Retro Stories

Πώς ένα ακυρωθέν γκολ της Ρόμα εδραίωσε για πάντα το μίσος των «τζιαλορόσι» για την Γιουβέντους (video)

Πώς ένα ακυρωθέν γκολ της Ρόμα εδραίωσε για πάντα το μίσος των «τζιαλορόσι» για την Γιουβέντους (video)

Μπορεί να έχουν περάσει 40 χρόνια αλλά ακόμα και τώρα το γκολ του Τουρόνε αποτελεί μία από τις πιο αμφιλεγόμενες στιγμές στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Το BN Sports γράφει για ένα ακυρωθέν τέρμα το οποίο ενίσχυσε το μίσος της Ρόμα για την Γιουβέντους.

Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης

Το γκολ του Τουρόνε ήταν για δεκαετίες ένα από τα πιο πολυσυζητημένα γεγονότα στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου. Αναφέρεται στην ακύρωση ενός γκολ που σημείωσε η Ρόμα εναντίον της Γιουβέντους σε έναν αγώνα που έκρινε κατά πολύ το πρωτάθλημα της Serie A την σεζόν 1980–81 όταν οι δύο ομάδες πάλευαν για το ποια θα κατακτούσε τον τίτλο.

Μάιος του 1981 η Γιουβέντους υποδέχεται την Ρόμα στο Stadio Comunale. Δύο αγωνιστικές πριν το τέλος οι «μπιανκονέρι» ήταν ένα βαθμό μπροστά από τους «τζιαλορόσι». Οι γηπεδούχοι με τον Τζιοβάνι Τραπατόνι στον πάγκο ήθελαν να βάλουν τέλος στην κυριαρχία των ομάδων του Μιλάνου (Μίλαν και Ίντερ) και να επιστρέψουν στην κορυφή μετά από δύο χρόνια απουσίας. Στην διάθεση του ο Τραπατόνι είχε την αφρόκρεμα του ιταλικού ποδοσφαίρου (Τζοφ, Σιρέα, Τζεντίλε, Μπρέιντι) η οποία το επόμενο καλοκαίρι θα έφερνε το Παγκόσμιο Κύπελλο  στην χώρα. Και η Ρόμα όμως δεν πήγαινε πίσω. Με τον Νιλς Λίντχολμ στον πάγκο οι «τζιαλορόσι» είχαν φτιάξει μια εξαιρετική ομάδα με ποδοσφαιριστές όπως ο Κόντι, ο Αντσελότι, ο Προύτσι, έχοντας παράλληλα κι έναν από τους σπουδαιότερους Βραζιλιάνους που έχουν αγωνιστεί στην Ευρώπη, τον Φαλκάο.

Οι Ρωμαίοι ταξίδευαν στην πρωτεύουσα του Πιεμόντε έχοντας ήδη κατακτήσει το Κύπελλο Ιταλίας, θέλοντας να βάλουν τέλος σε μια ανομβρία 40 χρόνων (προηγούμενο πρωτάθλημα 1942) κάνοντας παράλληλα το νταμπλ. Ένα νταμπλ που μέχρι τότε ήταν προνόμιο μόνο των ομάδων του Τορίνο (δύο φορές η Γιουβέντους και μία φορά η Τορίνο). Εάν η Ρόμα το πετύχαινε αυτό, θα έβαζε τις βάσεις για την δημιουργία μιας ομάδας που θα κυριαρχούσε όχι μόνο στην ιταλική επικράτεια, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για ένα κλαμπ που έβλεπε τον ιταλικό Βορρά απόλυτο κυρίαρχο.

Η Γιουβέντους εκτός από την Ρόμα είχε να σκεφτεί και τα εναπομείναντα παιχνίδια αφού στη συνέχεια θα έπρεπε να ταξιδέψει στον ιταλικό Νότο για να αντιμετωπίσει την τρίτη στην βαθμολογία Νάπολι, ενώ θα έκλεινε το πρωτάθλημα εντός έδρας με την 5η στην βαθμολογία Φιορεντίνα. Από την πλευρά της η Ρόμα είχε πιο εύκολο πρόγραμμα αφού θα υποδεχόταν την ήδη υποβιβασμένη Πιστοϊέζε, ενώ την τελευταία αγωνιστική ταξίδευε στην έδρα της αδιάφορης και ήδη σωσμένης Αβελίνο.

