Retro Stories

Λευκός Οίκος και πρωταθλητές: Από τους Σέλτικς το 1963 μέχρι τους Μπακς το 2021!

Λευκός Οίκος και πρωταθλητές: Από τους Σέλτικς το 1963 μέχρι τους Μπακς το 2021!

Με αφορμή την επίσκεψη των Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο στον Τζο Μπάιντεν και τον Λευκό Οίκο, έπειτα από την κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος, το BN Sports ανατρέχει στα κιτάπια της ιστορίας για να βρει ποια ήταν η πρώτη ομάδα του NBA που έκανε κάτι αντίστοιχο, πως ξεκίνησε η εν λόγω παράδοση και άλλες ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Η παράδοση έχει τις ρίζες της στο μακρινό 1865. Ο τότε πρόεδρος Άντριου Τζόνσον είχε υποδεχτεί τους Μπρούκλιν Ατλάντικς και τους Ουάσινγκτον Νάτιοναλς, δύο ερασιτεχνικές ομάδες του μπέιζμπολ, ενώ 4 χρόνια αργότερα, το 1869, οι Σινσινάτι Ρεντ Στόκινγκς έγιναν η πρώτη επαγγελματική ομάδα που επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο. Κάνουμε fast forward αρκετές δεκαετίες αργότερα και φτάνουμε στο 1924, όταν και χρονολογείται η πρώτη επίσκεψη μιας πρωταθλήτριας ομάδας, η οποία δεν ήταν άλλη από τους Ουάσινγκτον Σένατορς, οι οποίοι έγιναν δεκτοί από τον Κάλβιν Κούλιτζ.

 senators_white_house.jpg

Ο Τζον Κένεντι ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ το 1963, όταν οι Μπόστον Σέλτικς έγιναν η πρώτη πρωταθλήτρια ομάδα του ΝΒΑ που πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Ακολούθως, το 1976, πραγματοποιήθηκε η παρθενική επίσκεψη του πρωταθλητή του NCAA, με τον Γκέραλντ Φορντ να δέχεται τότε το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

 

Αυτός που καθιέρωσε όμως τις τιμητικές διακρίσεις των πρωταθλητών στην προεδρική κατοικία ήταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν. Πλέον, μια ντουζίνα ομάδες επισκέπτονται σε ετήσια βάση το προεδρικό μέγαρο της Αμερικής. Κάτι που ως επί το πλείστον είχε σταματήσει να συμβαίνει επί της περιόδου προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, μιας και αρκετοί αθλητές πρώτης κλάσης είχαν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή τους με τις πολιτικές του.

 

Λίγο καιρό μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν ο Λευκός Οίκος άνοιξε και πάλι τις πύλες του και φιλοξένησε τις Σιάτλ Στορμ, που κατέκτησαν το τίτλο στο WNBA το 2020, με την ΚΑΕ Ελαφιακός να παίρνει τώρα τη σκυτάλη.

 

Έλαμψαν δια της απουσίας τους

 

Στο πέρασμα των ετών, υπήρξαν και κάποιες ηχηρές απουσίες. Παίκτες που επέλεξαν να παραλείψουν τις εν λόγω επισκέψεις. Παραδείγματος χάρη ο Μάικλ Τζόρνταν, που προτίμησε τον Οκτώβριο του 1991 να πάει στη Νότια Καρολίνα για γκολφ, την ώρα που οι υπόλοιποι παίκτες και προπονητές των Σικάγο Μπουλς δέχονταν συγχαρητήρια από τον Τζορτζ Μπους για την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της ιστορίας των «ταύρων».

 

Κάτι αντίστοιχο, χωρίς το γκολφ, είχε κάνει μερικά χρόνια νωρίτερα, το 1984, ο Λάρι Μπερντ, που είχε δηλώσει πως ο αν ο Ρίγκαν ήθελε να τον δει, ήξερε που να τον βρει, για αυτό και δεν παρέστη στην επίσκεψη των Σέλτικς στον Λευκό Οίκο.

 

Κάλλιο αργά παρά ποτέ

 

Το 2011, ο Μπαράκ Ομπάμα απεκατέστησε μια «αδικία» του παρελθόντος υποδεχόμενος τους Σικάγο Μπέαρς του 1985. Οι τότε πρωταθλητές του NFL δεν κατάφεραν να γιορτάσουν τον τίτλο τους, εξαιτίας της τραγωδίας του Τσάλεντζερ, στην οποία έχασαν τη ζωή τους και τα επτά μέλη του πληρώματος του διαστημικού σκάφους.

bears_obama_2011.jpg

Παρομοίως, οι Ντόλφινς του 1972, η μοναδική ομάδα του NFL που έφτασε αήττητη μέχρι το τίτλο, πραγματοποίησε την επίσκεψή της στον Λευκό Οίκο με καθυστέρηση 31 ετών! Παρόλο που ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ήταν μεγάλος φαν του αμερικανικού ποδοσφαίρου, οι εκδηλώσεις προς τιμήν των πρωταθλητών δεν είχαν γίνει ακόμα θεσμός τη δεκαετία του '70, εξού και η καθυστέρηση. 

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0