Retro Stories

Τα... όργια των Χολέβα - Γαλάκου και η «τρελή» ματσάρα του '63: 5+1 μεγάλες νίκες του Παναθηναϊκού επί της ΑΕΚ στη Λεωφόρο! (video)

Τα... όργια των Χολέβα - Γαλάκου και η «τρελή» ματσάρα του '63: 5+1 μεγάλες νίκες του Παναθηναϊκού επί της ΑΕΚ στη Λεωφόρο! (video)

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί την ΑΕΚ (13/3) στην Λεωφόρο για την πρεμιέρα των play off με στόχο να ξεκινήσει με το δεξί στον δρόμο για το ευρωπαϊκό εισιτήριο της νέας σεζόν. Το BN Sports σας θυμίζει μερικές σπουδαίες βραδιές που έζησαν οι «πράσινοι» απέναντι στην Ένωση μέσα στην ιστορική τους έδρα.

Σχετικά Άρθρα
Παναθηναϊκός - ΑΕΚ ή αλλιώς το παραδοσιακό αθηναϊκό ντέρμπι! Δύο σύλλογοι με τεράστια και ένδοξη ιστορία σε όλα τα σπορ, όπου ειδικά όμως στο ποδόσφαιρο μας έχουν προσφέρει ανά τα χρόνια μεγάλες, ενίοτε και συγκλονιστικές αναμετρήσεις.
 
Το τριφύλλι του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και η Ένωση του Σωκράτης Οφρυδόπουλου, διασταυρώνουν απόψε (13/3) τα ξίφη τους στο χορτάρι του Απόστολος Νικολαΐδης για την πρεμιέρα των play off της Super League. Αμφότεροι θέλουν να ξεκινήσουν με το δεξί το μίνι πρωτάθλημα, ώστε να πάρουν προβάδισμα στη μάχη για το ευρωπαϊκό εισιτήριο της επόμενης σεζόν.
 
Με αφορμή, λοιπόν, το αθηναϊκό ντέρμπι, το BN Sports κάνει αναδρομή στο παρελθόν και σας παρουσιάζει τις σημαντικότερες νίκες του Παναθηναϊκού ως γηπεδούχος στο Απόστολος Νικολαΐδης.
 

1. Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 4-1 (1961/62)

 
Τη σεζόν 1961-62 ο Παναθηναϊκός στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας με τον Χάρι Γκέιμ στο «τιμόνι», τερματίζοντας με 81 βαθμούς έναντι 78 του Ολυμπιακού!.
 
Μιας από τις νίκες που δεδομένα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να φτάσει το τριφύλλι στην κατάκτηση του πρωταθλήματος ήταν και εκείνη στο ντέρμπι της Λεωφόρου με την ΑΕΚ! Το συγκεκριμένο ματς είχε απόλυτο πρωταγωνιστή τον Γιάννη Χολέβα ο οποίος πέτυχε χατ-τρικ (25', 39,' 84) και μαζί με το γκολ του Θεοφάνη στο 80' οδήγησαν το τριφύλλι σε μια πολύ μεγάλη νίκη (4-1), με την Ένωση να καταφέρνει μονάχα να μειώσει με τον Κρυστάλλη στο 89'.

 

2. Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 3-0 (1981/82) 

Το ντέρμπι του... Μάικ Γαλάκου! Μόλις σε 4 λεπτά ο άλλοτε εξαιρετικός επιθετικός του τριφυλλιού καταφέρνει με δύο γκολ του να καθαρίσει από νωρίς το ματς για τον Παναθηναϊκό.
 
Ωστόσο, ο Γαλάκος δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και σημείωσε άλλο ένα για το κρασάκι στην τούρτα, στο 63ο λεπτό, με την ΑΕΚ να μην μπορεί σε κανένα σημείο το ματς να αντιδράσει.
 
Οι πράσινοι, όμως, έμελλε να χάσουν το πρωτάθλημα σε αγώνα μπαράζ στον Βόλο κόντρα στον στον Ολυμπιακό.

 

3. Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 2-0 (2001/02)

 
Η σεζόν 2001/02 έμελλε στο τέλος της να βρει τον Παναθηναϊκό να τερματίζει στην 3η θέση με 55 βαθμούς, μόλις τρεις πίσω από τους ΑΕΚ και Ολυμπιακό.
 
