Retro Stories

Ατρόμητος - ΑΕΚ: Το τρόπαιο της «Ένωσης» που επισκιάστηκε από την ανθρώπινη… χαζομάρα (video)

Ατρόμητος - ΑΕΚ: Το τρόπαιο της «Ένωσης» που επισκιάστηκε από την ανθρώπινη… χαζομάρα (video)

Με αφορμή την επιθυμία της ΕΠΟ για την παρουσία 50.000 φιλάθλων αμφότερων ομάδων σον φετινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, το BN Sports θυμήθηκε ένα σχετικά πρόσφατο ματς στο οποίο συνυπήρξαν οι οπαδοί των φιναλίστ. Και αυτό δεν πήγε καλά...

Η ΑΕΚ με τον Ατρόμητο είναι ένα ζευγάρι με αρκετές ιστορίες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στον εγχώριο ποδοσφαιρικό κόσμο. Φυσικά η πιο γνωστή εξ αυτών αποτελεί και τη μαύρη σελίδα της «Ένωσης», όταν έχανε στο Περιστέρι και συνεπώς υποβιβαζόταν

Αν γράφαμε μια υποθετική λίστα, τότε δεύτερη σε αυτή θα ερχόταν το ματς στο οποίο θα αναφερθούμε. Σαν σήμερα πριν από 11 χρόνια λοιπόν (30/4/11), οι δύο ομάδες είχαν δώσει ραντεβού στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ωστόσο οι εξελίξεις διέψευσαν εν τέλει όλα τα «προγνωστικά» αφού κανείς δεν περίμενε αυτό που πραγματικά συνέβη. 

Η ημέρα του τελικού είχε πλέον φτάσει, με το ενδιαφέρον να είναι τεράστιο. Οι φίλαθλοι των δύο ομάδων έφταναν στο Ολυμπιακό Στάδιο από νωρίς και οι φωνές πλημμύριζαν την ατμόσφαιρα. Όχι όμως μόνο αυτές... 

Πριν από την έναρξη της αναμέτρησης κι ενώ από τα μεγάφωνα ακουγόταν ο εθνικός ύμνος και οι ποδοσφαιριστές παρουσιάζονταν, όλοι οι παρευρισκόμενοι παρακολουθούσαν συγκλονισμένοι τα επεισόδια που λάμβαναν χώρα εκείνη τη στιγμή μπροστά από την θύρα που φιλοξενούνταν οι φίλοι του Ατρόμητου

Τελικά η σύρραξη μπόρεσε να σπάσει, με την πρώτη σέντρα να πραγματοποιείται 10-15 λεπτά αργότερα. Στο 28ο λεπτό ο Λυμπερόπουλος ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ με κεφαλιά έπειτα από μακρινή σέντρα του Σκόκο, ενώ λίγο νωρίτερα η ΑΕΚ είχε κι άλλη ευκαιρία να σκοράρει. 

Στο ημίχρονο της αναμέτρησης φέρεται οι πρόεδροι των δύο συλλόγων, Σταύρος Αδαμίδης και Γιώργος Σπανός, να είχαν μια έντονη διαφωνία η οποία λίγο έλειψε να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Η «Ένωση» έχανε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη, με τους Περιστεριώτες να μην είναι ιδιαίτερα απειλητικοί. Τελικά το δεύτερο γκολ για τους τυπικά φιλοξενούμενους ήρθε, με τον Μπάχα να σουτάρει ανενόχλητος από το ύψος του πέναλτι και να προκαλείται πανικός στο γήπεδο. Μάλιστα, ορισμένοι οπαδοί της ομάδας εισέβαλλαν στον αγωνιτικό χώρο προκειμένου να το πανηγυρίσουν!

