Πρόσωπα

Ντουόπ Ριθ: Ο 27χρονος rookie, που επέζησε από αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, για να γίνει παίκτης στο NBA! (video)

Ντουόπ Ριθ: Ο 27χρονος rookie, που επέζησε από αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, για να γίνει παίκτης στο NBA! (video)

Μεγάλωσε χωρίς παπούτσια, σ’ ένα σπίτι χωρίς κρεβάτι μαζί με τα έξι του αδέρφια. Έζησε εμφύλιο πόλεμο, που μέτρησε εκατομμύρια θύματα και κατέληξε σε προσφυγικά καταφύγια. Αυτός είναι ο Ντουόπ Ριθ και η ιστορία του προς την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού είναι σα να είναι βγαλμένη από παραμύθι με… ευτυχισμένο τέλος.

Η μόνη λέξη που δε θα μπορούσε να περιγράψει το ταξίδι του Ντουόπ Ριθ στο NBA είναι «εύκολο».

Γεννήθηκε στο Νότιο Σουδάν και αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες καθ’ όλη τη διάρκεια τη ζωής του μιας και εξαιτίας του φρικτού εμφυλίου εκεί με τα πάνω από δύο εκατομμύρια θύματα, η οικογένειά του αναγκάστηκε να αναζητήσει καταφύγιο σε καταυλισμό στην Κένυα και να… στιβαχτεί με 150 χιλιάδες άλλους πρόσφυγες.

Μπορεί ο πατέρας του να έκανε μεγάλες προσπάθειες για να διαδώσει την ειρήνη μέσω της εκκλησίας τους, όμως οι απώλειες που υπέστη η οικογένεια του δεν ήταν καθόλου αμελητέες. Σα να μην έφτανε ήδη αυτό, οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό ήταν σκληρές και καθόλου υγιεινές. Τα κρούσματα ελονοσίας και χολέρας έδιναν κι έπαιρναν, ενώ η κατάσταση δεν ήταν πλέον βιώσιμη.

Τότε ήταν, που σαν από μηχανής Θεός, ο θείος του Ριθ τους προσέφερε μία σανίδα… σωτηρίας και ένα νέο ξεκίνημα για ολόκληρη την οικογένεια στην Αυστραλία. Έτσι, λοιπόν, όντας στην τρυφερή ηλικία των εννιά χρονών, ο Ντουόπ Ριθ, είχε μία ουσιαστικά δεύτερη ευκαιρία στην ζωή, μακριά από αντιξοότητες. Κυνήγησε νέους στόχους, έδωσε βάση στην μόρφωσή του κι όπως κάθε παιδάκι σε αυτή την ηλικία, ονειρευόταν μία καριέρα στο ποδόσφαιρο.

Η γρήγορη και απότομη ανάπτυξή του, όμως, τον έκαναν να ασχοληθεί τελικά με την «σπυριάρα». Μία απόφαση που έμελλε να καθορίσει το υπόλοιπο της ζωής του.

r0_0_800_600_w800_h600_fmax.jpg

Και κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι στον «μαγικό» κόσμο του μπάσκετ. Γρήγορα τον ξεχώρισαν και ήρθε η ευκαιρία για την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα το κολέγιο του Lee στο Texas. Ο Ριθ δεν έχασε την ευκαιρία, τουναντίον, την άρπαξε από τα… μαλλιά δείχνοντας αμέσως, από τα δύο πρώτα έτη εκεί (2014-16), την ικανότητά του στο μπάσκετ έχοντας για μέσο όρο 14,6 πόντους και 8,4 ριμπάουντ.

Η πορεία του 27χρονου σέντερ συνεχίστηκε ανοδικά με την είσοδό του στο πρωτάθλημα του NCAA για τους Τάιγκερς της Λουιζιάνα με τη μία καλή εμφάνιση να διαδέχεται την άλλη.

duop-reath.webp

Από το 2018 κι έπειτα, ο Ριθ προσπάθησε τρεις χρονιές να πετύχει την είσοδό του στο NBA από την Summer League, αλλά μάταια. Ο δρόμος του τον οδήγησε σε τελείως άλλη κατεύθυνση, προς Σερβία μεριά, για λογαριασμό της ΚΚ ΦΜΠ έως το 2020 με επόμενο σταθμό στην καριέρα του το Ερυθρό Αστέρα.

