Retro Stories

Τόμι Ντόχερτι: «Ο υποβιβασμός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η κατάκτηση του FA Cup απέναντι στη Λίβερπουλ και το ερωτικό σκάνδαλο που καθόρισε τη ζωή του»

Τόμι Ντόχερτι: «Ο υποβιβασμός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η κατάκτηση του FA Cup απέναντι στη Λίβερπουλ και το ερωτικό σκάνδαλο που καθόρισε τη ζωή του»

Μια καριέρα που γεμίζει βιβλία έζησε ο Τόμι Ντόχερτι, κι εμείς κάνουμε μια απόπειρα να χωρέσουμε τα highlights της ζωής του σε ένα retro story αφιερωμένο στον Σκωτσέζο προπονητή με το γλασκωβιανό χιούμορ.

Σχετικά Άρθρα

Έχοντας ζήσει την ανατίναξη του ξενοδοχείου King David στην Παλαιστίνη το 1946 με 91 νεκρούς -με αρκετούς φίλους του ανάμεσα στα θύματα- ο Τόμι Ντόχερτι απέκτησε το σκληρόπετσο attitude που είναι αναγκαίο στην ποδοσφαιρική ζωή. Η καριέρα του ήταν γεμάτη ups and downs, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον υποβιβασμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1974 και την κατάκτηση του FA Cup απέναντι στην άτρωτη Λίβερπουλ το 1977.

Γεννημένος στις 24 Απριλίου του 1928 στη Γλασκώβη, ο Ντόχερτι απέκτησε το ιδιαίτερο χιούμορ αλλά και την ωμότητα της περιοχής Γκόρμπαλς. Η μητέρα του ήταν καθαρίστρια και ο πατέρας του εργάτης σε χυτήριο σιδήρου, συνεπώς ο Ντόχερτι μεγάλωσε σε φτωχικό περιβάλλον. Η πρώτη ομάδα που αγωνίστηκε ως ποδοσφαιριστής ήταν η Σέλτικ το 1948 ενώ ακολούθησαν η Πρέστον Νορθ Εντ, η Άρσεναλ και η Τσέλσι, με τον Σκωτσέζο να παίζει κυρίως ως δεξιός χαφ.
4288.jpg
Έγινε προπονητής της Τσέλσι σε νεαρή ηλικία -μόλις 33 ετών- και μπήκε από νωρίς στα βαθιά έχοντας να διαχειριστεί ισχυρές προσωπικότητες όπως ο Τέρι Βέναμπλς, ο Πίτερ Όσγκουντ και ο Ρον Χάρις. Κάποτε πέταξε μια πάστα στο κεφάλι του Ρον Χάρις, καθώς ήταν αφηρημένος σε μια ομαδική ομιλία, με τον Χάρις να παραδέχεται αστειευόμενος ότι του άξιζε. Με την Τσέλσι κατέκτησε τον πρώτο από τους δύο τίτλους της προπονητικής του καριέρας, το League Cup της σεζόν 1964/65. Το καλοκαίρι του 1967 χώρισαν οι δρόμοι του Ντόχερτι με την Τσέλσι, μετά από μετά από έναν καυγά του Σκωτσέζου με έναν διαιτητή σε ταξίδι της ομάδας στις Βερμούδες.

Στην προπονητική του καριέρα ακολούθησαν η Ρόδεραμ (1967/68), η Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς (για μόλις τρεις αγώνες) και η Άστον Βίλα (1968-1970). Οι «Χωριάτες» αγωνιζόντουσαν στη Second Division και στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο της ομάδας, ο Ντόχερτι την έσωσε από τον υποβιβασμό. Στη συνέχεια ακολούθησε μια καταστροφική χρονιά με την Άστον Βίλα να υποβιβάζεται και τον Σκωτσέζο τεχνικό να απολύεται. Έμεινε εκτός πάγκων μόλις για ένα μήνα και ανέλαβε την Πόρτο, χωρίς να καταφέρει να σπάσει την κυριαρχία της Μπενφίκα και της Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Επιστρέφοντας στη Μεγάλη Βρετανία, έγινε για ένα μικρό διάστημα βοηθός του Τέρι Νιλ στη Χαλ αλλά προτίμησε να αναλάβει την εθνική Σκωτίας αρχικά ως υπηρεσιακός προπονητής και στη συνέχεια να μονιμοποιηθεί.

