Πρόσωπα

«Σαν τον Εκόνγκ κανείς, κι ας έχασε το τρόπαιο»: Τι μοναδικό πέτυχε ο σέντερ μπακ του ΠΑΟΚ; (video)

«Σαν τον Εκόνγκ κανείς, κι ας έχασε το τρόπαιο»: Τι μοναδικό πέτυχε ο σέντερ μπακ του ΠΑΟΚ; (video)

Αρχηγός, ηγέτης και, πλέον, πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Ο Γουίλιαμ Τρόοστ Εκόνγκ του ΠΑΟΚ, μπορεί να μην «γεύτηκε» τη χαρά της κατάκτησης του τροπαίου, αλλά επιστρέφει στην Ελλάδα έχοντας πετύχει κάτι… μοναδικό!

Η Νιγηρία έφτασε κοντά στο να πανηγυρίσει το πρώτο της Κύπελλο Εθνών Αφρικής μετά το 2013, αλλά η διοργανώτρια Ακτή Ελεφαντοστού της χάλασε τα όνειρα με ανατροπή και «λυτρωτή» τον Σεμπαστιάν Αλέ (11/02, 2-1). Οι «σούπερ αετοί» είχαν πάρει το προβάδισμα χάρη σε γκολ του αμυντικού του ΠΑΟΚ, Γουίλαμ Τρόοστ Εκόνγκ, ο οποίος ολοκλήρωσε το τουρνουά πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις με τη χώρα του.

Και κάπως έτσι, ο 30χρονος κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ βραβεύτηκε σε προσωπικό επίπεδο ως ο πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης. Ποιο είναι το πιο εντυπωσιακό και… μοναδικό της υπόθεσης; Ότι πρόκειται για τον μόνο ποδοσφαιριστή που έχει λάβει το εν λόγω βραβείο σε διεθνή διοργάνωση εθνικών ομάδων, όντας παίκτης ελληνικής ομάδας! 

Κι αν το μυαλό κάποιων πάει (σωστά) στον… δικό μας Θοδωρή Ζαγοράκη, ο αρχηγός της Εθνικής του 2004 είχε πάρει ήδη μεταγραφή από την ΑΕΚ στη Μπολόνια, προτού αναδειχθεί πολυτιμότερος παίκτης του Euro.

Πίσω στον Εκόνγκ, οι Θεσσαλονικείς σίγουρα χαμογελούν μετά τις εμφανίσεις του, καθώς με την επιστροφή του Νιγηριανού αμυντικού, αναμένεται να προστεθεί άλλο ένα βέλος στη φαρέτρα του Ραζβάν Λουτσέσκου, στην πορεία και την προσπάθεια της ομάδας προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο Τρόοστ Εκόνγκ, που είναι και ο αρχηγός της εθνικής ομάδας, αγωνίστηκε στα έξι από τα επτά παιχνίδια της Νιγηρίας στη φετινή διοργάνωση, παίζοντας καθ’ όλη τη διάρκεια των αναμετρήσεων. Η συνεισφορά του στην άμυνα σημαντική, αλλά και εκείνη στην επίθεση δεν πέρασε απαρατήρητη.

Στην πρώτη συνάντηση Νιγηρίας και Ακτής Ελεφαντοστού στους ομίλους, ο Εκόνγκ είχε χαρίσει το τρίποντο (και ουσιαστικά την πρόκριση) σκοράροντας από τα 11 βήματα. Στον ημιτελικό, ήταν αυτός που έβαλε τη χώρα του μπροστά, ξανά από το σημείο που πέναλτι, προτού η Νότια Αφρική ισοφαρίσει στο 90’ με τον ίδιο τρόπο. Ευστοχώντας όταν ήρθε η σειρά του στη διαδικασία των πέναλτι, έβαλε ακόμη ένα λιθαράκι στην πορεία των «σούπερ αετών» που πέρασαν και αυτό το εμπόδιο.

Για να φτάσουμε στον τελικό της Κυριακής, όπου ο Εκόνγκ σκόραρε ξανά, αυτή τη φορά με κεφαλιά βάζοντας μπροστά τη Νιγηρία, πριν την ανατροπή των «ελεφάντων».

Ο έμπειρος κεντρικός αμυντικός, ανήκει στον ΠΑΟΚ από το καλοκαίρι του 2023 και μέχρι στιγμής μετράει με τον «Δικέφαλο» 22 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι θα επιστρέψει με… άλλο αέρα, «διψασμένος» για να συνεχίσει και σε συλλογικό επίπεδο την καλή του αγωνιστική εικόνα, που του χάρισε και τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής!

Άρτεμις Κλεφτάκη
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0