Πρόσωπα

Δουβίκας όπως λέμε Μαχλάς, Γκέκας, Γιακουμάκης: Τα «χρυσά παπούτσια» του εξωτερικού made in… Greece! (video)

Δουβίκας όπως λέμε Μαχλάς, Γκέκας, Γιακουμάκης: Τα «χρυσά παπούτσια» του εξωτερικού made in… Greece! (video)

Ο Τάσος Δουβίκας, βαδίζει στα «χνάρια» των Μαχλά, Γκέκα, Γιακουμάκη και αποτελεί περίτρανη απόδειξη πως οι Έλληνες επιθετικοί μπορούν να… ματώσουν τα δίχτυα πρωταθλημάτων και εκτός των τειχών.

Σχετικά Άρθρα

Ελληνικές… κανονιές ήχησαν και πάλι στην Ολλανδία με τη «γαλανόλευκη» να διατηρείται ψηλά στον πίνακα των σκόρερ της Eredivisie, στο πρώτο σκαλί, στο… πάνθεον για την ακρίβεια. Και όλα αυτά χάρις τον Τάσο Δουβίκα στη δεύτερη σεζόν του μακριά από τα μέρη μας.

Ο πρώην επιθετικός του Βόλου και του Αστέρα Τρίπολης ξεχώρισε στη «χώρα της τουλίπας» αποτελώντας μία σταθερά στην πορεία της Ουτρέχτης μέχρι την 7η θέση και τη διεκδίκηση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου (μπαράζ με την 6η Σπάρτα Ρότερνταμ). Ο 23χρονος σέντερ φορ με το… αγγελικό χαμόγελο και τη «φονική» αίσθηση του γκολ, «μάτωσε» 19 φορές τα αντίπαλα δίχτυα στο ολλανδικό πρωτάθλημα και κέρδισε το «χρυσό παπούτσι» στην Eredivisie, μαζί με τον… δαιμόνιο Τσάβι Σίμονς.

Κάπως έτσι ο Τάσος Δουβίκας συνέχισε και την μίνι-παράδοση που έχουν «χτίσει» οι Έλληνες στην Ολλανδία, όντας ο τρίτος που τερματίζει στην κορυφή των πίνακα των σκόρερ, ακόμα και αν χρειάστηκε λιγότερα από 20 γκολ για να το πετύχει. Βαδίζοντας στο δρόμο που… χάραξαν οι Νίκος Μαχλάς και Γιώργος Γιακουμάκης, ο νεαρός «κυνηγός» σήκωσε και πάλι την ελληνική σημαία σε εξέχουσα θέση σε πρωτάθλημα του εξωτερικού και έγινε ταυτόχρονα ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Ουτρέχτης που «κατοικοεδρεύει» στην κορυφή στο τέλος μιας αγωνιστικής περιόδου. Το BN Sports θυμάται…

Νίκος Μαχλάς – 34 γκολ (1997-98, Φιτέσε)

Έκανε μια ολόκληρη πόλη να χορεύει… συρτάκι και πως να μην το κάνει με τη συχνότητα που έβρισκε δίχτυα; Ο Νίκος Μαχλάς την περίοδο 1997-98 πέτυχε 34 γκολ σε 32 συμμετοχές και στην εκτόξευσή του αυτή (ήταν η 2η χρονιά του στη Φίτεσε), κομβικό ρόλο έπαιξε ένας άλλος γνώριμός μας. Ο Χενκ Τεν Κάτε τον εμπιστεύθηκε «τυφλά» και το… κοπέλι του το επέστρεψε και με το παραπάνω.

Ο φοβερός και τρομερός Νίκος Μαχλάς υπήρξε ο άνθρωπος για χάρη του οποίου στο νεότευκτο τότε «Γέλρεντομ» κυμάτιζαν ελληνικές σημαίες κάθε βδομάδα και στις 3 Μαΐου του 1998, άπαντες κινούνταν σε ρυθμούς Μίκη Θεοδωράκη και του περίφημου «Ζορμπά». Ο πρώην παίκτης του ΟΦΗ «διέλυσε» κάθε αντίπαλη άμυνα, οδήγησε τη Φιτέσε στην καλύτερη θέση (3η) της μακρόχρονης ιστορίας της και με τα 34 γκολ του κατέκτησε όχι μόνο την κορυφή της Ολλανδίας αλλά και της Ευρώπης (άφησε πίσω του με 32 τέρματα τον Μάρκο Νέγκρι της Ρέιντζερς).