Το 3-0 ήρθε από τα πόδια του Καφέ, ο οποίος πραγματοποίησε μια εξαιρετική ατομική ενέργεια. Συγκεκριμένα στο 85’ ο ίδιος, αφού έγινε δέκτης μιας πάσας του Λαγού, εισέβαλλε στην περιοχή και κατέγραψε το τελικό αποτέλεσμα. Σ’ εκείνο το σημείο τα πράγματα πήραν την κάτω βόλτα…

Ορισμένοι φίλοι της ΑΕΚ μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και ενεπλάκησαν σε επεισόδια με τους παίκτες του Ατρομήτου, αφήνοντας πίσω τους εικόνες που δυστυχώς αντικατοπτρίζουν μέχρι και σήμερα μέρος της πραγματικότητας. Τελικά οι «κιτρινόμαυροι» πήραν τη νίκη και το τρόπαιο, όμως όλο αυτό άφησε μια πικρία λόγω των επεισοδίων.
atr.jpg

Οι δηλώσεις του άλλοτε προπονητή της ομάδας από το Περιστέρι, Γιώργου Δώνη, δε έμειναν στην ιστορία:

«Αλήθεια δεν περίμενα σε καμία περίπτωση να μην ξέρω από πού να ξεκινήσω και που να τελειώσω. Όλο αυτό που ζήσαμε σήμερα είναι μια παρωδία, μια αθλιότητα, στην οποία στη χώρα μας δεν μπορεί να μπει ένα τέλος. Αφήνουμε αυτούς τους αλήτες να κάνουν ό,τι θέλουν, να δέρνουν όποιον θέλουν. Οι αστυνομικοί να κοιτάνε και να μου λένε “τι μπορούμε να κάνουμε”, οι σεκιούριτι να πίνουν καφέ. Ο καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας είναι και το ποδόσφαιρο.

Ένα μπ@@@@λο είμαστε. Δεν έχει σημασία αν η ΑΕΚ πήρε το Κύπελλο, συγχαρητήρια. Όμως όσο συνεχίζουμε σε αυτήν την κατάντια και αυτήν τη μιζέρια, προκοπή δεν θα δούμε ποτέ.

Ένα μπ@@@@λο το ελληνικό κράτος κι ένα μπ@@@@λο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τρέχουν οι ποδοσφαιριστές να προστατεύσουν τις οικογένειές τους και κανένας δεν κάνει τίποτα.

Για το αγωνιστικό… Εμείς ήμασταν και είμαστε μικρή ομάδα. Όταν ο αντίπαλος προηγείται με ένα κάλπικο γκολ δύο μέτρα οφσάιντ, είναι λογικό να αλλάζει η ροή ενός παιχνιδιού. Ήμασταν αναγκασμένοι να ρισκάρουμε. Μπήκαμε πολύ δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο, θα μπορούσαμε να είχαμε ισοφαρίσει. Ήταν λογικό όμως όσο περνούσε ο χρόνος να αφήσουμε περισσότερους χώρους, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε η ΑΕΚ.

Για μένα όλο αυτό το έργο ήταν σκηνοθετημένο και ειλικρινά πιστεύω ότι ο τίτλος αυτός χαρίστηκε και είναι κάλπικος».


ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Γιώργος Δώνης): Ιτάνζ, Νάστος, Μπαζίνσκι, Ολιβέιρα (82΄ Σαρμιέντο), Σκόνδρας, Τάτος, Νεμπεγλέρας, Σφακιανάκης, Σαγκανόφσκι (66΄Μπρίτο), Καμαρά (90΄ Σαμπού), Αναστασάκος 

ΑΕΚ (Μανόλο Χιιμένεθ): Σάχα, Γεωργέας, Δέλλας, Μανωλάς, Καράμπελας, Μάκος, Λαγός, Ντιόπ, Σκόκο (33΄λ.τρ. Μπάχα), Λυμπερόπουλος, Μπλάνκο (70΄ Καφές)
aekk.jpg

Φυσικά όλοι γνωρίζουν τα «πιστεύω» αμφότερων των ομάδων για την οπαδική αλλά και εν γένει βία. Και οι δύο τους τάσσονται κατά και την πολεμάνε.

Καλώς ή κακώς όμως σε μια ομάδα την «πληρώνουν» όλοι για το λάθος του ενός. Η προκειμένη περίπτωση αποτέλεσε τρανταχτό παράδειγμα του γιατί έχει απαγορευθεί η μετακίνηση οπαδών και η συνύπαρξή τους σε κοινό γήπεδο. Ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά για μια αλλαγή και γιατί όχι φέτος να μην είναι η κατάλληλη στιγμή...

Ξανθίππη Δασκαλάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0