Maurizio_Turone_1.jpg


Αυτό σήμαινε πως με νίκη η Ρόμα  θα όριζε η ίδια την μοίρα της. Το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να σκοράρει στο Τορίνο και παράλληλα να μην δεχτεί κάποιο. Και η αλήθεια είναι ότι στην Ρώμη ακόμα και σήμερα θεωρούν ότι το έκαναν, αν και η ιστορία λέει ακριβώς το αντίθετο. Το ματς ήταν όπως η πλειοψηφία των αγώνων που το διακύβευμα δεν ήταν απλά τρεις βαθμοί. Πολλά φάουλ και σκληρά τάκλιν. Ο διαιτητής της αναμέτρησης, ο Πάολο Μπέργκαμο είχε αναγκαστεί να δείξει επτά κίτρινες κάρτες οι οποίες έγιναν οκτώ όταν αναγκάστηκε να δείξει δεύτερη κίτρινη στον Τζιουζέπε Φουρίνο μισή ώρα πριν την λήξη του αγώνα.

Δεν ήταν όμως αυτή η απόφαση που θα έκανε για πάντα διάσημο τον διαιτητή από το Λιβόρνο, αλλά αυτή που αναγκάστηκε να πάρει δέκα λεπτά πριν το τέλος του αγώνα. Η Γιουβέντους ήξερε πως από την στιγμή που δεν θα μπορούσε να κερδίσει, τουλάχιστον να μην ηττηθεί αφού θα συνέχιζε να κρατάει την τύχη στα χέρια της (με δύο νίκες στα υπόλοιπα δύο αναδεικνυόταν πρωταθλήτρια).

Η Ρόμα βγήκε μπροστά για το γκολ που θα της έδινε τη νίκη. Σε μία από αυτές, δέκα λεπτά πριν την ολοκλήρωση του 90λεπτου ο Αντσελότι έκανε την σέντρα για τον Προύτσο με τον φορ των Ρωμαίων να βρίσκει με κεφαλιά τον επερχόμενο Τουρόνε ο οποίος με νέα κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Τζοφ. Ο διαιτητής έδειξε σέντρα και ο Τουρόνε ύψωσε τα χέρια του στον ουρανό. Το Comunale είχε σιγήσει. Η Ρόμα είχε πετύχει τον στόχο της. Αυτό που χρειαζόταν τώρα ήταν απλά να υπερασπιστεί το υπέρ της προβάδισμα για τα υπόλοιπα λεπτά.

Η μοίρα όμως, είχε άλλα σχέδια για τους «τζιαλορόσι» και τον Τουρόνε. Στην ευθεία με τον σκόρερ βρισκόταν ο επόπτης Τζουλιάνο Σαντσίνι ο οποίος σήκωσε την σημαία πως το γκολ ήταν αντικανονικό. Ο λόγος; Ο σκόρερ βρισκόταν σε θέση οφσάιντ όταν ο Προύτσο έκανε την κεφαλιά – ασίστ. Η εναλλαγή των συναισθημάτων ήταν άμεση. Η χαρά είχε δώσει την θέση της στην οργή και στην στενοχώρια. Ο Μπέργκαμο δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο από το να ακολουθήσει τον βοηθό του και να ακυρώσει το γκολ.

Ο ίδιος χρόνια αργότερα θα έλεγε αργότερα πόσο δύσκολο ήταν να διευθύνει το συγκεκριμένο παιχνίδι. Και αυτό «όχι λόγω του γκολ του Τούρονε», αλλά κυρίως για την τροπή που είχε πάρει το παιχνίδι. Ειδικά από την στιγμή που ο Φουρίνο έκανε το βίαιο μαρκάρισμα στον Φαλκάο, το ματς είχε ξεφύγει. Για την φάση που θα έμενε για πάντα στην ιστορία ο Μπέργκαμο τόνιζε πως αρχικά πίστεψε πως το γκολ ήταν κανονικό γι αυτό κι έδειξε σέντρα. Με έναν παίκτη να έρχεται από πίσω για να έρθει σε επαφή με την πάσα, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς την ώρα της επαφής με την μπάλα αν βρισκόταν σε αντικανονική θέση.

