Retro Stories

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ: Το πρώτο ντέρμπι «δικεφάλων» είχε και μια νότα από… Άρη!

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ: Το πρώτο ντέρμπι «δικεφάλων» είχε και μια νότα από… Άρη!

18 Ιανουαρίου 1930: ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δίνουν την πρώτη μονομαχία στην ιστορία τους, με τον «δικέφαλο του βορρά» να μην είναι μόνος του καθώς η… εποχή των Μικτών ομάδων είχε φέρει στο πλευρό του τον Άρη.

Σχετικά Άρθρα

Οι μάχες ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ αποτελούν ίσως από τα πιο κλασικά ντέρμπι στα χρονικά της Α’ Εθνικής/Super League. Εν έτει 2022 όταν ακούμε για ένα τέτοιο ματς ξέρουμε ακριβώς τι να περιμένουμε ωστόσο αν έλεγε κανείς πως στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση έπαιξε και ο Άρης, πόσο περίεργο θα σας φαινόταν;

Ένα πολύ κοινότυπο χαρακτηριστικό τα χρόνια πριν από την εμπλοκή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν οι συνθέσεις των λεγόμενων Μικτών ομάδων. Αυτό δηλαδή σήμαινε πως σύλλογοι «δανείζονταν» παίκτες από άλλες ομάδες, προκειμένου να συμπληρώσουν τις αποστολές τους.

Στη 17η Ιανουαρίου, λοιπόν, ο νεοσύστατος ΠΑΟΚ ξεκίνησε το ταξίδι του προς την πρωτεύουσα προκειμένου να αντιμετωπίσει την επόμενη ημέρα την ΑΕΚ στο πλαίσιο της πρώτης μεταξύ τους φιλικής αναμέτρησης. Το ιδιαίτερο στην αποστολή ήταν πως εκείνη απαρτιζόταν όχι μόνο από ποδοσφαιριστές της ομάδας, αλλά και από εκείνη του Άρη!

Κατράντζος, Οικονόμου, Παπαδόπουλος, Μαλαξόπουλος, Οπλοποιός, Γεωργιάδης, Παζάρογλου, Γρηγοριάδης, Γκικόπουλος, Βογδάνου, Μακαρονόπουλος, Αγγελάκης, Λεονταρίδης, Ετιέν και Καβουρματζής κατηφόρισαν προς Αθήνα για το παιχνίδι κόντρα στην «Ένωση» το οποίο θα διεξαγόταν στις 18 Ιανουαρίου και στο γήπεδο του Πανελληνίου.

Κρύα αλλά… φιλική εξάρα από την ΑΕΚ

Αν και ο καιρός δεν ήταν διόλου με το μέρος των δύο ομάδων, αν αναλογιστεί κανείς πως οι άνεμοι και ο παγετός επικρατούσαν στο γήπεδο, αυτό δεν σταμάτησε την ΑΕΚ από το να… διαλύσει τον αντίπαλο! Μάλιστα από το πρώτο μόλις ημίχρονο η «Ένωση» προηγήθηκε με 4-1 χάρις σε δύο γκολ του Παντερμαλή και εκείνα των Μούγκρα, Νεγρεπόντη (πεν.). Το ένα – και μοναδικό – τέρμα για την μικτή ήρθε από τον Ετιέν ο οποίος αρχικά εξουδετερώθηκε από τον Γιάμαλη στην εκτέλεση του πέναλτι, ωστόσο στη συνέχεια μπόρεσε να πανηγυρίσει το γκολ.

Το τελικό 6-1 διαμορφώθηκε στο δεύτερο μισό με τον Ηλιάσκο και ξανά τον Μούγκρα να μην αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα να σκοράρουν. Μάλιστα, τρία λεπτά πριν από τη λήξη της αναμέτρησης και κατά την επίτευξη του τελευταίου τέρματος ο τερματοφύλακας της Μικτής, Παπαδόπουλος, τραυματίστηκε και λίγο αργότερα θεατές εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο με αποτέλεσμα το παιχνίδι να διακόπτεται.

ΑΕΚ: Γιάμαλης, Ασδέρης, Ιερεμιάδης, Πάτροκλος, Κωνσταντινίδης, Παρασκευάς, Δεληκάρης, Ηλιάσκος, Μούγγρας, Παντερμαλής, Νεγρεπόντης

ΜΙΚΤΗ ΠΑΟΚ/ΑΡΗ: Παπαδόπουλος (Π), Μαλαξόπουλος (Π), Οικονόμου (Α), Γρηγοριάδης (Π), Παζάρογλου (Π), Γεωργιάδης (Π), Παπάς (Α), Αγγελάκης (Α), Λεονταρίδης (Α), Ετιέν (Π), Καβουρματζής (Π)

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως την επόμενη ακριβώς ημέρα η ομάδα αντιμετώπισε την Μικτή Ολυμπιακού/Εθνικού (2-2), ματς στο οποίο αγωνίστηκαν 7 παίκτες του Άρη και 4 του ΠΑΟΚ.

aek_paok_1omats.png

Ισόπαλο το πρώτο… καθαρό ματς

Η πρώτη «καθαρή» μονομαχία μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ διεξήχθη στις 23 Απριλίου της ίδιας χρονιάς, με τις δύο ομάδες να ανέρχονται ισόπαλες με 2-2. Το παιχνίδι μάλιστα έλαβε χώρα στο γήπεδο του Άρη, το οποίο βρισκόταν κοντά στο σημερινό Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Η «Ένωση» αρχικά προηγήθηκε με διαφορά δύο τερμάτων έπειτα από σουτ του Παντερμαλή στο 13’ και κεφαλιά του Μούγκρα στο 30’. Ωστόσο στο 70ο λεπτό ο Ετιέν κατάφερε να μειώσει, για να έρθει λίγο αργότερα ο Ηλιάδης να διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα στο 83’.

ΠΑΟΚ: Φαρινόλας, Ανδρεάδης, Παζάρογλου, Γεωργιάδης, Γρηγοριάδης, Καβουρματζής, Ετιέν, Μπιμπλής, Καμπούρογλου, Ηλιάδης, Παπαγιαννόπουλος

ΑΕΚ: Γιάμαλης, Μάλλιος, Κεχαγιάς, Πάτροκλος (Αργυριάδης), Κωνσταντινίδης, Παρασκευάς, Νεγρεπόντης, Παντερμαλής, Μούγκρας, Ηλιάσκος, Δεληκάρης

*Με πληροφορίες και εικόνες από sport-retro.gr

Ξανθίππη Δασκαλάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0