Retro Stories

Το «αντίο» του Ντέιβιντ Μπέκαμ στο ποδόσφαιρο, που δεν θα τον ξεχάσει ποτέ! (video)

Το «αντίο» του Ντέιβιντ Μπέκαμ στο ποδόσφαιρο, που δεν θα τον ξεχάσει ποτέ! (video)

Σαν σήμερα το 2013 η Daily Mail ανακοινώνει το τέλος της καριέρας του Ντέιβιντ Μπέκαμ, μιας πορείας που θα ζήλευε ο καθένας…

Σχετικά Άρθρα

«Αν μου έλεγες ως νεαρό αγόρι ότι θα είχα παίξει και θα είχα κερδίσει τρόπαια με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θα είχα ήμουν αρχηγός και θα έπαιζα για τη χώρα μου και θα είχα αγωνιστεί σε μερικούς από τους μεγαλύτερους συλλόγους στον κόσμο τότε θα σου έλεγα ότι είναι μια φαντασία». Πράγματι, ολόκληρη η καριέρα του Ντέιβιντ Μπέκαμ αποτελεί δίχως καμία αμφιβολία την φαντασίωση του κάθε ποδοσφαιριστή.

Μια μέρα σαν σήμερα πριν από εννέα χρόνια ένα εκτενές δημοσίευμα της Daily Mail είδε το φως της δημοσιότητας (16/5/2013), το οποίο ουσιαστικά επισημοποιούσε τους τίτλους τέλους του ποδοσφαιρικού ταξιδιού του Βρετανού σουπερστάρ. Ένας παίκτης που άφησε για τα καλά το στίγμα του τόσο στον παγκόσμιο αθλητισμό, όσο και στον χώρο της επιχειρηματικότητας.

Στην πρεμιέρα της σεζόν 1996/1997 στην Premier League στο Ολντ Τράφορντ επικρατούσε χαμός για τη λόμπα του 21χρονου από το ύψος της μεσαίας γραμμής, στην αναμέτρηση κόντρα στη Γουίμπλεντον. Εκείνη τη στιγμή όλοι συνειδητοποίησαν πως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ είχε κάνει για τα καλά την είσοδό του στον κόσμο του ποδοσφαίρου, αλλά στην ισοτρία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ενώ ο κόσμος του ποδοσφαίρου καθόταν όρθιος και παρατηρούσε τον Μπέκαμ μετά από αυτό το γκολ, το βασικό επιτελείο και οι παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έβλεπαν το ταλέντο του να μεγαλώνει για μερικά χρόνια. Μέλος της φημισμένης ομάδας Class Of 92 που κέρδισε το Κύπελλο Νέων της Αγγλίας το 1992, το ντεμπούτο του Βρετανού με την πρώτη ομάδα είχε έρθει σχεδόν 5 χρόνια πριν από εκείνη τη στιγμή απέναντι στη Γουίμπλεντον. 

Από κει και έπειτα η καριέρα του είχε μονίμως ανοδική πορεία. Ο ίδιος ενσωματώθηκε στην πρώτη ομάδα, δίδοντάς της μια σημαντική βοήθεια να υπερασπιστεί τον τίτλο της Premier League εκείνη τη σεζόν (1996/1997), ενώ την επόμενη χρονιά αυτή αναγνωρίστηκε καθώς ο 24χρονος τότε Μπέκαμ ψηφίστηκε ως PFA Young Player of the Year (ο νέος παίκτης της χρονιάς).

Δίχως καμία αμφιβολία η χρονιά του τρεμπλ των «κόκκινων διαβόλων» (1998/1999), αποτέλεσε το πικ του περάσματός του από την ομάδα του Μάντσεστερ. Η Γιουνάιτεντ συνέχισε να αναπτύσσεται και να ανθίζει με τον Μπέκαμ να παίζει καθοριστικό ρόλο σε ολόκληρο το ταξίδι της. 

Η επιδείνωση της σχέσης του με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στις αρχές των ‘00s και η γνωστή ιστορία με το παπούτσι του στο κεφάλι του Μπέκαμ, έφεραν όμως το τέλος της σχέσης.

Το 2003 εγκαταστάθηκε στη Μαδρίτη για χάρη της Ρεάλ, όπου και παρέμεινε για τέσσερα χρόνια. Βοήθησε την ομάδα να κερδίσει τη La Liga και το Σούπερ Καπ προτού μετακομίσει στο MLS της Αμερικής και στο LA Galaxy, όπου το προφίλ του Μπέκαμ ως παγκόσμιου αθλητικού σούπερ σταρ βοήθησε να ανυψωθεί το προφίλ του παιχνιδιού των Ηνωμένων Πολιτειών διεθνώς.

Οι τίτλοι τέλους της καριέρας του «σφραγίστηκαν» έπειτα από μία σεζόν στην Παρί Σεν Ζερμέν και την… εξαιρετικά συγκινητική αναμέτρηση της ομάδας κόντρα στη Σαντ Μπρεστουά. Με λίγα λόγια οι τίτλοι μιλούν από μόνοι τους για το ζωντανό όνειρο που ο ίδιος βίωσε: 6 τίτλοι Premier League, 2 κύπελλα Αγγλίας, 4 Community Shields, 1 τίτλος Champions League, 2 Κύπελλα MLS, 1 τίτλος της Ligue 1 και 1 τίτλος La Liga.

Όσον αφορά στις εμφανίσεις του με την Εθνική ομάδα της Αγγλίας, ίσως η πιο αξιομνημόνευτη στιγμή του ήταν η… μετατροπή του σε ήρωα της τελευταίας στιγμής στην αναμέτρηση της ομάδας κόντρα στην Ελλάδα στο Ολντ Τράφορντ (06/10/2002). Το γκολ του με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων έδωσε στους Άγγλους το εισιτήριο για την απευθείας είσοδό τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002.

Η… μπάλα που έπαιζε -και παίζει- εκτός των γηπέδων

Πέρα από το στίγμα του στο ποδόσφαιρο, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ήταν (και είναι) ανέκαθεν σύμβολο στο μάρκετινγκ. Έχει δημιουργήσει ένα πλούσιο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, με τα έσοδα να συλλέγονται στην εταιρία του «Footwork Productions», και βασικά κερδίζει πολλά μόνο και μόνο από τα δικαιώματα της εικόνας του!

Οι συνεργασίες του ξεκινούν από εταιρίες όπως η H&M, η Adidas και η L'Oreal και φτάνουν μέχρι τη Tudor και τη Haig! Φυσικά το πρόσωπό του είναι συνδεδεμένο με ποικίλες διαφημίσεις αρωμάτων και εσωρούχων, γεγονός που σε κάνει να νομίζεις πως τον… βλέπεις παντού!

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά και στο νέο του έργο με έδρα το MLS, την Ίντερ Μαϊάμι, στο οποίο απ’ ό,τι φαίνεται οραματίζεται μεγάλα πράγματα για το μέλλον!

1_139.jpg

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά ακόμη για αυτόν τον άνθρωπο, αλλά και τα όσα αναφέραμε ήταν ήδη πάνω κάτω γνωστά. Μπορεί ο ίδιος να αποχαιρέτησε το ποδόσφαιρο πριν από σχεδόν μία δεκαετία, όμως αυτό σίγουρα δεν θα τον ξεχάσει ποτέ!

Ξανθίππη Δασκαλάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0