Retro Stories

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Η πρώτη φορά στην ιστορία που είδαμε τη διαδικασία των πέναλτι και ο νικητής (video)

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Η πρώτη φορά στην ιστορία που είδαμε τη διαδικασία των πέναλτι και ο νικητής (video)

Στις 22 Μαρτίου του 1970 για το Κύπελλο Ελλάδας, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έφτασαν να λύσουν τις διαφορές τους από τα «11» βήματα!

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ο Γερμανός πρώην διαιτητής, Καρλ Βαλντ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 95 ετών το 2011, «γέννησε» την ιδέα τα ματς των αγώνων νοκ άουτ που δεν υπάρχει νικητής στην κανονική διάρκεια και στην παράταση, να μην έχουμε… κλήρωση ή νέο μεταξύ τους παιχνίδι, αλλά να χτυπούν πέντε πέναλτι και ο νικητής σε αυτή τη διαδικασία να κερδίζει τον αγώνα κι άρα την πρόκριση.

Η ιδέα αυτή έγινε αποδεκτή παντού και την είδαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1970! Σαν σήμερα λοιπόν (22/03/1970) ο φίλαθλος κόσμος έζησε τη διαδικασία των πέναλτι σε ένα ματς Κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό. Το ματς αυτό είχε γίνει μεσημέρι (15:30) και μάλιστα είχε μεταδοθεί τηλεοπτικά. Το πρωί της ίδια ημέρας, επίσης για το θεσμό του Κυπέλλου, Καλλιθέα και Εδεσσαϊκός έλυσαν τις διαφορές του στη διαδικασία των πέναλτι. Όμως το ΑΕΚΠαναθηναϊκός, όπως ήταν φυσικό συγκέντρωσε περισσότερα «μάτια» και εκεί όλοι… γνώρισαν τα «πέναλτι».

Η διαδικασία των πέναλτι εφαρμόστηκε λοιπόν, για πρώτη φορά τη σεζόν 1969-70 παγκοσμίως στην Ελλάδα! Τη σεζόν μάλιστα 1968-69 ο Παναθηναϊκός είχε στεφθεί Κυπελλούχος απέναντι στον Ολυμπιακό με… στρίψιμο του νομίσματος. Και μέσω των πέναλτι όμως νικητής ήταν ο Παναθηναϊκός.
aek_pao_1970_1.jpg

Για τη φάση των «32» ΑΕΚ και ΠΑΟ κοντραρίστηκαν. Το πρώτο παιχνίδι στη Λεωφόρο είχε τελειώσει 1-1. Ίδιο σκορ είχαμε και στη Νέα Φιλαδέλφεια, τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στην παράταση. Η ΑΕΚ είχε προηγηθεί μόλις στο 2ο λεπτό με κεφαλιά του Μίμη Παπαϊωάννου, με τον Αντώνη Αντωνιάδη να ισοφαρίζει με σουτ στο 44’. Η «Ένωση» είχε την ευκαιρία να προηγηθεί εκ νέου στο 56’, όμως ο Παπαϊωάννου «σημάδεψε» το δοκάρι. Και στην κανονική διάρκεια του αγώνα και στην παράταση το 1-1 παρέμεινε.

Η διαδικασία των πέναλτι ήταν κάτι το πρωτόγνωρο για όλους εκείνη την εποχή. Η μπάλα στήθηκε στα «11» βήματα, προς το τέρμα μπροστά από τη θύρα 21 και ο Παναθηναϊκός ήταν ο νικητής με 3-5.

Στο πρώτο πέναλτι ευστόχησε για την ΑΕΚ ο Κώστας Νικολαϊδης, ενώ για τον Παναθηναϊκό ο Δημήτρης Δημητρίου. Αντίθετα ο Μίμης Παπαϊωάννου στο δεύτερο πέναλτι της ΑΕΚ έστειλε τη μπάλα άουτ, με τον Παναθηναϊκό να κάνει το 1-2 με τον Κώστα Αθανασόπουλο να ευστοχεί. Ο Γιώργος Καραφέσκος έκανε το 2-2 για την «Ένωση» και ο Δομάζος έδωσε ξανά το προβάδισμα στον ΠΑΟ. Κρίσιμο και άστοχο ήταν το πέναλτι του Παναγιώτη Βεντούρη για την ΑΕΚ, με τον Φυλακούρη να κάνει το 2-4. Η ΑΕΚ με τον Νίκο Σταθόπουλο σκόραρε για το 3-4 και ο Αντωνιάδης τυπικά εκτέλεσε και το 5ο πέναλτι ευστοχώντας και σε αυτό.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0