Φάνης Γκέκας – 20 γκολ (2006-07, Μπόχουμ)

Στην ευρύτερη περιοχή της Κοιλάδας του Ρουρ, μπορεί Ντόρτμουντ και Σάλκε να κυριαρχούν, ωστόσο κάποτε υπήρξε ένας Έλληνας «βασιλιάς» στο… σαφώς πιο άσημο πριγκιπάτο του Μπόχουμ. Ο λόγος φυσικά για τον Φάνη Γκέκα, ο οποίος συστήθηκε στο γερμανικό κοινό με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Ο Λαρισαίος σέντερ φορ αφού αρνήθηκε τον ΠΑΟΚ, τον οποίο του... πλάσαραν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού ως την πιο ενδεδειγμένη λύση για να συνεχίσει δανεικός, κατέληξε στους μπλε του Μπόχουμ και μαζί τους, μεγαλούργησε. Ο Φάνης Γκέκας «τρομοκράτησε» 20 φορές τα αντίπαλα δίχτυα, σκόραρε σε 8 συνεχόμενες αγωνιστικές και αναδείχθηκε ο κορυφαίος σκόρερ της σεζόν εκείνης στη Bundesliga, αφήνοντας κοτζάμ Ρόι Μακάι, Αλεξάντερ Φράι, Κέβιν Κουράνι και Μάριο Γκόμεθ να τον κοιτούν με τα… κιάλια.

Γιώργος Γιακουμάκης – 26 γκολ (2020-21, Φένλο)

Το βραβείο Willy van der Kuijlen ήταν δικό του, καθώς οι… μπαλοθιές του δεν σταμάτησαν να ακούγονται καθόλη τη διάρκεια της σεζόν. Ο Γιώργος Γιακουμάκης, αφού έκανε το «αγροτικό» στην Πολωνία και τη Γκόρνικ Ζάμπρζε, βρήκε στην Ολλανδία την… Ιθάκη του, παρότι έκατσε εκεί μόνο για μια χρονιά. Δεν γινόταν άλλωστε να μείνει παραπάνω, τουλάχιστον στη Φένλο, με τις «σειρήνες» να αντηχούν συνεχώς μετά τα… όργιά του.

Ο υψηλόσωμος Κρητικός επιθετικός αποτέλεσε την «αιχμή του δόρατος» στον ολλανδικό σύλλογο, «βομβαρδίζοντας» με 26 τέρματα όποιον βρήκε απέναντι του. Οι «μυθικές» του εκείνες επιδόσεις μάλιστα ήρθαν σε μια σεζόν που η ομάδα του δεν κατόρθωσε να μείνει στη μεγάλη κατηγορία, παρόλα αυτά αποτέλεσαν την καλύτερη προϋπηρεσία στο βιογραφικό του σημείωμα.

Γιώργος Γιακουμάκης – 13 γκολ (2021-22, Σέλτικ)

Τον υψηλό βαθμό προσαρμοστικότητάς του έδειξε ο Γιακουμάκης και την αμέσως ερχόμενη περίοδο σε ένα πρωτάθλημα σαφώς πιο… δύσκολο για τους επιθετικούς. Ο Έλληνας σέντερ φορ όμως είχε πάρει φόρα και το φανέρωσε και στους «Κέλτες» με το… καλημέρα.

Αφού λοιπόν στη «χώρα της τουλίπας» φρόντισε να τον μάθει όλη η ομήγυρη, στην Scottish Premiership απέδειξε πως τίποτα δεν έγινε τυχαία. Ακόμα και αν έπρεπε να περιμένει μέχρι τον 20ο του αγώνα στο πρωτάθλημα Σκωτίας (είχε και τραυματισμούς) και την αυλαία της περιόδου κόντρα στη Μάδεργουελ, ο Γιώργος Γιακουμάκης σκόραρε δις στο ευρύ 6-0 και έπιασε το… τυχερό για εκείνον 13άρι (όσα είχε και ο Ρίγκας Σαρλς Κουκ της Ρος Κάουντι). Back-to-back κορυφαίος σκόρερ στο εξωτερικό λοιπόν, όχι και άσχημα.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0