Πρόσωπα

Ντέιμιαν Λίλαρντ: Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν… ή και όχι (video)

Ντέιμιαν Λίλαρντ: Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν… ή και όχι (video)

Η… ώρα του Ντέιμιαν Λίλαρντ θα «χτυπάει» πλέον στο Μιλγουόκι μετά από 11 χρόνια αξιομνημόνευτων στιγμών στο Πόρτλαντ όπου και συνέδεσε το όνομά του με μερικά από τα καλύτερα buzzer beater τρίποντα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Στην σύγχρονη εποχή του μπάσκετ, όσον αφορά τον «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ, όλο και σπανιότερα παρατηρείται το φαινόμενο οι παίκτες να ταυτίζουν το όνομά τους με μία μονάχα ομάδα.

Πλέον οι τελευταίοι πιστοί είναι οι «τρεις σωματοφύλακες» των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς που παραμένουν στην ομάδα που τους επέλεξε και τους ανέδειξε. Ο Στεφ Κάρι μετράει 14 χρόνια στους «πολεμιστές», ενώ ο Κλέι Τόμπσον 12 και ο Ντρέιμοντ Γκριν 11.

golden-state-warriors_1.jpg

Το «καρέ» συμπλήρωνε μέχρι πρότινος ο Ντέιμιαν Λίλαρντ που ήταν πιστός… στρατιώτης των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς από το 2012, όταν και επιλέχθηκε στην 6η θέση του draft από την ομάδα που όμως άφησε πίσω του πριν λίγες μέρες για να συμπορευτεί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μιλγουόκι Μπακς.

Έντεκα χρόνια γεμάτα συναισθήματα για τον παίκτη που λατρεύτηκε όσο κανείς στην «Rip City» ήρθαν στο τέλος τους, ίσως αφήνοντας μία γλυκόπικρη γεύση, αλλά με μία… χαραμάδα επανένωσης ανοιχτή για το μέλλον.

Ο ρούκι της χρονιάς για το 2013, μπορεί να μην κατάφερε να διεκδικήσει κάποιο πρωτάθλημα στην θητεία του στους Μπλέιζερς, όμως αποτέλεσε παίκτη – έμβλημα για την ομάδα αποδεικνύοντας πως δεν είναι απαραίτητο το δαχτυλίδι για να γράψει κανείς ιστορία.

Ο Λίλαρντ είχε βάλει στόχο να αλλάξει τα κακώς κείμενα της… ζωής του και το κατάφερε και με το παραπάνω, ενώ έπεται και συνέχεια. Με πρώτο πλάνο την οικογένειά του και το πως θα εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες για τη μητέρα του περήφανα την υπερασπίστηκε μπροστά στο αφεντικό της που δεν της συμπεριφερόταν σωστά, όταν κατάλαβε πως το μέλλον έχει εν μέρει εξασφαλιστεί από το NBA.

Η ικανότητα του να σκοράρει κυριολεκτικά από οποιοδήποτε σημείο του παρκέ, ακόμη κι απ’ το logo, τον απογείωσε και του έδωσε το γνωστό σε όλους ψευδώνυμο «Dame time», ενώ το αποτύπωμά του είναι ήδη ανεξίτηλο στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού κυρίως λόγω των εντυπωσιακών εμφανίσεών του.

20200201_ely_0854.jpg

Γι’ αυτό δεν μπήκε άδικα στη λίστα με τους κορυφαίους 75 παίκτες στην ιστορία του NBA, μιας και οι «παραστάσεις» που έχει ήδη δώσει είναι αξιομνημόνευτες.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το 2014 το buzzer beater τρίποντό του απέναντι στους Ρόκετς στο Game 6 που έστειλε τους Μπλέιζερς στον δεύτερο γύρο των play offs;

Ή ακόμα το… iconic καλάθι του to 2019 κόντρα στους Κλίπερς με την χαρακτηριστική ψυχρότητα στο βλέμμα του, όταν «ξέρανε» την ομάδα του Λος Άντζελες σουτάροντας από τα 11 (!) μέτρα στην εκπνοή του χρόνου δείχνοντας σε όλους πως ήταν η «Dame time» για να περάσει και πάλι το Πόρτλαντ στον δεύτερο γύρο των play offs.

