Πρόσωπα

Ο Ζούρος ξέρει να αναγεννά ομάδες από τις… στάχτες τους και το ίδιο καλείται να κάνει και στην ΑΕΚ! (video)

Ο Ζούρος ξέρει να αναγεννά ομάδες από τις… στάχτες τους και το ίδιο καλείται να κάνει και στην ΑΕΚ! (video)

Οι Γεωργιανοί χρωστούν ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στον Ηλία Ζούρο κι εκείνος καλείται να κάνει ξανά την υπέρβαση, αυτή την φορά από τον πάγκο της ΑΕΚ ως ο διάδοχος του Ζοάν Πλάθα.

Ο Ηλίας Ζούρος  αποτελεί τη νέα επιλογή για τον πάγκο της ΑΕΚ μετά την απομάκρυνση του Ζοάν Πλάθα με στόχο να αλλάξει ρότα στο «κιτρινόμαυρο» στρατόπεδο, όσο διανύουμε την επετειακή χρονιά των 100 ετών από την ίδρυση της ομάδας.

0557e2dd6b7a082b08e8671143aa0d0c_XL_1.jpg

Η «Βασίλισσα» δεν έχει καταφέρει να… γευτεί την χαρά της νίκης μέσα στη νέα χρονιά μετρώντας τέσσερις διαδοχικές ήττες τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και στο Basketball Champions League. Το κλίμα είχε χαλάσει στα αποδυτήρια και αυτό αντικατοπτριζόταν και στην αγωνιστική εικόνα.

Οι ξαφνικές φυγές παικτών, όπως του Μπεν ΜάκΛεμορ και Εμφιοντού Καμπενγκέλε, πάνω που ξεχώρισαν με την απόδοσή τους, «τάραξαν» τα νερά στην ΑΕΚ που έπρεπε να μάθει να… ζει χωρίς αυτούς, ενώ ακολούθησε και ο σοβαρός τραυματισμός του Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, που αδυνατεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Η χημεία «χάλασε», η διοίκηση προχώρησε σε νέες προσθήκες και ακολούθησαν οι υπογραφές των Μόργκαν, Νάιτ, Χόλινς και Αγραβάνη, όμως τα πράγματα δεν βελτιώνονταν. Τουναντίον, η Ένωση ανακοίνωσε και την μεταγραφή του Ρίκι Λίντο, ο οποίος αποδεσμεύτηκε μόλις 10 μέρες αργότερα χωρίς καν να προλάβει να φορέσει τη φανέλα της ομάδας.

5a1a7b3f-plaza-szczecin-aek_1.jpg

Όλες αυτές οι καταστάσεις το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν απέπνεαν υγεία και αυτή η συνθήκη έπρεπε να αλλάξει άμεσα. Έτσι, η ΑΕΚ προχώρησε σε ολική αναδόμηση, σε ριζικές αλλαγές με την απομάκρυνση και του προπονητή, Ζοάν Πλάθα, από τον πάγκο.

Η πίεση για άμεση ανασυγκρότηση της «Βασίλισσας» ήταν πιο επιτακτική από ποτέ γι’ αυτό επιστρατεύτηκε ο Ηλίας Ζούρος, ο επιτυχημένος προπονητής της Εθνικής Γεωργίας, που κλήθηκε να μαζέψει τα… σπασμένα της ΑΕΚ είναι ο πλέον κατάλληλος μιας και ξέρει όσο κανείς άλλος να δημιουργεί και να δένει ομάδες και υπάρχει καλύτερο timing για να γίνει αυτό από την επέτειο 100 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης; Σίγουρα όχι!

Επτά ολόκληρα χρόνια πέρασε στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Γεωργίας και όπως ήταν φυσικό έκανε την Τυφλίδα το δεύτερο «σπίτι» του. Οι Γεωργιανοί πίνουν… νερό στο όνομα του Έλληνα προπονητή από το 2016 και έπειτα, που ανέλαβε τα ηνία της ομάδας, αφού δημιούργησε ένα μπασκετικό «θάυμα».

Εκείνος μαζί με τον στενό του συνεργάτη, Γιώργο Λιμνιάτη, έβαλε την Γεωργία στον ευρωπαϊκό χάρτη και φυσικά με εκείνον στο… τιμόνι η Εθνική ομάδα συμμετείχε σε δύο EuroBasket και πανηγύρισε την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ 2023 για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Αυτή δεν αποτελεί μία απλή επιτυχία καθώς αυτή η μικρή χώρα μετρά την τελευταία της διάκριση και μάλιστα σε επίπεδο συλλογικό 60 ολόκληρα χρόνια πριν, όταν η Ντιναμό Τιφλίδας κατακτούσε το 5ο Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας, κερδίζοντας τη Ρεάλ Μαδρίτης. Φυσικά, υπάρχουν και μονάδες παικτών που έχουν ξεχωρίσει με τον τρόπο τους ανά τα χρόνια όπως ο Μικαήλ Κορκία, ο Ζουράπ Σακαντελίτσε και βέβαια ο Ζάζα Πατσούλια με διακρίσεις και στο NBA.

420b6877-zouros_shengelia-625x375.jpg

Αυτές οι στιγμές, όμως, ανήκουν στο παρελθόν. Η Εθνική Γεωργίας βρισκόταν στο απόλυτο μηδέν και σε επτά χρόνια που έζησε με την ομάδα ο Ηλιάς Ζούρος την έκανε ξανά να ελπίζει και να κυνηγάει νέες ευκαιρίες. Δεν είναι παράλογο που ο 57χρονος προπονητής την θεωρεί μία δεύτερη πατρίδα του.

«Μπορώ να πω ότι δέθηκα πάρα πολύ με τη χώρα, τους ανθρώπους και φυσικά την ίδια την ομάδα. Μπορεί να μη μιλάω τη γλώσσα τους, που είναι πολύ δύσκολη, καταλαβαίνω όμως πόσο υπερήφανοι νιώθουν, βλέποντας την Εθνική τους Ομάδα να έχει κάνει βήματα προόδου και να πετυχαίνει μεγάλες νίκες και διακρίσεις», είχε πει για την Γεωργία που έδειχνε σαν λαός έμπρακτα την στήριξή της στον άνθρωπο που είχε τα ηνία της ομάδας, στον προπονητή που την έβαλε ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου, στον Ηλία Ζούρο.

zouros.jpg

Έτσι καλείται να κάνει και τώρα, να ενώσει τον λαό της ΑΕΚ και να τον κάνει να πιστέψει στην αλλαγή πορείας της Ένωσης σε Ελλάδα και Ευρώπη και είναι από τους πλέον κατάλληλους για να το κάνει.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0