Retro Stories

Σαν σήμερα: Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι καταργεί τη λογική!

Σαν σήμερα: Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι καταργεί τη λογική!
Σαν σήμερα ο «σεληνιασμένος» Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι σημειώνει 5 γκολ σε 9 λεπτά, στέλνοντας ειδικούς και μη στο… ψυχιατρείο.
Σχετικά Άρθρα

Υπάρχουν ορισμένα ρεκόρ στην ιστορία του ποδοσφαίρου που φαντάζει απλά αδύνατο οποιοσδήποτε να τα καταρρίψει. 

Αναμφισβήτητα, ένα από αυτά είναι του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, όταν ο σεσημασμένος σκόρερ φόρτωσε την αντίπαλη εστία με 5 γκολ μέσα σε διάστημα 9 λεπτών. Έξι χρόνια συμπληρώνονται από την αλήστου μνήμης βραδιά της 22ης Σεπτεμβρίου 2015 και το «BN Sports» βγάζει από τη ναφθαλίνη τις αναμνήσεις… 

Μπάγερν Μονάχου εναντίον Βόλφσμπουργκ. Βρισκόμαστε στο 26’. Ο Ντράξελ τροφοδοτεί τον Καλιγκιούρι με εξαιρετική ψηλοκρεμαστή μπαλιά και αυτός με «φαρμακερό» δεξί σουτ νικάει τον Νόιερ και γράφει το 1-0, «παγώνοντας» το «Allianz Arena». Το σκορ θα παραμείνει αμετάβλητο μέχρι το πέρας του ημιχρόνου. 

Με την έναρξη του δεύτερου μέρους ο Τιάγκο Αλκάνταρα θα αντικατασταθεί, με τον Λεβαντόφσκι να περνάει στον αγωνιστικό χώρο. Χρειάστηκαν στον Πολωνό στράικερ έξι λεπτά και μόνο τρία αγγίγματα  για να ισοφαρίσει με κοντινή προβολή. Ένα λεπτό αργότερα, εξαπολύει μακρινό συρτό σουτ που καταλήγει στην αριστερή γωνία του Μπενάλιο,  σημειώνοντας το 2-1.  

Δευτερόλεπτα μετά, οι «κόκκινοι» θα ξεδιπλώσουν υποδειγματικά μια αντεπίθεση. Ο επιθετικός από την Βαρσοβία γίνεται ο τελικός αποδεκτής της μπάλας, έπειτα από πάσα του Γκέτσε και με τριπλή προσπάθεια διαμορφώνει το 3-1.  

Πριν καλά-καλά κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, ο Ντόουγκλας Κόστα εφορμά από τα αριστερά, βγάζει σέντρα-διαβήτη και ο «Λέβα» εκτελεί στην κίνηση από το ύψος του πέναλτι. Είναι το 4-1!  

Το ρολόι σημαδεύει το 60’ και ο Γκέτσε από την δεξιά πλευρά θα βγάλει τη σέντρα στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας. Τότε, ο Λεβαντόφσκι με ένα εναέριο  βολ-πλανέ θα πετύχει το τελικό 5-1. Η αντίδραση του Πεπ Γκουαρντιόλα, προπονητή εκείνη την εποχή των Βαυαρών μετά το πέμπτο γκολ, είναι ενδεικτική. 

thumbnail_ΛΕΒΑΝΤΟΦΣΚΙ_ΦΩΤΟΟ_3.jpg




Ο χαρισματικός σέντερ φορ, λίγο μετά το εκπληκτικό επίτευγμά του, είχε τονίσει μεταξύ άλλων: «Ήταν απίστευτο. Ύστερα από το τέταρτο γκολ, κοίταξα τον πίνακα του σκορ, το ματς ήταν στο 60’και το μόνο που σκέφτηκα ήταν ‘’Ουάου!’’».  

Λίγη ώρα μετά τον αγώνα, ο προπονητής των Βαυαρών Πεπ Γκουαρντιόλα τού έπλεξε το εγκώμιο: «Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Πέντε γκολ! Δεν έχω βιώσει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο στην ζωή μου, είτε ως παίκτης, είτε ως προπονητής».  

thumbnail_ΛΕΒΑΝΤΟΦΣΚΙ_ΦΩΤΟΟΟΟΟΟ.jpg

Ο συμπαίκτης του Φίλιπ Λαμ τόνισε αστειευόμενος: «Πρέπει να παραμείνετε επιφυλακτικοί. Ο Ρόμπερτ θα μπορούσε να είχε βρει δίχτυα επτά φορές απόψε, όμως έχασε δύο μεγάλες ευκαιρίες…».  

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο προπονητής των ηττημένων Ντίτερ Χένινγκ που υποκλίθηκε στο μεγαλείο του ανδρός: «Τι μπορώ να πω; Ένας επιθετικός παγκόσμιας κλάσης σούταρε πέντε φορές στο στόχο και θα μπορούσε να σημειώσει… επτά γκολ Κάπως έτσι αισθανθήκαμε εμείς. Είχαμε ένα καλό πρώτο μέρος, στο οποίο οι γηπεδούχοι έχασαν τη συνοχή τους. Μετά, ήρθαν αυτά τα εννέα λεπτά, που ουδείς μπορεί να εξηγήσει».   

