Retro Stories

Φραγκίσκος Αλβέρτης: Αρχηγός, σημαία, Παναθηναϊκός «στις χαρές και στις λύπες»!

Φραγκίσκος Αλβέρτης: Αρχηγός, σημαία, Παναθηναϊκός «στις χαρές και στις λύπες»!

Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης αποσύρεται από την ενεργό δράση και η φανέλα με τον αριθμό «4» γίνεται λάβαρο στην κορυφή του ΟΑΚΑ. Σε αυτή τη γιορτή, μία υπόσχεση μένει χαραγμένη στο χρόνο!

Συμπληρώνονται 12 χρόνια από την ημέρα που η φανέλα του Φραγκίσκου Αλβέρτη υψώθηκε για πρώτη φορά στην κορυφή του ΟΑΚΑ. Δίπλα στα υπόλοιπα λάβαρα που κοσμούν το γήπεδο επί σειρά ετών. Για την ακρίβεια, το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου του 2009 στήθηκε μία μεγάλη γιορτή, προκειμένου να τιμηθεί ο φυσικός αρχηγός του Παναθηναϊκού που συνέδεσε το όνομά του με τις μεγάλες επιτυχίες του συλλόγου.

Άλλωστε, πέντε από τα έξι αστέρια που φέρει στο σύμβολό του πέρασαν από τα δικά του χέρια και απεικονίζονται και αυτά ένα – ένα γύρω από τον αριθμό «4»!

618156.jpg

Συνθήματα από 20.000 φίλους κατέκλυζαν το κλειστό του ΟΑΚΑ και είχαν επίκεντρο ένα και μόνο πρόσωπο. Σε έναν αγώνα που ήταν… βγαλμένος από τον πρόσφατο (τότε) ευρωπαϊκό τελικό, όταν ο Παναθηναϊκός επικρατούσε επί της ΤΣΣΚΑ στο Βερολίνο και έβαζε τον πέμπτο τίτλο της Ευρωλίγκας στην τροπαιοθήκη του.

Λίγο καιρό αργότερα, απέναντι στον Ολυμπιακό, ολοκλήρωνε μία άκρως επιτυχημένη και «πράσινη» χρονιά με το δεύτερο triple crown. Ο Αλβέρτης έκλεινε την καριέρα του, όπως την ξεκίνησε! Το προσωπικό «στοίχημα» του Παύλου Γιαννακόπουλου όταν τον ενέταξε στο δυναμικό της ομάδας πριν ακόμη συμπληρώσει το 18ο έτος της ζωής του είχε κερδηθεί. Δεκαεννέα χρόνια μετά με ισάριθμους εγχώριους τίτλους…

Η παράδοση των… σκήπτρων και μία υπόσχεση

Απέμεναν 4:39 για το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου στο φιλικό με την ΤΣΣΚΑ, όταν ο Αλβέρτης έγινε για τελευταία φορά αλλαγή και μέσα σε αποθέωση παρέδωσε τα «σκήπτρα» του αρχηγού στον Δημήτρη Διαμαντίδη μετά μίας αγκαλιάς.

Το «αντίο» του από τα παρκέ θα έπαιρνε ουσιαστική μορφή με τα λόγια του προς τους φίλους της ομάδας, τα οποία έκρυβαν και μία… υπόσχεση!

«Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ένας αθλητής μπορεί να νιώσει τέτοια συναισθήματα, τέτοιες συγκινήσεις και να γνωρίσει κόσμο σαν και εσάς. Τώρα να σας πω ότι νιώθω συγκινημένος, δεν χρειάζεται…

Ξέρετε πολύ καλά τι νιώθω για εσάς, την ομάδα και πως όλοι μαζί πονάμε και χαιρόμαστε γι’ αυτήν. Αν μπορούσα να ξεκινήσω από την αρχή για να ανταποδώσω αυτά που μου έχετε δώσει, να ξέρετε ότι θα το έκανα αυτή τη στιγμή. Σας ευχαριστώ για όλα»

Και να θυμάστε… «Και στις χαρές και στις λύπες μαζί»!


