Πρόσωπα

Το τρεμπλ δεν «έσπρωξε» μόνο του τον Γκουντογκάν προς την Μπαρτσελόνα (video)

Το τρεμπλ δεν «έσπρωξε» μόνο του τον Γκουντογκάν προς την Μπαρτσελόνα (video)
Οι απαντήσεις στα «πώς» και «γιατί» ο Ιλκάι Γκουντογκάν επέλεξε να αφήσει τη Μάντσεστερ Σίτι τώρα, που «ξόρκισε» τον μεγαλύτερό της εφιάλτη.
Η είδηση πως ο Ιλκάι Γκουντογκάν αφήνει τη Μάντσεστερ Σίτι για χάρη της Μπαρτσελόνα δεν προκάλεσε «σοκ», μόνο και μόνο, γιατί είχε... στρωθεί το έδαφος εδώ και μήνες. Σε διαφορετική περίπτωση, μάλλον θα τον αποκαλούσαν τρελό. Από τη μία πλευρά, δικαιολογημένα. Από την άλλη, όμως, ο συλλογισμός του Γκουντογκάν είναι πολύ απλός.

Όσο παράλογο κι αν μοιάζει, ίσως το μόνο που θα μπορούσε να τον κρατήσει, θα ήταν μία νέα απώλεια του Champions League. Από τη στιγμή που το τρεμπλ ολοκληρώθηκε, οι δεύτερες σκέψεις που είχε ως προς τη φυγή του, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, εξαφανίστηκαν.

Ο Γκουντογκάν αποχωρεί από τη Μάντσεστερ Σίτι ως θρύλος. Νούμερο 12 στη λίστα με τις περισσότερες συμμετοχές με τη φανέλα της, αρχηγός στο πρώτο της Champions League, αλλά και στο μοναδικό τρεμπλ της ιστορίας της, «παρών» σε κάθε κρίσιμη στιγμή, αγαπητή φιγούρα από τους οπαδούς σε απερίγραπτο βαθμό και γενικότερα, ένας παίκτης που αποχωρεί στο peak του, προτού ακολουθήσει -αναπόφευκτα- οποιαδήποτε φθορά.

Μην ξεχνάμε πως στις 24 Οκτωβρίου του 2023 θα «κλείσει» τα 33 του χρόνια. Κι όσο βιονικός κι αν είναι, ο χρόνος στο τέλος νικά τους πάντες. Πόσω μάλλον αυτούς που του πηγαίνουν... κόντρα και συνεχίζουν να δοκιμάζουν τα όρια τους, στους τρελούς ρυθμούς της Premier League.

Από το καλοκαίρι του 2016 έως σήμερα, ο Γκουντογκάν έχει αγωνιστεί σε 354 (!) ματς. Είτε με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι (304), είτε με αυτήν της εθνικής ομάδας της Γερμανίας (50).

Τα 50 ματς ανά σεζόν (κατά μέσο όρο), ίσως δεν τα γλυτώσει πηγαίνοντας στην Μπαρτσελόνα, αλλά επουδενί οι ρυθμοί των αγώνων της La Liga, δεν συγκρίνονται με αυτούς της Premier League. Κατά συνέπεια, ακόμα και η ένταση των προπονήσεων θα είναι πολύ πιο ήπια.

Διαβάζοντας ξανά και ξανά τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ του «Νησιού», καταλαβαίνει κανείς πως ελάχιστοι κατακρίνουν την επιλογή του Γκουντογκάν να αφήσει τη Μάντσεστερ Σίτι τώρα, που ίσως ξεκινά μία νέα αυτοκρατορία. Άλλωστε, δεν πρόκειται για μία μεταγραφή σαν «ελεύθερη πτώση».

Πηγαίνει στην πρωταθλήτρια Ισπανίας για το 2022/23, Μπαρτσελόνα. Έναν σύλλογο που παρά τις όποιες δυσκολίες καλείται να ξεπεράσει, αποτελεί ένα κορυφαίο brand name, με τεράστια οπαδική βάση σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Γκουντογκάν σε τελική ανάλυση, ίσως επέλεξε να μην «τζογάρει» την εικόνα του. Γιατί πολλές φορές -καλώς ή κακώς- όσα έκανες στο τέλος μένουν και όχι όσα προηγήθηκαν.



Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό. Από την εξίσωση σε αυτές τις περιπτώσεις δεν γίνεται να βγαίνει ο παράγοντας «οικογένεια». Ποιος θα επέλεγε για τη γυναίκα και τα παιδιά του, το βροχερό Μάντσεστερ των 10 βαθμών Κελσίου κατά μέσο όρο, από την ηλιόλουστη Καταλονία;

Φαντάζει αστείο, αλλά όπως φαίνεται και σε εντός συνόρων περιπτώσεις, δεν είναι. Ειδικά όσο περνούν τα χρόνια.

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0