Retro Stories

Μπουντεσλίγκα 2001: Ο τίτλος στη Μπάγερν, σε ένα θρίλερ που θα ζήλευε ακόμα και ο Χίτσκοκ! (video)

Μπουντεσλίγκα 2001: Ο τίτλος στη Μπάγερν, σε ένα θρίλερ που θα ζήλευε ακόμα και ο Χίτσκοκ! (video)

Στιγμές χαράς, λύπης, έκστασης, στιγμές απόλυτης συγκίνησης, ενθουσιασμού και αγάπης για την ομάδα. Γίνεται ένας φίλαθλος να ζήσει τόσα συναισθήματα μαζί, μέσα σε τέσσερα λεπτά; Κι όμως, τόσο κράτησε η πιο συγκλονιστική αυλαία στην ιστορία της Bundesliga, την σεζόν 2000-01, όταν  Μπάγερν Μονάχου και Σάλκε, χάρισαν στο ποδόσφαιρο ένα από τα επικότερα φινάλε πρωταθλήματος.

Το τελευταίο πρωτάθλημα της Σάλκε, ήταν πριν τη δημιουργία της Μπουντεσλίγκα, το μακρινό 1958 και στους «βασιλικούς μπλε» πίστευαν ότι εκείνη η χρονιά, η σεζόν 2000-01 δηλάδή, θα φέρει επιτέλους την επιστροφή στην κορυφή. Από την άλλη πλευρά η πρωταθλήτρια της προηγούμενης σεζόν, Μπάγερν Μονάχου, ήθελε να συνεχίσει την κυριαρχία της, ευελπιστώντας σε μία πιο εύκολη κατάκτηση σε σχέση με εκείνη της σεζόν 1999-00, όταν και έκοψε το νήμα πρώτη, χάρη στη διαφορά τερμάτων με την Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Η Σάλκε στην πορεία προς το τέλος του πρωταθλήματος βρέθηκε σε πολύ πλεονεκτική θέση για τον τίτλο, όταν 5 αγωνιστικές πριν το τέλος, κέρδισε τους Βαυαρούς εκτός έδρας με 3-1, με μία τρομερή εμφάνιση του Έμπε Σαντ, ο οποίος πέτυχε χατ-τρικ και βρέθηκε μόνη πρώτη, δύο βαθμούς μπροστά από την Μπάγερν.

Ωστόσο μέχρι την τελευταία αγωνιστική, από τους συνολικά 12 βαθμούς, η ομάδα του Χουμπ Στέφενς κατάφερε να κερδίσει μόνο τους 7 και πλέον όλα θα κρίνονταν στις 19 Μαΐου, στην 34η και τελευταία αγωνιστική, με την Μπάγερν να είναι πρωτοπόρος, τρεις βαθμούς μπροστά, αλλά με χειρότερη διαφορά τερμάτων σε περίπτωση ισοβαθμίας.

Το τελευταίο παιχνίδι στο Parkstadion έμελλε να είναι και το πιο δραματικό

19 Μαΐου 2001 έγραψε το ημερολόγιο. Ήταν μία ημέρα ορόσημο για τον σύλλογο του Γκελζενκίρχεν, καθώς έπειτα από 28 χρόνια, η Σάλκε θα άφηνε το ιστορικό Parkstadion για την νεόκτιστη και υπερσύγχρονη Veltins Arena και το τελευταίο παιχνίδι της ομάδας κόντρα στη Ουντερχάκινγκ, έμελλε να είναι και το πιο δραματικό.

Αν και η επίσημη χωρητικότητα του γηπέδου ήταν 65.000, σίγουρα υπήρχαν αρκετοί περισσότεροι εκείνο το μεσημέρι, με τον κόσμο να επιζητά πως και πως τον τίτλο, έπειτα από τόσα χρόνια.

Fussball-Letztes-Spiel-im-Schalker-Parkstadion.jpg

Την ίδια στιγμή, στο Αμβούργο, η Μπάγερν Μονάχου αντιμετώπιζε την ομώνυμη ομάδα, σε ένα κατάμεστο Volksparkstadion, με τους οπαδούς των γηπεδούχων να απαιτούν από την ομάδα τους τη νίκη, δημιουργώντας μία άκρως καυτή ατμόσφαιρα. Χαρακτηριστική είναι η στιγμή όταν ο Όλιβερ Καν καθώς πηγαίνει προς την εστία του, δέχθηκε μία βροχή από μπανάνες (!) από τους οπαδούς του Αμβούργου, με τον Γερμανό πορτιέρο να τις μαζεύει, δείχνοντας απίστευτη ψυχραιμία!

Από την κόλαση στον παράδεισο και… τούμπαλιν!

Από το πρώτο ημίχρονο των αγώνων, όλοι οι θεατές κατάλαβαν ότι το φινάλε της σεζόν θα ήταν άκρως δραματικό. Στο ημίωρο των αναμετρήσεων, η Σάλκε βρισκόταν ήδη πίσω στο σκορ με 0-2, αποτέλεσμα που έδινε φυσικά τον τίτλο στους Βαυαρούς, οι φίλοι των οποίων, στο άκουσμα του σκορ, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, όχι όμως για πολύ.

Το ημίχρονο τελειώνει με ένα μεγάλο come back της Σάλκε, η οποία είχε καταφέρει να ισοφαρίσει σε 2-2, μέσα σε ένα λεπτό! Στο Αμβούργο, η Μπάγερν, κρατούσε την τύχη στα χέρια της, ωστόσο οι γηπεδούχοι πίεζαν και μόνο εύκολο δεν ήταν το έργο της, με τους οπαδούς των γηπεδούχων να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της Σάλκε!