Ακολούθησαν οι Ιλαουάρα Χοκς της πατρίδας του, πλέον, αφού έχει πάρει την Αυστραλιανή ιθαγένεια, με μία προτελευταία στάση στην Κίνα, πριν μεταβεί στο Λίβανο για να τελειώσει επιτέλους η μπασκετική του «οδύσσεια», όταν υπέγραψε με τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς μονοετές συμβόλαιο στις 2 Οκτωβρίου. Βέβαια τα πράγματα δεν πήγαν αμέσως καλά, αφού η ομάδα τον αποχαιρέτησε μόλις 20 μέρες μετά, για να του προσφέρει αυτή τη φορά two-way συμβόλαιο τρεις μέρες αργότερα.

Portland Trail Blazers center Duop Reath, left, dunks as Los Angeles Lakers forward Cam Reddish watches during the second half of an NBA basketball game Sunday, Nov. 12, 2023, in Los Angeles. (AP Photo/Mark J. Terrill) AP

Πέντε χρόνια περιπλάνησης σε όλες τις πλευρές του πλανήτη ανήκουν πια στο παρελθόν για τον 27χρονο σέντερ ύψους 2 μέτρων και 11 εκατοστών, που έκανε το ντεμπούτο του στο NBA απέναντι στους Λέικερς στις 12 Νοεμβρίου σκοράροντας 11 πόντους (3/8 τρίποντα) στην ήττα της ομάδας του (116-110).

Η θέληση του Ντουόπ Ριθ και η όρεξή του για δουλειά απέδωσαν τελικά… καρπούς, αφού ο ψηλός των Μπλέιζερς κέρδιζε όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη των μελών της ομάδας του, αλλά και των φιλάθλων παίρνοντας περισσότερα αγωνιστικά λεπτά και ανεβάζοντας συνεχώς την απόδοσή του μιας και απουσίαζε ο ΝτιΆντρε Έιτον.

Μία μέρα μετά τα Χριστούγεννα θα ήταν τότε, που ο 27χρονος rookie του NBA θα έκανε το καλύτερο ματς της μέχρι τώρα πορείας του. Ο Ριθ πρωταγωνίστησε στη νίκη των Μπλέιζερς επί των Σακραμέντο Κινγκς με 130-113 σκοράροντας 25 πόντους (ρεκόρ καριέρας) με 9/15 σουτ και 3/6 τρίποντα, ενώ μάζεψε και 9 ριμπάουντ.

Δεν είναι συνηθισμένο ένας rookie 27 χρονών να καταφέρνει να αφήσει το δικό του σημάδι στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όμως ο Ριθ δεν είναι ένας συνηθισμένος ψηλός. Είναι ένας σύγχρονος σέντερ με έφεση στο σουτ κι αυτό φαίνεται και στα νούμερα, αφού έκανε ρεκόρ στον σύλλογο του Πόρτλαντ με συνεχόμενα παιχνίδια όπου ως σέντερ σκόραρε από τα 7,25 (10 σερί ματς).

Βέβαια, ο Ριθ είναι κάτι παραπάνω από έναν μπασκετμπολίστα που, ενώ δεν το περίμενε κανείς, αυτός έχει βρει τον ρόλο του στους Μπλέιζερς. Είναι ένας πραγματικός μαχητής της ζωής. Ένας άνθρωπος που δεν παράτησε ποτέ τα όνειρά του και πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς όλους, γι’ αυτό άλλωστε αποτελεί και από τους αγαπημένους παίκτες των φιλάθλων του Πόρτλαντ.

Ευτυχία Οικονομίδου 

Photo credits: Clutch Points

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0