Πρόσωπα

Κρίστοφ Μπαουμγκάρτνερ: Η Λειψία έχει ήδη βρει τον επόμενο… Ενκουνκού

Κρίστοφ Μπαουμγκάρτνερ: Η Λειψία έχει ήδη βρει τον επόμενο… Ενκουνκού

Η Λειψία πούλησε τον Κρίστοφερ Ενκουνκού στην Τσέλσι και τον έχει ήδη… αντικαταστήσει. Ανακοίνωσε την μεταγραφή του Μπαουμγκάρτνερ από την Χόφενχαϊμ και έχει προσθέσει στο δυναμικό της έναν παίκτη με πολλά παρόμοια, αλλά και ξεχωριστά, χαρακτηριστικά για να τον μετατρέψει στον επόμενο σούπερ σταρ.

Ήταν γνωστό εδώ και καιρό ότι ο Ενκουνκού θα αποχωρούσε από την Γερμανία με προορισμό την Τσέλσι και το μόνο που απέμενε ήταν η επίσημη ανακοίνωση. Αυτή ήρθε και η Λειψία εισέπραξε 65 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί την μεγαλύτερη πώληση στην ιστορία της.

Ο σύλλογος φημίζεται για τον τρόπο που μπορεί να εξελίξει έναν ποδοσφαιριστή και αυτό συνέβη στην περίπτωση του Γάλλου επιθετικού, ο οποίος αποζημίωσε τις καταπληκτικές του σεζόν για να πάει σε ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό κλαμπ. Κάτι ανάλογο θέλει να πράξει και ο Κρίστοφ Μπαουμγκάρτνερ, ο οποίος αποτελεί επί της ουσίας τον αντικαταστάτη του.

Προσφέρει πολλά παρόμοια χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα υπερτερεί σε κάποια άλλα σε σύγκριση με τον νέο παίκτη της Τσέλσι. Ο Ενκουνκού μετακόμισε στη Λειψία το 2019 και τα πρώτα δύο χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως μεσοεπιθετικός, που πλαισίωνε τον φορ της ομάδας, έναν ρόλο ανάλογο με αυτόν του Αυστριακού που πήραν οι «ταύροι».

Έτσι αξιοποιήθηκε προτού μετατοπιστεί στην κορυφή της επίθεσης, συνήθως με έναν πιο παραδοσιακό στράικερ δίπλα του (π.χ. Γιούσουφ Πόουλσεν) και οι αριθμοί του εκτοξεύτηκαν. Πέτυχε 20 γκολ στην Bundesliga την σεζόν 2021/22, ενώ συνάμα μοίρασε και 13 ασίστ, αγωνιζόμενος σε όλα τα παιχνίδια.

Φέτος τα προβλήματα τραυματισμού που παρουσίασε τον κράτησαν πίσω, ωστόσο επέστρεψε και το… έπιασε απ’ όπου το είχε αφήσει. Ολοκλήρωσε τη χρονιά με 16 τέρματα στο πρωτάθλημα, μοιράστηκε το βραβείο του πρώτου σκόρερ με τον Νίκλας Φούλκρουγκ και χάρισε στην ομάδα του το Κύπελλο Γερμανίας, πετυχαίνοντας το ένα από τα δύο γκολ στον τελικό.



Ο
Ενκουνκού μετατράπηκε από έναν παίκτη με μεγάλη προοπτική σε έναν σούπερ σταρ και κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση του Μπαουμγκάρτνερ. Η επαφή του 23χρονου με τα δίκτυα δεν είναι τόσο συχνή, όμως σκοράρει συστηματικά έξι ή επτά τέρματα κάθε σεζόν για τα τελευταία τρία χρόνια, μολονότι παίζει στην Χόφενχαϊμ, που έχει μικρότερη δυναμική από την Λειψία.

Η τεχνική του κατάρτιση είναι εξαιρετική, είναι καταπληκτικός στο να τρέχει με τη μπάλα στα πόδια και κέρδισε πέρυσι τα περισσότερα πέναλτι (5). Ταυτόχρονα, δουλεύει πολύ σκληρά σε φάση άμυνας και τα νούμερα του πρέσινγκ του είναι σίγουρο ότι θα τον κάνουν να «κουμπώσει» τέλεια στην φιλοσοφία του Μάρκο Ρόζε.

Αυτό φαίνεται, άλλωστε, και από τις εμφανίσεις του στην Εθνική ομάδα της Αυστρίας, με την οποία έχει σημειώσει τρία γκολ σε τέσσερις αναμετρήσεις των προκριματικών του Euro 2024. Στο πιο πρόσφατο και πολύ κρίσιμο παιχνίδι με τη Σουηδία, σκόραρε και τα δύο τέρματα της χώρας του, με το δεύτερο να προέρχεται από δικό του κλέψιμο στην μεσαία γραμμή.

Θυμίζει πάρα πολύ τον Ενκουνκού που είχε πάρει η Λειψία και κατάφερε μετέπειτα να τον εξελίξει στον ποδοσφαιριστή που είναι σήμερα. Η ποιότητα του Μπαουμγκάρτνερ είναι τεράστια και στα χέρια μιας ομάδας που ξέρει πώς να τον βελτιώσει είναι πολύ πιθανό να γίνει το επόμενο μεγάλο «αστέρι» της.

Χρήστος Σκούρας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0