Μεταξύ όλων των αυτών αποτελεί τον πρώτο σκόρερ του συλλόγου, ενώ κρατά και το ρεκόρ πόντων σε παιχνίδι της ομάδας (71) παράλληλα με τους υπόλοιπους έξι περισσότερους πόντους ανά αγώνα συμπεριλαμβανομένων των 60 και 61 που έχει σημειώσει και μάλιστα δις!

Αυτές είναι μονάχα ελάχιστες από τις άπειρες στιγμές που ο «Δαμιανός» έχει αποδείξει περίτρανα πως είναι ο ιδανικός παίκτης για να τελειώσει τα μεγάλα παιχνίδια αιφνιδιάζοντας τους αντιπάλους του.

Ένας σκόρερ επιπέδου Στεφ Κάρι, χωρίς τα… δαχτυλίδια είναι λογικό να είναι όχι μόνο περιζήτητος, αλλά και να επιθυμεί να κατακτήσει κι εκείνος με την σειρά του το δικό του… Έβερεστ που δεν είναι άλλο από το πρωτάθλημα.

Έτσι το καλοκαίρι αποτέλεσε περίοδος έντονων διαπραγματεύσεων για το μέλλον του 33χρονου γκαρντ που πήρε την απόφαση να αφήσει την πόλη με την οποία συνδέθηκε για να κυνηγήσει την… τύχη του σε νέα λημέρια.

Ο προορισμός που ήταν και ο διακαής πόθος του Λίλαρντ ήταν οι Μαϊάμι Χιτ, όμως οι διαπραγματεύσεις που διήρκησαν σχεδόν ολόκληρο το καλοκαίρι δεν ευδοκίμησαν φέρνοντας τον Dame στο σημείο να ξανασκεφτεί το αίτημά του για ανταλλαγή με τους Μπλέιζερς, βέβαια, να μην το δέχονται.

1310530242_1.jpg

Εκεί ήταν που χώθηκαν… σφήνα οι Μπακς πραγματοποιώντας την μεταγραφή της σεζόν «αρπάζοντας» τον Λίλαρντ εν μία νυκτί ταράζοντας τα… νερά στο NBA.

«Όπως εξελίχθηκε το φετινό καλοκαίρι παρασκηνιακά μου άφησε μια… ξινή γεύση, αλλά αυτό δεν αλλάζει τις φοβερές εμπειρίες που είχα με τους Μπλέιζερς και με αυτή την πόλη. Αυτό το μέρος θα είναι πάντα μέσα στην καρδιά μου. Αυτό είναι το σπίτι μου.  Εδώ θα ζω ανεξαρτητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο περσινός νικητής του διαγωνισμού τριπόντων στο All Star Game.

Τότε ήταν που έλαβε το μήνυμα από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που αποτέλεσε μεγάλο κίνητρο για ό,τι έπεται στο επόμενο διάστημα.

«Ας πάμε να πάρουμε το γαμ….. πρωτάθλημα», του είπε χαρακτηριστικά ο «Greek Freak» και ήταν το μόνο πράγμα που ήθελε ο Λίλαρντ να ακούσει για να πάρει ώθηση.

Ο Ντέιμιαν πήρε μαζί του στο Μιλγουόκι τα αξιομνημόνευτα buzzer beater και διατήρησε το νούμερο «0» που συμβολίζει το αρχικό γράμμα της γενέτειράς του, του Όακλαντ στην Καλιφόρνια. Πάντως ο ίδιος πιστεύει πως μια μέρα θα ξαναφορέσει τη φανέλα του Πόρτλαντ με την ελπίδα πως θα τον συγχωρέσουν όσοι πληγώθηκαν από την αποχώρησή του.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0