Retro Stories

Retro Stories, ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 3-3: Το μπαράζ... θρίλερ στη Νέα Φιλαδέλφεια που έστεψε την Ένωση πρωταθλήτρια Ελλάδας! (video)

Retro Stories, ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 3-3: Το μπαράζ... θρίλερ στη Νέα Φιλαδέλφεια που έστεψε την Ένωση πρωταθλήτρια Ελλάδας! (video)

Ο ιστορικός αγώνας μπαράζ στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 23 Ιουνίου 1963 έμελλε να δώσει το πρωτάθλημα στην ΑΕΚ, σε μια συγκλονιστική κούρσα με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Το BN Sports εξιστορεί...

Σεζόν 1962/63. Ο Παναθηναϊκός του Χάρι Γκειμ οδεύει πρόσω ολοταχώς για το 4ο διαδοχικό τους πρωτάθλημα, πραγματοποιώντας μια εντυπωσιακή κούρσα μέσα στη χρονιά.

Ένα, όμως, ματς έμελλε να του χαλάσει όχι απλά τα σχέδια, αλλά και να του στερήσει τον τίτλο από το... πουθενά! 

Ο Εθνικός του έκανε τη ζημιά!

Το ημερολόγιο δείχνει 5 Μαΐου του 1963 και το πρωτάθλημα έχει μπει πλέον στην τελική του ευθεία. Η ΑΕΚ υποδέχεται τον Παναθηναϊκό και ο νικητής του ντέρμπι αποκτά τεράστιο προβάδισμα για τον τίτλο, αν και στη γωνία περιμένει και ο Ολυμπιακός. 

Το ματς έχει «κολλήσει» στο 0-0, μέχρι που ο Πανάκης «ανοίγει» στο 80’ το σκορ για το «τριφύλλι» και το «κλείνει» στο 88’ διαμορφώνοντας το τελικό 2-0. Την αμέσως επόμενη αγωνιστική, μάλιστα, η ΑΕΚ παραχωρεί ισοπαλία και στον Ολυμπιακό και όλοι θεωρούν ότι το πρωτάθλημα καταλήγει σε «πράσινα» χέρια. 

Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός πέφτει θύμα έκπληξης, καθώς γνωρίζει την ήττα από τον Εθνικό (4-2) και έτσι η ΑΕΚ του Γένε Τσάκναντι μπαίνει γερά στο κόλπο!

aek_pao12.jpg

aek_Exw.jpg

Όλα κρίθηκαν σε αγώνα μπαράζ!

Συνεπώς, ο τίτλος του πρωταθλητή θα ξεκαθαριζόταν μέσω αγώνα μπαράζ! Η ομάδα του Παναθηναϊκού υπερτερούσε στην επίθεση (75-66), ενώ εκείνη του Τσάκναντι στην άμυνα (21-28), όμως τότε ο συντελεστής δεν προέκυπτε με αφαίρεση των παθητικών γκολ από τα ενεργητικά, αλλά με διαίρεση. Έτσι λοιπόν, στον αγώνα μπαράζ θα έπαιζε σημαντικό ρόλο το ότι η ΑΕΚ του 3,14 ήταν ανώτερη του Παναθηναϊκού (2,67), με αποτέλεσμα στην περίπτωση της ισοπαλίας να κατακτούσε εκείνη το πρωτάθλημα.

Ο Παναθηναϊκός δέχθηκε, για εισπρακτικούς λόγους να γίνει το μπαράζ στο υπερσύγχρονο και πολύ πιο μεγάλο στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας, το οποίο γέμισε από περίπου 40 χιλιάδες θεατές στις 23 Ιουνίου του 1963 στις 17.30. 

Όσο για το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, στο «πράσινο» στρατόπεδο δεν είχαν μόνο να ξεπεράσουν το σοκ από την ήττα με τον Εθνικό, αλλά και το ότι θα αγωνιζόντουσαν χωρίς τον ηγέτη τους Τάκη Λουκανίδη, που είχε τιμωρηθεί με δύο μήνες, καθώς είχε διαπληκτιστεί με τον Γιώργο Χασιώτη του ΠΑΟΚ. 

Η ΑΕΚ του Τσάκναντι παρατάσσεται με τους Σεραφείδη, Κανελλόπουλο, Μαρδίτση, Σοφιανίδη, Παπαποστόλου, Σκευοφύλακα, Πετρίδη, Σταματιάδη, Νεστορίδη, Παπαϊωάννου και Τσαχουρίδη και ο Παναθηναϊκός του Γκέιμ με τους Μανιάκη, Καμάρα, Λινοξυλάκη, Ανδρέου, Πιτυχούτη, Σούρπη, Παναγιωτίδη, Τουμπέλη, Δομάζο, Πανάκη και Παπαεμμανουήλ.

Μόλις στο 9' ο Τουμπέλης με πλασέ έκανε το 1-0 για τον Παναθηναϊκό, αλλά πριν τελειώσει το ημίχρονο η ΑΕΚ ήταν σε θέση οδηγού. Ο 20χρονος Μίμης Παπαϊωάννου με δύο γκολ (24’, 28’) και ο Κώστας Νεστορίδης με απευθείας εκτέλεση κόρνερ στο 39’ (είχε και δοκάρι στο 16’), βάζουν σε θέση οδηγού την ΑΕΚ, η οποία «αγκάλιασε» το πρωτάθλημα!

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν ένας επιθετικός μονόλογος του Παναθηναϊκού που κατάφερε να ισοφαρίσει σε δύο λεπτά. Στο 64’ ο Λινοξυλάκης με καρφωτή κεφαλιά, μείωσε και στο 65’ ο Παναγιωτίδης έκανε το 3-3. Η φάση που στιγμάτισε τον αγώνα ήταν αυτή στο 81' όταν ο Πανάκης έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά ο Ολλανδός διαιτητής Αντριες φαν Λιουβερν το ακύρωσε με μεγάλη καθυστέρηση. 

Σε ένα κατάμεστο γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, η ΑΕΚ γνώρισε το θρίαμβο και η λήξη του αγώνα έφερε ξέφρενους πανηγυρισμούς και έντονη συγκίνηση μεταξύ φιλάθλων και παικτών μιας και αυτό ήταν το πρώτο πρωτάθλημα της ομάδας στην Α' Εθνική κατηγορία. Αντίθετα, Προοδευτική και Φωστήρας υποβιβάστηκαν.

01-13-18-5d586fc2b215e35adff2b60d52f12615.jpg

aek_pao11.jpg

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ (Τσάκναντι): Σεραφείδης, Κανελλόπουλος, Μαρδίτσης, Σοφιαννίδης, Παπαποστόλου, Σκευοφύλακας, Πετρίδης, Σταματιάδης, Νεστορίδης, Παπαϊωάννου, Τσαχουρίδης.

Παναθηναϊκός (Γκειμ): Μανιάκης, Καμάρας, Ανδρέου, Λυνοξυλάκης, Σούρπης, Πιτυχούτης, Τουμπέλης, Παναγιωτίδης, Δομάζος, Παπαεμμανουήλ, Πανάκης. 

Σκόρερς: 24', 27' Παπαϊωάννου, 39' Νεστορίδης / 9' Τουμπέλης, 65' Λινοξυλάκης, 66' Παναγιωτίδης

Διαιτητής: Van Leeuwen Andries (Ολλανδία)

Έδρα: Στάδιο Νέας Φιλαδέλφειας

Εισιτήρια: 35.000

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα για το μπαράζ τίτλου στο παρακάτω βίντεο από το λεπτό 8:46 έως και περίπου το 13:10.



Κυριάκος Δημητρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0