Ως προς το αθηναϊκό ντέρμπι της χρονιάς εκείνης, ο Παναθηναϊκός επικράτησε εύκολα με 2-0 της ΑΕΚ στη Λεωφόρο. Ο Άγγελος Μπασινάς είχε άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους στη Λεωφόρο μόλις στο 12', ενώ 9 λεπτά αργότερα ο Γιώργος Καραγκούνης (21') διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του από το πρώτο κιόλας ημίχρονο.
 
Το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα.
 

4. Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 2-1 (2003/04)

 
Πολύ ιδιαίτερο ήταν το ντέρμπι Παναθηναϊκός - ΑΕΚ το 2004, όχι μόνο επειδή το τριφύλλι κατέκτησε το πρωτάθλημα, όντας πρώτο με 77 βαθμούς, αλλά και επειδή ο Νίκος Λυμπερόπουλος επέστρεψε στη Λεωφόρο, αλλά αυτή τη φορά ως αντίπαλος!
 
Ο σπουδαίος άλλοτε επιθετικός που φόρεσε τη φανέλα και των δύο ομάδων, σκόραρε στο 77', ωστόσο τα γκολ των Μπασινά από το 18' και Σαμπάνη στο 68' ήταν αρκετά έτσι ώστε το τριφύλλι να φτάσει στην επικράτηση με 2-1!
 

5. Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 2-1 (2007/08)

 
Πρόκειται για την τελευταία νίκη σε κανονική διάρκεια του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας επί της ΑΕΚ!
 
Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης ανοίγει το σκορ μόλις στο 6', προκαλώντας ντελίριο στις εξέδρες της Λεωφόρου, με τον παρτενέρ του στην επίθεση, Βαγγέλη Μάντζιο να διπλασιάζει τα τέρματα του τριφυλλιού στο 24'
 
Το μόνο που μπόρεσε η ΑΕΚ ήταν ξανά με τον Λυμπερόπουλο να μειώσει στο 42'. Το τριφύλλι τελικώς τερμάτισε στην 3η θέση του πρωταθλήματος με 66 βαθμούς, πίσω ξανά από ΑΕΚ και Ολυμπιακό.
 

+1. Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 5-4 (1963/64)

 
Και το απίστευτο ματς... bonus του 1963! Ένα από τα πιο χορταστικά ντέρμπι ανάμεσα στους δύο, όταν ο γηπεδούχος Παναθηναϊκός κέρδισε με 5-4 την «Ένωση», στις 29/9/1963 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
 
Μόλις στο 3ο λεπτό ο Μανώλης Κανελλόπουλος με άπιαστο φάουλ με φάλτσο, έβαλε την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ με 1-0, ενώ στο 5ο λεπτό ο Μίμης Παπαϊωάννου, με πλασαριστό σουτ έβαλε την Ένωση μπροστά με 2-0.
Ο Παναθηναϊκός δεν άργησε να αντιδράσει και στο 13' μετά από ταχύτατο συνδυασμό ανάμεσα σε Λουκανίδη-Παναγιωτίδη-Παπαεμμανουήλ και Δομάζο, ο τελευταίος με σουτ μείωσε σε 1-2 για τους «πράσινους», δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι. Στο 35΄ η ΑΕΚ σημείωσε το 3ο της γκολ με τον Κώστα Νεστορίδη και στο 38΄ λεπτό ο Δομάζος σκόραρε από τα 11 βήματα, για το 2-3, για να έρθει και το 3-3 στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου όταν ο Ανδρέας Σταματιάδης σημείωσε αυτογκόλ.
 
Στο δεύτερο ημίχρονο και συγκεκριμένα στο 50΄μετά από πάσα του Λουκανίδη στον Στέλιο Παναγιωτίδη, ο τελευταίος έβαλε μπροστά για πρώτη φορά τον ΠΑΟ με 4-3, και στο 58΄ ο σταρ του Παναθηναϊκού, Βαγγέλης Πανάκης με σουτ, έγραψε το 5-3 για τον ΠΑΟ.
 
Το τελικό 5-4 σημειώθηκε στο 81΄ με κεφαλιά του Μίμη Παπαϊωάννου μετά από κόρνερ. Στα παραλειπόμενα του ντέρμπι θα πρέπει να σημειωθούν το πριμ των 4.000 δραχμών που έδωσε η διοίκηση των «πρασίνων» στους παίκτες για την μεγάλη ανατροπή.



Κυριάκος Δημητρόπουλος

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0