Πρόσωπα

Οι μεγάλες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού μέσα στο 2022! (video)

Οι μεγάλες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού μέσα στο 2022! (video)

Το 2022 αποτελεί πλέον παρελθόν και το BN Sports κάνει μία γρήγορη αναδρομή στις σημαντικότερες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού στο διεθνές στερέωμα, μέσα στη χρονιά που μας πέρασε.

Από τον απίστευτο Μίλτο Τεντόγλου στην «χρυσή» Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και από τον απόλυτο «άρχοντα των κρίκων», Λευτέρη Πετρούνια στην μοναδική Άννα Κορακάκη. Το 2022 ήταν ακόμα μία χρονιά επιτυχιών, με την ευχή όλων το 2023 να αποβεί το ίδιο και ακόμα καλύτερο για τον ελληνικό αθλητισμό.

Ποδόσφαιρο – Τάσος Μπακασέτας

Με διαφορά το κορυφαίο πρόσωπο που εκπροσωπεί το ελληνικό ποδόσφαιρο στο εξωτερικό για το 2022 ήταν ο Τάσος Μπακασέτας. Η Εθνική Ελλάδας μπορεί να μην έχει τη λάμψη του παρελθόντος ωστόσο ο Έλληνας μεσοεπιθετικός είναι ο ηγέτης της νέας προσπάθειας που γίνεται στη «γαλανόλευκη».

20210906_110616-1.jpg

Η χρονιά που μας πέρασε ήταν άκρως εντυπωσιακή για το 29χρονο άσο, καθώς με αυτόν μεγάλο πρωταγωνιστή η Τράμπζονσπορ κατέκτησε ξανά το πρωτάθλημα στην Τουρκία ύστερα από 34 ολόκληρα χρόνια! Πλέον αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους ποδοσφαιριστές στις τάξεις των οπαδών της ομάδας του, όντας φυσικά υπερπολύτιμος για την Τράμπζονσπορ.

Στίβος – Μίλτος Τεντόγλου

Τι χρονιά και αυτή για τον Μίλτο Τεντόγλου! Μπορεί η προηγούμενη να έφερε ένα τεράστιο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στον Έλληνα πρωταθλητή του μήκους στη διοργάνωση του Τόκιο, ωστόσο το 2022 ήταν με διαφορά η καλύτερη χρονιά μέχρι στιγμής στην καριέρα του.

5c6c8ecb53d934dc6139adb39ace81d3_XL.jpg

Συνολικά τέσσερα μετάλλια κατέκτησε ο Μίλτος την χρονιά που μας πέρασε, εκ των οποίων τα τρία ήταν χρυσά και το ένα ασημένιο! Η αρχή έγινε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Βελιγράδι, εκεί όπου με επίδοση στα 8,55μ. ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου.

Η συνέχεια ήταν το ίδιο εντυπωσιακή καθώς ο Τεντόγλου πανηγύρισε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Όρεγκον με άλμα στα 8,32μ. ενώ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Μόναχο πέταξε στα 8,52μ. κατακτώντας ακόμα ένα χρυσό!

Το… κερασάκι στην τούρτα ήρθε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Ζυρίχη, όταν με άλμα στα 8,42μ. έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής που κατακτά «διαμάντι» σε σειρά αγώνων του Diamond League!


Στίβος – Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

Η περίπτωση της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη είναι πράγματι μοναδική. Λίγοι γνώριζαν το, δύσκολο να το προφέρεις όπως έχει πει και η ίδια, όνομά της πριν από έναν χρόνο, όμως εκείνη κατάφερε με το πείσμα της και την σκληρή δουλειά της όχι μόνο να την μάθουν όλοι στην Ελλάδα και τον κόσμο αλλά να γίνει ακόμα και ένα σύμβολο αυταπάρνησης!

ntrismpioti-2-scaled.jpg

Η 38χρονη αθλήτρια από την Καρδίτσα, ήρθε σαν… σίφουνας τον περασμένο Αύγουστο και έγινε το πρόσωπο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου στο Μόναχο! Αφού πρώτα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 35χλμ. βάδην μέσα σε κλίμα απόλυτης συγκίνησης, εκείνη αποφάσισε να τους τρελάνει όλους και να τερματίσει πρώτη και στα 20χλμ., κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στα χρονικά!

Θέληση, πείσμα, δουλειά, πολύ δουλειά και μεράκι γι’αυτό που κάνει. Όλα αυτά τα είχε η Αντιγόνη και αναμφίβολα ήταν το πρόσωπο της χρονιάς στον ελληνικό αθλητισμό.

Ενόργανη γυμναστική – Λευτέρης Πετρούνιας

Τι να πει κανείς για τον Λευτέρη Πετρούνια πλέον; Έχουν γραφτεί τόσα και τόσα όλα αυτά τα χρόνια για τις επιτυχίες του αλλά εκείνος εκεί, επιμένει, δικαιώνεται και μας κάνει περήφανους. Το 2022 για τον «άρχοντα των κρίκων» ήταν η συνέχεια μιας λαμπρής καριέρας που όμοιά της δεν έχει ξαναδεί η ελληνική ενόργανη γυμναστική.

