Retro Stories

Από την Άρσεναλ, τη Γιουνάιτεντ και τη Σίτι έως τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Γιουβέντους και την ΑΕΚ: Όταν οι στολές γίνονται επετειακές για 90 λεπτά!

Από την Άρσεναλ, τη Γιουνάιτεντ και τη Σίτι έως τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Γιουβέντους και την ΑΕΚ: Όταν οι στολές γίνονται επετειακές για 90 λεπτά!

Οι φανέλες και τα χρώματα είναι το σήμα κατατεθέν για κάθε ομάδα και τα συστατικά που κάνουν την καθεμιά να ξεχωρίζει από τις άλλες. Κάποιες φορές όμως έχουμε δει τους συλλόγους να μεταμφιέζουν τις εμφανίσεις τους για έναν αγώνα προκειμένου να τιμήσουν, να γιορτάσουν αλλά και να ευαισθητοποιήσουν…  

Σχετικά Άρθρα

Για ακόμη μία φορά θα γίνουμε μάρτυρες μιας αξιέπαινης κίνησης από τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους. Με ανακοίνωσή της η Άρσεναλ ενημέρωσε πως στην επικείμενη αναμέτρηση κόντρα στη Νότιγχαμ Φόρεστ για το FA Cup (09/01, 19:10), θα αγωνιστεί φορώντας μια ολόλευκη φανέλα – βγάζοντας δηλαδή το κόκκινο.

Αιτία που την οδήγησε σε αυτήν την πράξη αποτελούν τα πολυάριθμα εγκλήματα που έχουν σημειωθεί στο Λονδίνο τον τελευταίο χρόνο – τα οποία έφτασαν το 2021 τα 30. Στόχος των «κανονιέριδων» είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για αυτά τα γεγονότα αλλά και για την βία κατά των νέων, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως η φανέλα δεν θα τεθεί προς πώληση.

Φυσικά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια ομάδα έχει σχεδιάσει εμφανίσεις για ειδικές περιπτώσεις όπως αυτή, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί σε ένα και μόνο παιχνίδι! Το BN Sports έψαξε και βρήκε κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις συλλόγων, ελληνικών και μη, και σας παρουσιάζει μερικές εξ αυτών:

ΑΕΚ (2004)

Πίσω στον Οκτώβρη 2004 η ΑΕΚ είχε ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να αντιμετωπίσει σε μια φιλική αναμέτρηση την Γαλατασαράι, εκμεταλλευόμενη τη διακοπή του πρωταθλήματος λόγω των υποχρεώσεων των εθνικών ομάδων (2-1). Έναν μήνα αργότερα ο τουρκικός σύλλογος ταξίδεψε στην Αθήνα, προκειμένου να διεξαχθεί μια άτυπη ρεβάνς.

Στις 13 Νοεμβρίου λοιπόν η «Ένωση» άνοιξε τις πόρτες του Ολυμπιακού Σταδίου φορώντας μια εμφάνιση για τα 80 χρόνια ίδρυσης του συλλόγου, η οποία ήταν εμπνευσμένη από εκείνη του 1924 και η αρίθμηση ήταν από το 1 έως το 11. Για την ιστορία το ματς έληξε ισόπαλο χωρίς γκολ.

3032357.jpg

Αστέρας Τρίπολης (2021)

Με την επέτειο της ελληνικής επανάστασης να κλείνει 250 χρόνια το περασμένο έτος, Αστέρας Τρίπολης και ΑΠΟΕΛ ένωσαν τις δυνάμεις τους με την Macron προκειμένου να δημιουργήσουν φανέλες που τιμούν την εθνική εορτή οι οποίες είχαν επάνω έναν μεγάλο άσπρο σταυρό και την εικόνα της κήρυξης της επανάστασης.

Συγκεκριμένα οι Αρκάδες εμφανίστηκαν με αυτήν την φανέλα στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της Super League κόντρα στον Ολυμπιακό, στις 29 Σεπτεμβρίου του 2021. Η αναμέτρηση, μάλιστα, διεξήχθη λίγες ημέρες νωρίτερα και από την συμπλήρωση 200 χρόνων από την 23η Σεπτεμβρίου και την Άλωση της Τριπολιτσάς.

5384076.jpg

Απόλλων Σμύρνης (2021)

Τον περασμένο Νοέμβριο ο Απόλλων Σμύρνης έκλεισε 130 χρόνια ζωής, γεγονός που θέλησε να γιορτάσει με τον ανάλογο τρόπο. Στον εντός έδρας αγώνα για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος κόντρα στην ΑΕΚ, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας αγωνίστηκαν φορώντας την εμφάνιση που απεικόνιζε την Σμύρνη.

Η ΠΑΕ, ειδικότερα, τόνισε στην ανάλογη ανακοίνωση το εξής: «Για τα 130 χρόνια από την ίδρυση της ομάδας μας. Μια διαδρομή από τη Σμύρνη στο σήμερα».

5421248-min.jpg

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μάντσεστερ Σίτι (2008)

Ήταν 10 Φεβρουαρίου του 2008 όταν η Γιουνάιτεντ άνοιγε το σπίτι της στην Σίτι, για το τοπικό ντέρμπι του Μάντσεστερ. Οι φιλοξενούμενοι επικράτησαν 2-1, σημειώνοντας το πρώτο τους «διπλό» από το 1974, ωστόσο η νίκη ήταν μικρής σημασίας.