Το δεύτερο μέρος εξελίχθηκε όπως ακριβώς και το πρώτο, με την Σάλκε να δέχεται τρίτο τέρμα έπειτα από κεφαλιά-γκολ του Γιαν Σάιφερτ στο 69’, ρίχνοντας στο καναβάτσο τους γηπεδούχους. Και ενώ όλοι πίστεψαν ότι η σεμνή τελετή έλαβε τέλος, ο Γεργκ Μπέμε με δύο προσωπικά τέρματα στο 73’ και στο 74’ πήρε από το χέρι την Σάλκε και από την κόλαση την πήγε ξανά στον παράδεισο, βάζοντας φωτιά στην υπόθεση τίτλος.

s04-DW-Bayern-Gelsenkirchen-jpg.jpg

Τα τέσσερα δραματικά λεπτά που θα ζήλευε μέχρι και ο Άλφρεντ Χίτσκοκ…

Το γκολ του πρώτου σκόρερ εκείνης της αγωνιστικής περιόδου, Έμπε Σαντ, στο 89’ θα σφραγίσει τη νίκη της Σάλκε και την ίδια στιγμή που ο φωτεινός πίνακας στο Parkstadion έγραφε 5-3, στο Αμβούργο, γίνεται η απόλυτη ανατροπή ή τουλάχιστον αυτό νόμιζαν όλοι… Ο Σεργκέι Μπαρμπάρεζ, έπειτα από σέντρα του Χέινζ, θα πιάσει την κεφαλιά και θα στείλει τη μπάλα στα δίχτυα της εστίας του Όλιβερ Καν και τη Μπάγερν στα τάρταρα.

Η είδηση του τέρματος του Μπαρμπάρεζ προκαλεί χαμό στον αγώνα της Σάλκε, με τους οπαδούς των «βασιλικών μπλε» να μπουκάρουν μέσα στο γήπεδο ώστε να αγκαλιάσουν τους παίκτες της ομάδας, τη στιγμή που ο διαιτητής, μη μπορώντας να διαχειριστεί τον ενθουσιασμό και την ένταση του κόσμου, σφύριξε εσπευσμένα τη λήξη του αγώνα! Ακόμα και ο σπίκερ της τηλεόρασης άρχισε να δίνει συγχαρητήρια σε ανθρώπους της Σάλκε για το πρωτάθλημα έχοντας λανθασμένη πληροφόρηση ότι είχε τελειώσει ο αγώνας της Μπάγερν! Στην πραγματικότητα όμως, τίποτα από όλα αυτά δεν ίσχυε…

schalke185_v-fullhd.jpg

Στο Αμβούργο, οι εικόνες είναι τελείως διαφορετικές. Ο σπίκερ του αγώνα αναφέρει τη Σάλκε ως τη νέα πρωταθλήτρια Γερμανίας, τη στιγμή που οι παίκτες της Μπάγερν δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που έχει συμβεί. Ο εφιάλτης της Βαρκελώνης, με τον χαμένο τελικό κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε κάνει την εμφάνισή του στα βλέμματα των Βαυαρών ωστόσο ο αγώνας δεν είχε τελειώσει ακόμα…

HAMBURGER-SV-FC-BAYERN-MUENCHEN-11-1577801382-850x650-1.jpg

Η απίστευτη απόφαση του Έφενμπεργκ έδωσε το πιο συγκλονιστικό φινάλε

Ο Όλιβερ Καν και ο Στέφαν Έφενμπεργκ ήταν οι μόνοι που έμειναν ψύχραιμοι και προσπαθούσαν να συνεφέρουν τους συμπαίκτες τους. Τα επόμενα τέσσερα λεπτά των καθυστερήσεων εξελίχθηκαν με τον πλέον δραματικό τρόπο. Μόλις λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη γίνεται το απίστευτο! Ο Τόμας Ουϊφαλούσι έστειλε την μπάλα στον Ματίας Σόμπερ, με τον τερματοφύλακα των γηπεδούχων, να μη σκέφτεται καθαρά και να πιάνει την μπάλα με τα χέρια. Ο διαιτητής της αναμέτρησης σφυρίζει αμέσως για έμμεσο. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της Μπάγερν για την ανατροπή.

Μπροστά από τον Έφενμπεργκ, στήνεται ένα πραγματικό ανθρώπινο τείχος και ενώ όλοι περιμένουν τον Γερμανό άσο να πάρει την εκτέλεση πάνω του, εκείνος παίρνει μία απίστευτη απόφαση, δίνοντας την εκτέλεση στο σέντερ μπακ της ομάδας του, Πάτρικ Άντερσον, ο οποίος μετρούσε 0 γκολ! Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει το σκεπτικό του, ωστόσο μετά από χρόνια ο ίδιος θα δώσει την πιο απλή απάντηση: «Τον διάλεξα, γιατί είχε το πιο δυνατό σουτ».

HAMBURGER-SV-FC-BAYERN-MUENCHEN-11-1577801269-857x650.jpg

Και πράγματι, ο Άντερσον τον δικαίωσε. Ένα απλό άγγιγμα της μπάλας από τον Έφενμπεργκ και ένα απίστευτο σουτ του Σουηδού στη «στιγμή» της καριέρας του, έδωσαν το πιο συγκλονιστικό φινάλε στην ιστορία του γερμανικού πρωταθλήματος. Η ανατροπή ήταν γεγονός και οι στιγμές που διαδραματίστηκαν σε Γκελζενκίρχεν και Αμβούργο είναι συγκλονιστικές. Τα συναισθήματα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα είχαν αντιστραφεί και το ποδόσφαιρο για ακόμα μία φορά, είχε δείξει γιατί είναι ο «βασιλιάς των σπορ».


Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0