 Σε μεταγενέστερες δηλώσεις του ο «Λέβα» ανέφερε χαριτολογώντας: «Μετά το τρίτο γκολ έχασα το μέτρημα. Δεν μου έχουν προσφερθεί ξανά τόσες συμφωνίες με χορηγούς έπειτα από ένα μόνο παιχνίδι. Μέχρι τώρα μου έχει γίνει και μία πρόταση για την δική μου σειρά στην τηλεόραση. Έτσι, μάλλον πρέπει να σκεφτώ να αποσυρθώ νωρίτερα, αφού το γκολ μου σόκαρε το διαδίκτυο όπως και την άμυνα της Βόλφσμπουργκ. Έχω ήδη στείλει μια ανθοδέσμη με λουλούδια στον Ντάντε για να απολογηθώ…».  

Σε εξομολόγησή του στην ιστοσελίδα «Goal» εκμυστηρεύτηκε αυθόρμητα: «Μου είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσω τι συνέβη εκείνη τη βραδιά. Τα εννέα λεπτά πέρασαν σε τόσο γρήγορο χρονικό διάστημα, που δεν πρόλαβα καν να σκεφτώ. Μονάχα έπειτα από το πέρας μιας- δυο ημερών μπόρεσα να συνειδητοποιήσει τι είχα καταφέρει».  

H φρενίτιδα του διαδικτύου! 

Όπως είναι φυσικό, τα ανδραγαθήματά του μαθεύτηκαν αστραπιαία. Στο παρακάτω γράφημα είναι ευδιάκριτο ότι οι αναφορές στο όνομα του παίκτη αυξήθηκαν την εν λόγω ημέρα περισσότερο από 1300% στη γενέτειρά του!  

Στο επόμενο, βλέπουμε τον αριθμό των τιτιβισμάτων με hashtag το όνομα Λεβαντόφσκι. Η εκτίναξη είναι θεαματική… Στην ουσία συνιστά μια σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης  

Στο βιβλίο Γκίνες! 

Η ασύλληπτη επίδοση του «Λεβαγκόλσκι» έσπασε τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ, τα οποία είναι τα εξής:  

  • Περισσότερα γκολ που σκοράρει κάποιος στο γερμανικό πρωτάθλημα ως αλλαγή (5)  
  • Το γρηγορότερο χατ-τρικ στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα (3 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα) 
  • Η πιο γρήγορη επίτευξη τεσσάρων γκολ στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα (5 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα) 
  • Η γρηγορότερη επίτευξη πέντε γκολ σε αγώνα πρωταθλήματος (σε 8 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα)  

thumbnail_ΛΕΒΑΝΤΟΦΣΚΙ_ΓΡΑΦΗΜΑ_ΦΩΤΟ_1.jpg
thumbnail_ΛΕΒΑΝΤΟΦΣΚΙ_ΓΡΑΦΗΜΑ_ΦΩΤΟ_2.jpg

Παράλληλα, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που βρήκε δίχτυα πέντε φορές σε μια αναμέτρηση έπειτα από 24 ολόκληρα χρόνια! Ο αμέσως προηγούμενος που είχε κάνει κάτι ανάλογο ήταν ο Μίκαελ Τόνις, πετυχαίνοντας επίσης όλα τα τέρματα σε ένα 45λεπτο, στις 27 Αυγούστου 1991 σε επικράτηση της Ντούισμπουργκ με το επιβλητικό  6-2 κόντρα στην Καρλσρούη.  

Επιπρόσθετα, αποτέλεσε τον πρώτο στην ιστορία των «κόκκινων» που σκοράρει 5 φορές σε ματς πρωταθλήματος, ύστερα από τον Ντίντερ Χένες που είχε πράξει το ίδιο. Η ειδοποιός διαφορά συνίσταται στη χρονική διάρκεια. Εκείνος το είχε ολοκληρώσει σε 21 λεπτά, όταν η Μπάγερν Μονάχου ισοπέδωσε με 6-0 την Μπράουνσβαϊγκ στις 25 Φεβρουαρίου του 1984.  

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το στατιστικό ότι με ένα ακόμη γκολ του ο Λεβαντόφσκι θα ισοφάριζε την «ραψωδία» του Ντίτερ Μίλερ, ο οποίος το 1977 αγωνιζόμενος στην Κολωνία, σημείωσε 6 γκολ στο 7-2 επί της Βέρντερ Βρέμης.    

Πάντως, πέρα από τις ατομικές διακρίσεις και τον παγκόσμιο θαυμασμό, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι κατέχει μια ξεχωριστή θέση στο μουσείο των ποδοσφαιρικών ρεκόρ! 

Παναγιώτης Ιωάννου 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0