Τότε, όμως, παρατήρησε τη σημαία του βοηθού στον αέρα. Έτσι, θεωρώντας πως ο επόπτης βρισκόταν σε καλύτερη θέση από τον ίδιο αποφάσισε να ακυρώσει το γκολ τονίζοντας χαρακτηριστικά… «δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Ναι είχα αμφιβολίες, αλλά στο οφσάιντ ο επόπτης είναι ο μόνος που μπορεί να κρίνει καλύτερα γιατί έχει πιο ξεκάθαρη εικόνα. Και ο Σαντσίνι ήταν καλός επόπτης».

turone-gol-juventus-roma-1981.jpg

Καλώς ή κακώς ο Σαντσίνι δέχτηκε το ανάθεμα όλων για την απόφασή του. «Λυπάμαι που υπέφερε εξαιτίας αυτής της ιστορίας. Δέχτηκε πολλές απειλές» τόνισε ο Μπέργκαμο. Εκείνη την εποχή ο Σαντσίνι είχε ένα κατάστημα δώρων στην Μπολόνια, το πιο παλιό της πόλης, και για τους οπαδούς της Ρόμα είχε κάνει το καλύτερο δώρο στην Γιουβέντους.  Για τους Ρωμαίους η απόφαση αυτή έφερνε στην μνήμη πρακτικές άλλων εποχών όταν οι σύλλογοι του Μιλάνου και του Τορίνο ευνοούνταν πάντα κόντρα στις υπόλοιπες ομάδες. Αμέσως άρχισαν οι θεωρίες συνομωσίας και σε αυτό συνέβαλε και η ίδια η τηλεόραση. Την ημέρα του αγώνα υπήρχε απεργία των τεχνικών με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν επαρκείς κάμερες για να καλύψουν το παιχνίδι. Ένα από τα ριπλέι φερόταν να δείχνει τον Τουρόνε για δέκα εκατοστά οφσάιντ προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη οργή στην ιταλική πρωτεύουσα.

Ο Σαντσίνι από την πλευρά του παραμένει μέχρι και σήμερα σίγουρος για την απόφασή του. «Είναι σίγουρος ο Τουρόνε ότι βρισκόταν σε κανονική θέση; Εγώ ήμουν σε καλύτερη θέση από εκείνον. Ναι ήρθε από πίσω, αλλά όταν ο Προύτσο άγγιξε την μπάλα ήταν ήδη μπροστά από όλους». Η Γιουβέντους έχοντας καταφέρει να διατηρήσει το βαθμολογικό προβάδισμα έδειξε χαρακτήρα και με δύο νίκες σε Νάπολι και Φιορεντίνα τερμάτισε πρώτη, την ώρα που η απογοητευμένη Ρόμα κολλούσε κόντρα στην Πιστοϊέζε την τελευταία αγωνιστική.

Τα επόμενα χρόνια, αντικρουόμενες απόψεις για την εγκυρότητα του γκολ, προβολές με νέες τεχνολογίες και ριπλέι σε slow motion προσπάθησαν να δώσουν μια εξήγηση για την συγκεκριμένη φάση χωρίς όμως ποτέ να υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα. Έτσι, το «γκολ του Τουρόνε» παρέμεινε ένα από τα πιο καυτά θέματα του ιταλικού ποδοσφαίρου για τις επόμενες δύο δεκαετίες δίνοντας άλλη μια αφορμή για να μεγαλώσει το αντί-γιούβε μένος ειδικά στην Ρώμη όπου για τους «τζιαλορόσι» πλέον η ομάδα του Ανιέλι ήταν ο νέος μεγάλος εχθρός.


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0