Retro Stories

Ο Πιτ Μάραβιτς είχε προβλέψει το θάνατό του 14 χρόνια πριν συμβεί! (video)

Ο Πιτ Μάραβιτς είχε προβλέψει το θάνατό του 14 χρόνια πριν συμβεί! (video)

5 Ιανουαρίου 1988: Μόλις σε ηλικία 40 ετών, ο Hall of Famer Πιτ Μάραβιτς πεθαίνει από καρδιακή προσβολή την ώρα που έπαιζε μπάσκετ σε ένα γήπεδο στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια, όπως ακριβώς είχε προβλέψει σε μια συνέντευξή του το 1974!

 

Κι όμως, ο «Pistol» Πιτ Μάραβιτς είχε προβλέψει τον θάνατό του 14 ολόκληρα χρόνια προτού συμβεί. Ενώ βρισκόταν μόλις στην τέταρτη σεζόν του στο NBA και στο πλαίσιο μιας συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στους «Beaver County Times» και τον δημοσιογράφο Άντι Νούζο, o Πιτ είχε αναφέρει επί λέξη: «Δε θέλω να παίξω δέκα χρόνια και να πεθάνω στα 40 από καρδιακή προσβολή».

Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση, είναι ότι ο Μάραβιτς τότε αγνοούσε το πρόβλημα που αντιμετώπιζε, το οποίο και αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της νεκροψίας του. Ο Πιτ είχε γεννηθεί χωρίς αριστερή στεφανιαία αρτηρία, με αποτέλεσμα την υπερμεγέθυνση της δεξιάς και τελικά το πρόωρο θάνατό του. Η εν λόγω μέχρι τότε άγνωστη λεπτομέρεια προσθέτει ακόμα μεγαλύτερη αίγλη στα κατορθώματά του πάνω στο παρκέ, στο κορυφαίο επίπεδο.

Ο «Πίστολ» Πιτ Μάραβιτς μέτρησε 658 εμφανίσεις στο NBA με τις φανέλες των Ατλάντα Χοκς, των Γιούτα Τζαζ και των Μπόστον Σέλτικς με 15.948 πόντους (24.2 μ.ό), 2.747 ριμπάουντ (4.2 μ.ό) και 3.563 ασίστ (5.4 μ.ό), ενώ φημιζόταν για την ικανότητά του με τη μπάλα στα χέρια, αλλά και για την επιθετική του δεινότητα. Μάλιστα, ο μοναδικός τρόπος παιχνιδιού και η γενικότερη πορεία της ζωής του ενέπνευσε τον Μπομπ Ντίλαν να γράψει το τραγούδι «Dignity» το 1991, τριά χρόνια αφότου ο Πιτ άφησε την τελυταία του πνοή.

Το παρατσούκλι «Πίστολ» προήλθε από τον τρόπο με τον οποίο σούταρε, κατεβάζοντας το δεξί χέρι στο ύψος των πλευρών του σαν να κρατούσε ρεβόλβερ. Για πολλούς ήταν υπερεκτιμηνένος, αφού δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιον τίτλο στην καριέρα του, όμως αξίζει να σημειώσουμε μερικά στοχεία, που είναι ενδεικτικά του ταλέντου του.

Στα 83 ματς που έπαιξε στο NCAA με το LSU σημείωσε συνολικά 3.667 πόντους, δηλαδή 44.2 (!) κατά μέσο όρο, αποτελώντας μέχρι και σήμερα τον κορυφαίο σκόρερ στο κολλεγιακό πρωτάθλημα. Στις 25 Φεβρουαρίου του 1997 έκανε career high με 68 πόντους απέναντι στους Νιου Γιορκ Νικς (σσ. η υπογεγραμμένη μπάλα εκείνου του αγώνα πουλήθηκε έναντι 131.450 δολαρίων σε δημοπρασία που έλαβε χώρα το 2009), ενώ την ίδια χρονιά ήταν και ο πρώτος σκόρερ του NBA με 31.1 πόντους ανά παιχνίδι.

Το 1996 ανακηρύχθηκε ένας από τους 50 καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ, ενώ το 2021 συμπεριλήφθηκε στην ανανεωμένη λίστα των 75 κορυφαίων αθλητών στην ιστορία της Λίγκας. Το 2007 το LSU απέσυρε τη φανέλα με το No23 και ονόμασε «Πιτ Μάραβιτς» το κλειστό του γυμναστήριο, ενώ μια δεκαετία αργότερα, το 2017 ήταν η σειρά των Ατλάντα Χοκς να αποσύρουν τη φανέλα με το Νο44 προς τιμήν του.

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0