Retro Stories

Ατλέτικο Μαδρίτης - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Η πρώτη και τελευταία συνάντηση, ο Σερ Άλεξ και ο... Αθηναϊκός! (video)

Ατλέτικο Μαδρίτης - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Η πρώτη και τελευταία συνάντηση, ο Σερ Άλεξ και ο... Αθηναϊκός! (video)
Τι συνέβη πριν από περίπου 31 χρόνια όταν Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ατλέτικο Μαδρίτης βρέθηκαν αντιμέτωπες η μια με την άλλη για πρώτη φορά στην ιστορία τους για το Κύπελλο Κυπελλούχων UEFA και ποιος ο ρόλος του Αθηναϊκού σ' αυτό το... ζευγάρι;

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα αντιμετωπίσει την Ατλέτικο Μαδρίτης στον πρώτο αγώνα της φάσης των «16» του Champions League 2021/22 σήμερα, 23 Φεβρουαρίου, στο Μετροπολιτάνο. Οι δύο ομάδες πρόκειται να συναντηθούν για πρώτη φορά μετά από 31 χρόνια ενώ μάλιστα συγκρούονται για πρώτη φορά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Η τελευταία φορά που αυτές οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ήταν στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων UEFA 1991/92. Ο πρώτος αγώνας στο στάδιο Βιθέντε Καλντερόν έληξε με το εμφατικό 3-0 υπέρ της ισπανικής ομάδας και ο δεύτερος στο Μάντσεστερ έληξε 1-1, με τους «ροχιμπλάνκος» να προρκίνονται με το συνολικό 4-1.

manchester_united_vs_atletico_madrid_at_old_trafford_november_1991.jpeg

Οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν κατακτήσει τον τίτλο μια σεζόν πριν και είχαν φτάσει στον δεύτερο γύρο νικώντας τον Αθηναϊκό με 2-0 στην προηγούμενη φάση. Μάλιστα αξίζει ιδιαίτερη αναφορά στην τιτάνια προσπάθεια του Αθηναϊκού που κατάφερε να έρθει ισόπαλος στο «Απόστολος Νικολαΐδης» κόντρα στην ομάδα του Άλεξ Φέργκιουσον στις 18 Σεπτεμβρίου του 1991.

«Ήρθε να μας κατασκοπεύσει ο Αλεξ Φέργκιουσον σε ένα ματς με τον Απόλλωνα στη Λεωφόρο, την οποία χρησιμοποιούσαμε ως έδρα, και σχολίασε απορημένος "ωραίο το... βοηθητικό, αλλά πού θα διεξαχθεί το παιχνίδι;"». Αυτή η δήλωση, βγήκε από τα χείλη του Γιάννη Χατζηράπτη. Ένας από τους ποδοσφαιριστές που αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους, που μία ομάδα από τον Βύρωνα, κατάφερε να πρωταγωνιστήσει εντός αλλά και εκτός συνόρων. 

Η ομάδα του Γκερντ Πρόκοπ στάθηκε σαν ίσος προς ίσο απέναντι στους «μπέμπηδες», κράτησε το μηδέν στα μετόπισθεν κερδίζοντας τον σεβασμό και το χειροκρότημα όλων. Βέβαια αξίζει να αναφερθεί ότι οι Βρετανοί οπαδοί που ταξίδεψαν στην Αθήνα, οι οποίοι περίμεναν ότι θα κάνουν διακοπές, δεν μπορούσαν να «χωνέψουν» με τίποτα το τελικό 0-0. Για να «πνίξουν τον καημό τους» ξέσπασαν σε μπαρ της περιοχής, όπου προκάλεσαν υλικές ζημιές με αποτέλεσμα πέντε εξ αυτών να συλληφθούν και να καταδικαστούν σε 7 μήνες φυλάκιση, πληρώνοντας παράλληλα και πρόστιμο 1.500 λιρών!

Στο δεύτερο παιχνίδι στο Ολντ Τράφορντ, στις 2 Οκτωβρίου του 1991, η ελληνική ομάδα πάλεψε μέχρι τελευταίας στιγμής με τον αγώνα να οδηγείται στην παράταση. Δυστυχώς όμως για τον Αθηναϊκό στο 109' ο Μακλέρ νίκησε τον Σαργκάνη που μέχρι εκείνο το σημείο έμοιαζε «φάντομ» και δύο λεπτά αργότερα ο Μαρκ Χιουζ έγραψε το τελικό 2-0, σε μια αναμέτρηση που μόνο περήφανο μπορεί να κάνει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Ατλέτικο, από την άλλη πλευρά, διέσυρε τον νορβηγικό σύλλογο Φίλινγικεν με 8-2 συνολικά, παιρνώντας άνετα στον επόμενο γύρο.

54428.jpg

173936-1_1.jpg


 
Στο πρώτο παιχνίδι του δεύτερου γύρου, η ισπανική ομάδα συνέτριψε εντός έδρας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 3-0, με τον Πάουλο Φούτρε να βρίσκει δίχτυα δις (32’, 87’) και τον Μανουέλ Ντελγκάδο να πετυχαίνει το τρίτο τέρμα των Ισπανών αμέσως μετά το δεύτερο στο 88’. Στον επαναληπτικό στο Μάντσεστερ, η Γιουνάιτεντ προηγήθηκε νωρίς με γκολ του Μαρκ Χιουζ στο τέταρτο λεπτό, αλλά η ισοφάριση (68’) του Μπερντ Σούστερ βοήθησε την Ατλέτικο να κρατήσει την αγγλική ομάδα στην ισοπαλία και να κλείσει τη θέση της στα προημιτελικά.

Η Γιουνάιτεντ δεν είχε μόνο τον θρυλικό Σερ Άλεξ στο τιμόνι της αλλά και μια ενδεκάδα που έχει μείνει στην ιστορία του συλλόγου και όχι άδικα. Πίτερ Σμάιχελ, Στιβ Μπρους, Γκάρι Πάλιστερ, Ντένις Έργουιν, Πολ Πάρκερ, Πολ Ινς, Μάικ Φέλαν, Μπράιαν Ρόμπσον, Νιλ Γουέμπ, Μαρκ Χιούζ και Μπράιαν Μακκλέιρ ήταν οι εκλεκτοί έντεκα που αγωνίστηκαν στην Μαδρίτη, ενώ στη ρεβάνς προστέθηκε ο ένας και μοναδικός Ράιαν Γκιγκς που πραγματοποίησε το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο στην ισοπαλία των δύο ομάδων.

manchester_united_vs_atletico_madrid_at_old_trafford_november_1991_1.webp

Για την ιστορία η Ατλέτικο του Λουίς Αραγόνες αποκλείστηκε από τη διοργάνωση στον επόμενο γύρο μετά την ήττα από την Κλαμπ Μπριζ. Μένει να δούμε αν η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε θα καταφέρει να τιμήσει την... ιστορία ή αν η Γιουνάιτεντ θα πάρει «εκδίκηση» 31 χρόνια μετά!  





Ευτυχία Γιαπουτζή

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0