Πρόσωπα

Απόστολος Βέλλιος: Ο «Οδυσσέας» βρήκε την… Ιθάκη του φορώντας τα αγαπημένα του μπλε! (video)

Απόστολος Βέλλιος: Ο «Οδυσσέας» βρήκε την… Ιθάκη του φορώντας τα αγαπημένα του μπλε! (video)

Αναγεννημένος, απολαυστικός, «καυτός», με άγγιγμα σχεδόν… φονικό μέσα στο 2023. Ο πολυταξιδεμένος και ξεγραμμένος μέχρι πρότινος, Απόστολος Βέλλιος, κάνει πράματα και θάματα στη Β’ κατηγορία της Ολλανδίας, διανύει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του και θυμίζει τον νεαρό εκείνο στράικερ του Ηρακλή που εμπιστεύθηκε ο Ντέιβιντ Μόγιες στην Έβερτον.

Τον ακούς, τον βλέπεις, διαβάζεις για εκείνον πάνω από μία δεκαετία που θεωρείς πως βρίσκεται σε προχωρημένη ποδοσφαιρικά ηλικία. Κι΄ όμως ο Απόστολος Βέλλιος έκλεισε τον περασμένο Γενάρη τα 31 του, με το πέρασμα του χρόνου όχι μόνο να μην αφήνει το στίγμα του πάνω του αλλά να τον ωριμάζει. Πάντα σε συνδυασμό με τις κατάλληλες συνθήκες. Και αυτές φαίνεται πως τις βρήκε στην κεντρική Ολλανδία και το Τσβόλε.

Ο υψηλόσωμος σέντερ φορ, του οποίου τα μάτια έχουν δει πολλές διαφορετικές ποδοσφαιρικές κουλτούρες στα σχεδόν 15 χρόνια που κλωτσάει επαγγελματικά τη «στρογγυλή θεά» βρήκε όπως φαίνεται το μέρος εκείνο που του ταιριάζει. Ο Απόστολος Βέλλιος, το ατόφιο ταλέντο του οποίου έχει καταπλήξει ενίοτε με κάποια εντυπωσιακά αγγίγματά του στο χορτάρι, διανύει στην Keuken Kampioen Divisie, κοινώς τη 2η κατηγορία της Ολλανδίας, την καλύτερη αγωνιστική περίοδο της καριέρας του με αριθμούς που… χτυπάνε στο μάτι, ειδικά μέσα στο 2023. Ένας τόπος φιλόξενος για να ξαποστάσει ο Έλληνας… ταξιδιώτης, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές η «χώρα της τουλίπας».
Χωρίς-τίτλο-9-680x430.png

«Καθιέρωση στον Ηρακλή ή έξω»

Το μήλο λένε πως θα πέσει κάτω από τη μηλιά και αυτό συνέβη και στην περίπτωση της οικογένειας Βέλλιου. Ο Κώστας, πατέρας του Απόστολου, άφησε το Παλαιοχώρι Χαλκιδικής για να κάνει πράξη αυτό που αγαπούσε και μετέδωσε στον πρωτότοκο το ποδοσφαιρικό του DNA.

Από τις ακαδημίες κιόλας του «Γηραιού» ο Βέλλιος Jr. ξεχώριζε σε βαθμό που σε ηλικία 16 ετών ήρθε πρόταση για δοκιμή από τη Σαμπντόρια στη Γένοβα. Οι δύο πλευρές δεν συνεργάστηκαν, ωστόσο ο Απόστολος μετά την ολιγοήμερη εμπειρία στην Ιταλία αποφάσισε πως είτε θα καθιερωθεί στον Ηρακλή είτε θα ψάξει την τύχη του εκτός των τειχών. Όπερ και εγένετο και στα δύο.
151238.jpg

Ο εκλιπών Άνχελ Πεντράθα, παρότι έμεινε μονάχα ένα χρόνο στον πάγκο του «Γηραιού» διέκρινε κάτι στον πιτσιρικά και εισηγήθηκε την προώθησή του στην πρώτη ομάδα, στο σημαντικότερο πιθανότατα έργο του κατά το διάστημα παραμονής του στη Θεσσαλονίκη. Και λίγους μήνες αργότερα ήρθε και η επιβράβευση των κόπων του νεαρού.