Η βραδιά ήταν ξεχωριστή καθώς αμφότερες ομάδες είχαν συμφωνήσει να αγωνιστούν με φανέλες οι οποίες δεν θα έφεραν ούτε διαφημίσεις, αλλά ούτε και τα ονόματα των παικτών. Αιτία αυτού η συμπλήρωση των 50 χρόνων από την τραγωδία του Μονάχου η οποία θα συγκλονίζει για πάντα τον κόσμο του αθλητισμού.

MANCHESTER, UNITED KINGDOM - FEBRUARY 10: during the Barclays Premier League match between Manchester United and Manchester City at Old Trafford on February 10, 2008 in Manchester, England. (Photo by Alex Livesey/Getty Images)

Τσέλσι (2020)

Πενήντα χρόνια από την πρώτη κατάκτηση του FA Cup στην ιστορία του συλλόγου έκλεισε η Τσέλσι πίσω στο 2020, με τη νίκη τους επί της Λιντς με 2-1 (2-2 ο πρώτος αγώνας στο Wembley). Για τον λόγο αυτό οι «μπλε» θέλησαν να τιμήσουν το γεγονός αγωνιζόμενοι με μια πανομοιότυπη εμφάνιση με εκείνη του 1970 η οποία έφερε και το ίδιο έμβλημα.

Το σορτς είχε στο πλάι κίτρινες γραμμές, χώμα το οποίο βρισκόταν τόσο στις κάλτσες όσο και στους αριθμούς στο πίσω μέρος της φανέλας. Αυτή η εμφάνιση χρησιμοποιήθηκε μόνο στη νίκη της επί της Νότιγχαμ Φόρεστ με 2-0 στις 5 Ιανουαρίου εκείνης της χρονιάς, για το ματς του τρίτου γύρου της διοργάνωσης.

ASE7LDCAYW7C6CMYNKWFBYCZTU.jpg

Ρεάλ Μαδρίτης (2002)

Τα 100α της… γενέθλια γιόρτασε στις 6 Μαρτίου του 2002 η Ρεάλ Μαδρίτης! Για τον λόγο αυτό η «βασίλισσα» επέλεξε να αγωνιστεί φορώντας μια ολόλευκη εμφάνιση με μακριά μανίκια, η οποία ήταν η αρχική φορεσιά κατά την ίδρυση του συλλόγου, στον 100ο τελικό του Copa Del Rey κόντρα στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια!

Η έκβαση, ωστόσο, του τελικού χάλασε το πάρτι στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», καθώς είδε τον αντίπαλο να σηκώνει το τρόπαιο με το κατά της 2-1.

i_5.jpg

Γιουβέντους (2017)

Το 2017 η Γιουβέντους έκλεισε 120 χρόνια ζωής και η Adidas θέλησε να την βοηθήσει να γιορτάσει το γεγονός. Αποτίνοντας φόρο τιμής στην ίδρυση του συλλόγου το 1887, όταν ο ιδρύθηκε από μια ομάδα φοιτητών, και αντλώντας έμπνευση από τις στολές στις αρχές της δεκαετίας του '50, η φανέλα είχε τις κλασικές λευκές και μαύρες ρίγες.

Επίσης δεν είχε έμβλημα, αντ’ αυτού το πάνω αριστερό κομμάτι ήταν αποκλειστικά αφιερωμένο σε τρία χρυσά αστέρια με το καθένα να αντιπροσωπεύει 10 τίτλους πρωταθλήματος. Η φανέλα φορέθηκε για πρώτη και μοναδική φορά στο 2-1 επί της Μπενεβέντο στις 5 Νοεμβρίου του 2017.

resizedcrop-6b25ee00ec6f8ea9ac1b45a3774f9f94-840x480.jpg

Μίλαν (2019)

Περιορισμένη σε 1.899 αντίπαπα, η φανέλα της Μίλαν για τα 120 χρόνια είχε τις ίδιες πιο λεπτές κόκκινες και μαύρες κάθετες ρίγες με εκείνη των εντός έδρας ματς εκείνης της χρονιάς. Αυτές κατά κάποιο τρόπο, όμως, ενώνονταν με χρυσές λεπτομέρειες μέσω του χορηγού και του ειδικού εμβλήματος του συλλόγου, με το «120» να αναγράφεται κάτω από αυτό.

Ο σύλλογος του Μιλάνο φόρεσε την συγκεκριμένη φανέλα στην ισοπαλία (0-0) με τη Σασουόλο στις 15 Δεκεμβρίου 2019.

1-ac-milan.jpg

Τουλούζ (2017)

Προκειμένου να γιορτάσει την 80η επέτειό της, η Τουλούζ σε συνδυασμό με την Joma λάνσαρε μια φανέλα η οποία ήταν «καθαρή» από χορηγούς. Σχεδιάστηκε με ειδικό γιακά με λαιμόκοψη και κορδόνια σε στυλ ρετρό, ενώ το χρώμα της ήταν το κλασικό βιολετί.

Η μπλούζα είχε επίσης ένα ειδικά σχεδιασμένο σήμα, βασισμένο στα τρία λογότυπα που έχει χρησιμοποιήσει ο σύλλογος πάνω από οκτώ δεκαετίες, ενώ φορέθηκε στην ισοπαλία της (0-0) με τη Μαρσέιγ στις 9 Απριλίου του 2017.

toulouse.jpg

Ξανθίππη Δασκαλάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0