Κεφάλαιο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ο υποβιβασμός, το FA Cup και η παράνομη σχέση

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προσπαθούσε να αντικαταστήσει τον Φρανκ Ο’ Φάρελ, με τον Ντόχερτι να έχει ως ένθερμους «οπαδούς» εντός ομάδας τους Σκωτσέζους διεθνείς Γουίλι Μόργκαν και Ντένις Λο. Αναλαμβάνει προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1972 με τους «κόκκινους διαβόλους» να βρίσκονται σε άσχημη αγωνιστική κατάσταση αλλά καταφέρνει να τους κρατήσει στην κατηγορία. Την αμέσως επόμενη σεζόν, η Γιουνάιτεντ έζησε τον οδυνηρό υποβιβασμό στη Second Division. Το πέρασμα από τη δεύτερη κατηγορία ήταν σύντομο, με τον Ντόχερτι να ανεβάζει άμεσα τη Γιουνάιτεντ, χρησιμοποιώντας έναν ταχύτατο εξτρέμ από τη Τρανμίρ, ονόματι Στιβ Κόπελ. Την επόμενη σεζόν παίρνει με μεταγραφή τον Γκόρντον Χιλ από τη Μιλγουολ, καθιερώνοντας ένα σύστημα με 2 εξτρέμ. Η ανανεωμένη Γιουνάιτεντ θα φτάσει στον τελικό του FA Cup όπου θα ηττηθεί από τη Σαουθάμπτον της Second Division το 1976, αλλά ο Ντόχερτι υπόσχεται πως η ομάδα θα επιστρέψει πιο δυνατή. Όπως κι έγινε, καθώς την επόμενη αγωνιστική περίοδο κερδίζει με 2-1 στον τελικό του FA Cup το μεγάλο φαβορί που ήταν η Λίβερπουλ.

Θα ακολουθήσει η δημόσια αποκάλυψη της εξωσυζυγικής σχέσης του Ντόχερτι με τη γυναίκα του φυσικοθεραπευτή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, γεγονός που οδήγησε στην απομάκρυνση του Σκωτσέζου τεχνικού από το Ολντ Τράφορντ. Η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια, καθώς ο άνθρωπος που διαδέχεται τον Ντόχερτι στη Γιουνάιτεντ είναι ο Ντέιβ Σέξτον, κάτι που είχε συμβεί και στην Τσέλσι! Μετά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Ντόχερτι πέρασε από τους πάγκους της Ντέρμπι Κάουντι, της Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, της Πρέστον Νορθ Εντ, της Γουλβς και της Άλτρινχαμ. Ένα αστείο που του άρεσε να λέει ήταν πως είχε αλλάξει περισσότερα club απ’ ότι ο Τζακ Νίκλαους (ο Νίκλαους ήταν θρύλος του γκολφ και η λέξη club πέρα από ομάδα είναι και το μπαστούνι του γκολφ). Με τη Μαίρη Μπράουν, η οποία αποτελεσε την πέτρα του σκανδάλου όσο ο Ντόχερτι βρισκόταν στο Μάντσεστερ, παντρεύτηκε και έμεινε μαζί της για 44 χρόνια αποκτώντας 2 κόρες. Από τον πρώτο του γάμο είχε 3 γιους και μια κόρη οπότε συνολικά ο Ντόχερτι έκανε 6 παιδιά, με τον ίδιο να δηλώνει πως είχε τη συνείδησή του καθαρή από τότε που έφυγε από τη Γιουνάιτεντ, καθώς ο προηγούμενος γάμος του είχε τελειώσει και η Μαίρη θα έπαιρνε διαζύγιο.
0_Tommy-Docherty-wife-Mary-Brown.jpg

Ο Ντόχερτι πέθανε στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 σε ηλικία 92 ετών έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια. Πολλοί θεωρούν πως απομακρύνθηκε άδικα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με το παρασκήνιο εκείνης της περιόδου να είναι θολό. Ο Μάρτιν Τσίλτον, ο οποίος αποτέλεσε ghostwriter του Ντόχερτι στο βιβλίο Manchester United: The Quest for Glory, δημοσίευσε ένα γράμμα του Ο’ Φάρελ ο οποίος προειδοποιούσε τον Ντόχερτι να προσέχει τον Ματ Μπάσμπι… Η τραγική ειρωνεία είναι πως ο Ντόχερτι απολύθηκε με αφορμή ένα ερωτικό σκάνδαλο για λόγους ηθικής καθώς αυτή η συμπεριφορά δεν ταιριάζει στον αξιακό κώδικα του κλαμπ, αλλά πρέπει να ξέρετε πως και ο Ματ Μπάσμπι είχε ερωμένη…

Αλέξανδρος Καρατσενίδης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0