Ο 17χρονος Βέλλιος περίπου δέκα λεπτά αφότου ο Σάββας Κωφίδης τον έριξε στον αγωνιστικό χώρο του Γ. Καραϊσκάκης, εκεί που ο Ηρακλής είχε 14 χρόνια να πάρει αποτέλσμα, τον έβγαλε «ασπροπρόσωπο», σοκάροντας τον Ολυμπιακό (1-1) το Γενάρη του 2009. Γκολ που τον έκανε γνωστό στην ενδοχώρα και έξω από αυτή. Παρά τις σειρήνες που ακούγονταν από τους «μεγάλους» και τις φήμες που τον ήθελαν να συνεχίζει την καριέρα του στον Ολυμπιακό ή την ΑΕΚ (που όμως ήθελαν να τον αφήσουν στη Θεσσαλονίκη για να… ψηθεί), ο υψηλόσωμος επιθετικός που δεν έπαιρνε και τις ευκαιρίες που ήθελε στον Ηρακλή, έμεινε πιστός στην ομάδα μέχρι το καλοκαίρι του 2011 , όταν και προέκυψε η Έβερτον.

Η… γλυκόπικρη γεύση στα «Ζαχωρωτά»

Η προοπτική της Έβερτον και η παρουσία του Σωτήρη Κυριάκου στο Λίβερπουλ, για την έτερη ομάδα της πόλης φυσικά, φάνταζαν ιδανικά για τον 19χρονο τότε σέντερ φορ, ο οποίος αφού δοκιμάστηκε στις… ρεζέρβες των «Ζαχαρωτών» πήρε το βάπτισμα του πυρός από τον Ντέιβιντ Μόγιες στον μαγικό κόσμο της Premier League από την πρώτη κιόλας σεζόν. Δεν ήταν και δεν είναι άλλωστε το πιο συχνό φαινόμενο Έλληνες επιθετικοί να επιλέγονται για το υψηλότερο επίπεδο και το γεγονός ότι παραμένει ο μόνος σέντερ φορ που έχει αγωνιστεί στην πρώτη κατηγορία του αγλλικού ποδοσφαίρου, δείχνει την ιδιαιτερότητα της μεταγραφής του.
BnRjvCACUAAjQuH.jpg

Την επόμενη μάλιστα αγωνιστική περίοδο όχι απλώς πήρε λεπτά συμμετοχής αλλά βρήκε και τρεις φορές τα αντίπαλα δίχτυα (κόντρα σε Γουίγκαν, Τσέλσι και Μπόλτον), γεγονός που θα έπρεπε να του δώσει… πόντους στην ιεραρχία. Παρά ταύτα κάτι τέτοιο δεν συνέβη, ο ίδιος επέστρεψε στη δεύτερη ομάδα της Έβερτον και την U-21 και όσο όμορφα ξεκίνησε το English Dream, άλλο τόσο περίεργα έσβησε. Ο Απόστολος Βέλλιος μάλιστα ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στις τάξεις των φίλων των «Ζαχαρωτών», οι οποίοι τον είχαν επιλέξει ως τον καλύτερο νέο παίκτη για τη σεζόν 2011-12, κάτι που φυσικά δεν ήταν αρκετό.

Η Οδύσσεια μόλις είχε ξεκινήσει

O Βέλλιος δοκίμασε την τύχη του σε Βέλγιο (Λιρς) και Δανία (Βέστερλαντ) χωρίς μεγάλη επιτυχία ως προς τους αριθμούς του, αν και στη χώρα των Βίκινγκς βοήθησε στο θεσμό του Κυπέλλου (4 συμμετοχές, 3 γκολ) στην πορεία μέχρι τον τελικό.

Το γεγονός ότι είχε παιχνίδια στα πόδια του έφερε την επανένωση με τον Ηρακλή στην επάνοδό του στη μεγάλη κατηγορία (2015-16), με τον Απόστολο να ξεκινάει φορτσάτος τη χρονιά. Στις 12 πρώτες του συμμετοχές με τα αγαπημένα του μπλε, έστειλε 6 φορές τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, μοιράζοντας μεταξύ άλλων και δυο ασίστ. Μάλιστα, με την αλλαγή του χρόνου πέτυχε και το πρώτο χατ-τρικ της καριέρας του, κόντρα στην Καλλονή, σε μια γεμάτη χρονιά για τον ίδιο.