«Πιο σημαντική η προσωπικότητά του»

Σε αυτή τη φιέστα που έγινε προς τιμήν του «Φράγκι» δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα σχόλια αναγνώρισης για την κληρονομιά που άφηνε τόσο στον Παναθηναϊκό όσο και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακόμη και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που άφησε πίσω του τις διαφωνίες των πρώτων καιρών, δήλωνε: «Το άξιζε γι’ όλα αυτά που έκανε στα 19 χρόνια παρουσίας του στον Παναθηναϊκό. Από κάθε άποψη είναι εύκολο να αναγνωριστεί η αξία του. Πιστεύω ότι πιο σημαντική ήταν η προσωπικότητά του.

unnamed_14.jpg

Μακριά από τα φώτα, ήταν πάντα έτοιμος να μας βοηθήσει. Ήμουν πολύ χαρούμενος που δούλεψα μαζί του αυτά τα δέκα χρόνια. Ήταν αφιερωμένος στο να βοηθάει τους πάντες, σε κάθε προπόνηση».

Ενώ ο Μάικ Μπατίστ, που παρακολουθούσε την εκδήλωση με τα… πολιτικά του, τόνιζε: «Ήταν χαρά μου που τον γνώρισα και έπαιξα μαζί του έξι χρόνια. Δεν ήταν απλά ένας μεγάλος παίκτης αλλά και ένας σπουδαίος δάσκαλος για όλους».

Μία συνύπαρξη εν μέρει… καρμική

Μετά από αυτό, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης ακολουθούσε την ομάδα ως συνεργάτης των Ομπράντοβιτς - Ιτούδη. Μερικά χρόνια αργότερα, όμως, κλήθηκε να εκτελέσει χρέη προπονητή, όταν η συνεργασία με τον Αργύρη Πεδουλάκη έληξε άδοξα μέσα στη σεζόν του 2013/14. Άπειρος, όπως ήταν, σε εκείνη την πλευρά του πάγκου, χρειαζόταν δίπλα του πρόσωπο με παιχνίδια στην πλάτη τους.

Εκείνη την περίοδο, τον Μάρτιο του 2014, ο πλέον κατάλληλος για τη θέση «συμβούλου» δίπλα στον νέο προπονητή του Παναθηναϊκού, εμφανίστηκε ο τεχνικός του Κολοσσού Ρόδου, που άκουγε στο όνομα του Δημήτρη Πρίφτη. Μάλιστα, οι δύο τους κατάφεραν να φτάσουν μέχρι και την κατάκτηση του Πρωταθλήματος για την εν λόγω χρονιά.

Αν μη τι άλλο καρμικό, αν αναλογιστεί κανείς πως οι δύο τους βρίσκονται ξανά στην ομάδα φέτος και συνεχίζουν το κοινό τους έργο, από διαφορετικά πόστα.

Βρίσκει τον ρόλο του σε όλα τα τμήματα

Στην περίοδο αναζήτησης μίας νέας ταυτότητας για την ομάδα, ο τέως αρχηγός, δεν σταμάτησε να συμβάλλει σε κάθε τμήμα της. Μόλις αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, φρόντισε να αναλάβει για μία δεκαετία τον ρόλο του team manager, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούσε ως γενικός διευθυντής στις ακαδημίες.

Με αυτό ακριβώς δηλαδή που εξακολουθεί να ασχολείται, ως δίδυμο, με τον Δημήτρη Διαμαντίδη, από τη στιγμή που αποχώρησε από την διοίκηση του Παναθηναϊκού ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Έχοντας αποτελέσει κομμάτι των κορυφαίων επιτυχιών των «πρασίνων» , δηλώνει παρών και στην κρίσιμη στιγμή, διατηρώντας «ζωντανά» τα λόγια του μέσα στο χρόνο.

Σταυρούλα Μουστακάτου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0