Πρόσωπα

Ο «φονέας των Δράκων»: Το παιχνίδι που μας... έμαθε τι εστί Μάνουελ Νόιερ! (video)

Ο «φονέας των Δράκων»: Το παιχνίδι που μας... έμαθε τι εστί Μάνουελ Νόιερ! (video)

Ο Μάνουελ Νόιερ κλείνει τα 38 του χρόνια, και εμείς θυμόμαστε το ματς με το οποίο... συστήθηκε για τα καλά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο!

Ο Μάνουελ Νόιερ, ένας από τους πιο επιδραστικούς και ξεχωριστούς τερματοφύλακες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, έγινε 38 ετών!

Η ιστορία του είναι ατελείωτη και τα μεγάλα του παιχνίδια αμέτρητα, και συνηθισμένα τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια.

Αν όμως, προσπαθήσουμε να ανακαλέσουμε το παιχνίδι στο οποίο μάθαμε ποιος πραγματικά είναι ο Μάνουελ Νόιερ, θα χρειαστεί να ταξιδέψουμε 16 χρόνια πίσω.

Το 2008, ο Νόιερ βίωνε τη δεύτερη σεζόν στην οποία ήταν ο βασικός τερματοφύλακας της Σάλκε, με την παρουσία της ομάδας στο Champions League να τραβάει πολλά φώτα επάνω του. Μια.. χρυσή φουρνιά για τους «Βασιλικούς Μπλε», με τα μεγάλα αστέρια, Νόιερ και Ράκιτιτς, στην αρχή της καριέρας τους.

Η Σάλκε έκανε μονομιάς αισθητή την παρουσία της στο Champions League της σεζόν 2007-08. Σε όμιλο με Τσέλσι, Βαλένθια και Ρόζενμποργκ, κατάφερε να πετάξει εκτός τις «νυχτερίδες» και να καταλάβει τη δεύτερη θέση. Στους «16», η κλήρωση ήταν αρκετά ευνοϊκή, με μια αντίπαλο, πολύ ποιοτική μεν, όχι εκ των κορυφαίων της διοργάνωσης δε.

Πρόκειται για την Πόρτο του Ζεσουάλδο Φερέιρα. Έλτον, Μπρούνο Άλβες, Κουαρέσμα, Λισάντρο Λόπες, Λούτσο Γκονζάλεζ και Ραούλ Μεϊρέλες, ήταν τα κυριότερα και πιο γνωστά μας ονόματα για τους «Δράκους».

Η Σάλκε πήρε το πρώτο παιχνίδι στο Γκελζενκίρχεν, με τον Κουράνι να ανοίγει το σκορ στο τέταρτο λεπτό και τον Νόιερ να διατηρεί ακέραιο το 1-0 ως το φινάλε. Αυτό, όμως δεν ήταν τίποτα, μπροστά στο one-man-show που έστησε στο «Ντραγκάο».

Η Πόρτο μπήκε αποφασισμένη στο κατάμεστο, «καυτό» γήπεδό της και στρίμωξε τη Σάλκε… στα σχοινιά. Το τελευταίο εμπόδιο που έβρισκε, όμως, αυτό του  Μάνουελ Νόιερ, ήταν πάντα ανυπέρβλητο, με τη μια του απόκρουση να είναι πιο εντυπωσιακή από την άλλη.

Όταν, μάλιστα στο 82΄, αποβλήθηκε ο Φουσίλε, η Σάλκε έμοιαζε να «αγκαλιάζει» την πρόκριση. Ο Λισάντρο Λόπες, όμως, πέτυχε στο 86΄ ένα υπέροχο γκολ. Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση και από εκεί στα πέναλτι. Ο Νόιερ ύψωσε τείχος, αποκρούοντας εντυπωσιακά τις εκτελέσεις των Μπρούνο Άλβες και Μεϊρέλες, και έστειλε την ομάδα του στα προημιτελικά, όπου η Μπαρτσελόνα σταμάτησε το όνειρό της.

Ο Μάνουελ Νόιερ, όμως, δε θα ήταν πυροτέχνημα, ούτε βέβαια και η Σάλκε, που τρία χρόνια αργότερα, το 2011, έφτασε στα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Θα μπορούσαμε, λοιπόν να πούμε, πως εκείνο το παιχνίδι στο «Ντραγκάο», είναι ένα ορόσημο στην καριέρα του Γερμανού θρύλου, το οποίο βέβαια, δε θα είχε την ίδια σημασία, εάν δεν ακολουθούσε η κυριαρχία του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο για τα επόμενα 15 χρόνια.

Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0