Οι δυσκολίες στο «Γηραιό» και η νέα πρόταση από το Νησί (Νότιγχαμ Φόρεστ) τον οδήγησαν να ακολουθήσει το ίδιο δρομολόγιο, όπως και μια πενταετία πίσω. Την πρώτη του χρονιά στην Championship το πρόσημο ήταν θετικό, όμως τη δεύτερη ο χρόνος του περιορίστηκε κατά πολύ και πήρε πάλι τα ταλέντα του για το Βέλγιο και τη Μπέβερεν αυτή τη φορά. Έπειτα επιστροφή υπό τη… σκεπή της μητέρας πατρίδας και του Ατρομήτου (και πάλι στα μπλε), ιδανικής περίπτωσης για να ανακτήσει τη μπερδεμένη του ψυχολογία.

Ακολούθησε η άστοχη όπως έχει παραδεχτεί και ο ίδιος επιλογή της Άσκολι, το εγχείρημα της Ρουμανίας και η προηγούμενη χρονιά που έκλεισε στη Λαμία. Μόνο που τούτη τη φορά η Ελλάδα δεν αποτέλεσε το καταφύγιό του αλλά μάλλον η επιβεβαίωση γιατί τότε είχε πει «ή καθιέρωση στον Ηρακλή ή εξωτερικό». Και αφού Ηρακλής δεν μπορεί να υπάρξει ξανά ή τουλάχιστον προς το παρόν, η Ολλανδία και η Τσβόλε στη δεύτερη κατηγορία ήταν η επιλογή για να «αναστηθεί».

Το… παυσίπονο, τα αποθεωτικά σχόλια, οι στιγμές μαγείας και όλα αυτά, φορώντας τα μπλε

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ολλανδικό έδαφος αποδεικνύεται φιλόξενο για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Τα παραδείγματα των Μαχλά, Αναστασίου παλαιότερα και των Παυλίδη, Γιακουμάκη, Χατζηδιάκο, Λάμπρου, Τσιμίκα και άλλων του έδειξαν το… δρόμο. Εκείνος πήρε το ρίσκο και δικαιώθηκε.

Ο Απόστολος Βέλλιος αποτελεί μέλος της πρωτοπόρου και εντυπωσιακής της Eerste Division, Τσβόλε, ομάδας που έχει αγωνιστεί και ο γκολκίπερ Κωνσταντίνος Λάμπρου και η οποία οδεύει χέρι-χέρι με τον Ηρακλή της Ολλανδία (Χέρακλες) στα μεγάλα «σαλόνια».

Ο 31χρονος πλέον επιθετικός έχει στείλει 10 φορές τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, με highlight αυτών το καρέ την περασμένη εβδομάδα στο… πάρτι (13-0) κόντρα στον Ντεν Μπος. Σε αυτό το παιχνίδι βέβαια ο Απόστολος πέτυχε κάτι ιστορικό μιας και το χατ τρικ του μέσα σε 12 λεπτά αποτέλεσε το πιο γρήγορο διαχρονικά στην εν λόγω κατηγορία.

Και όλα αυτά ενώ 1μιση μήνα πίσω είχε βγάλει μία.. μαγική ασίστ με το τακουνάκι αλα Ζλάταν και στην αναμέτρηση της Παρασκευής (10/3) συνέχισε το… βιολί του, βάζοντας μπροστά με δύο τέρματα την Τσβόλε απέναντι στη Βίλεμ (νίκη τελικώς με 3-2).

Τα κατορθώματά του αυτά έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον και τα αποθεωτικά σχόλια φίλων τόσο του Ηρακλή όσο και της… Έβερτον, οι οποίοι αναρωτιούνται μήπως ο «δικός τους Αποστόλης» είναι ο άνθρωπος που θα μπορούσε να τους κρατήσει στην κατηγορία.

Όπως και να ΄χει το χαμόγελο του Απόστολου Βέλλιου επέστρεψε και λάμπει. Ο Έλληνας επιθετικός είναι μαζί με τους Παυλίδη και Δουβίκα τα hot ονόματα στην «χώρα της τουλίπας» δίνοντας μία ηχηρή απάντηση σε όσους τον είχαν τελειωμένο. Και όλα αυτά, φορώντας τα αγαπημένα του «κυανόλευκα».

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0