μότο «Απέτυχες; Προσπάθησε ξανά», έδωσε την ώθηση στους παίκτες του και εκείνοι ανταπέδωσαν και πάλι. Έτσι το 2020, η Λίβερπουλ επέστρεψε στην κορυφή της Αγγλίας μετά από 30 χρόνια και πλέον μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ότι το σύνολο που έχει δημιουργήσει ο Γερμανός έχει αποκτήσει ξεχωριστή θέση στην ιστορία των «κόκκινων».

Liverpool_team_Premier_League_trophy_celebration_022722_1.jpg

Η Λίβερπουλ έχει χτίσει τη φήμη της γύρω από το γεγονός ότι δεν χάνει ποτέ την ελπίδα και την πίστη. Οι περιστάσεις μπορεί συχνά να είναι εναντίον της. Ο κόσμος μπορεί να αμφιβάλλει για αυτή. Αλλά οι «κόκκινοι» πάντα ελπίζουν ότι «στο τέλος της καταιγίδας βρίσκεται ένας χρυσός ουρανός». Όταν άλλωστε κανείς αντικρίζει την ατμόσφαιρα του Άνφιλντ, μπορεί να αντιληφθεί αυτή την αύρα.

Χρόνια πολλά Λίβερπουλ!

 

Βασίλης Βασιλείου


www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0