Πετρούνιας_1.jpg

Το έκτο κατά σειρά χρυσό μετάλλιό του στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, πέρα από ιστορικό έχει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά του Λευτέρη. Ο λόγος είναι ότι αυτή η τεράστια επιτυχία ήρθε ύστερα από δύο σοβαρά χειρουργεία, μετά από τα οποία κανείς δεν ήξερε πως θα γυρίσει ο Έλληνας πρωταθλητής ή μάλλον σχεδόν όλοι.

Εκείνος αλλά και ο προπονητής του, ήξεραν, ένιωθαν, πίστευαν ότι η επιστροφή στις επιτυχίες θα έρθει, σίγουρα όχι εύκολα, αλλά θα έρθει. Πράγματι, με τρομερή δουλειά, ο Λευτέρης Πετρούνιας επέστρεψε δυναμικά και απέδειξε για ακόμη μία φορά πόσο τυχερός είναι ο ελληνικός αθλητισμός που έχει κάποιον σαν τον 32χρονο Ολυμπιονίκη για να τον εκπροσωπεί.

Σκοποβολή – Άννα Κορακάκη

Μία ακόμη πολύ επιτυχημένη χρονιά ήταν το 2022 για την Άννα Κορακάκη. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια της σκοποβολής συνέχισε τις πολύ καλές επιδόσεις της και έγινε η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που εξασφάλισε τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024! Έκλεισε ονειρικά την χρονιά με συνολικά 10 μετάλλια, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ένα από τα κορυφαία πρόσωπα της σκοποβολής αυτή την στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο!

anna-korakaki-1170x779.jpg

Φυσικά, πέρα από τις αγωνιστικές επιδόσεις της, η 26χρονη Ολυμπιονίκης από τη Δράμα, την χρονιά που μας πέρασε μίλησε στις καρδιές όλων μας, με μία συγκλονιστική αποκάλυψη που έκανε η ίδια. Η Άννα θέλοντας να δώσει δύναμη σε γυναίκες-θύματα να βγουν μπροστά και να μιλήσουν, έκανε γνωστή την περιπέτειά της με τα όσα σοκαριστικά έζησε τα τελευταία χρόνια από έναν εμμονικό «θαυμαστή» της, ο οποίος έφτασε στο σημείο να κάψει μέχρι και το αυτοκίνητό της και τελικά να καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης 5 ετών. Από τις πολύ δυνατές στιγμές της χρονιάς που μας πέρασε, ασχέτως αν αυτό δεν είχε άμεση σχέση με τον αθλητισμό.

Ακόντιο - Ελίνα Τζένγκο

Ήταν με διαφορά η χρονιά της! Η Ελίνα Τζένγκο όχι μόνο κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση, τερματίζοντας στην πρώτη θέση στον τελικό του ακοντισμού στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου στο Μόναχο αλλά να γράψει και ιστορία! Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου με μία απίστευτη επίδοση, 65.81μ., η οποία είναι η δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών στην Ελλάδα



Παράλληλα, σε ηλικία μόλις 19 ετών, 11 μηνών και 19 ημερών έγινε η νεαρότερη αθλήτρια που κατακτά χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό, σπάζοντας έτσι ένα απίστευτο ρεκόρ που κρατούσε 60 χρόνια, από την Ρωσίδα Ελβίρα Οζολίνα! Παράλληλα, η Τζένγκο έγινε και η νεαρότερη Ελληνίδα που κατακτά χρυσό σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ξεπερνώντας τον Μίλτο Τεντόγλου ο οποίος στο Βερολίνο ήταν 20 ετών και 136 ημερών!

61f3626f4a9b929518111736a67dd60f_XL.jpg

Κωπηλασία - Αντώνης Παπακωνσταντίνου

Το 2022 για τον Αντώνη Παπακωνσταντίνου ήταν σίγουρα ξεχωριστή χρονιά τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Έλληνας πρωταθλητής στην κωπηλασία κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο μονό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας που έγινε στο Μόναχο, με χρόνο 07:21.84! Οι επιτυχίες όμως δεν σταμάτησαν εκεί.



Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Ράζιτσε της Τσεχίας τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο Παπακωνσταντίνου θα τερματίσει δεύτερος χάνοντας για λίγο το χρυσό από τον Ιταλό Σοάρες. Αναμφίβολα, ο 24χρονος αθλητής μας ανέβασε πολύ τον πήχη και πλέον έβαλε πλώρη για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες το 2023!

antonis_papakonstantinou.jpg

Κολύμβηση - Απόστολος Χρήστου

Η χρονιά της δικαίωσης και της καταξίωσης ήταν το 2022 για τον Απόστολο Χρήστου. Ο Έλληνας κολυμβητής πήγε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης και σάρωσε. Η αρχή έγινε με τα 50μ. ύπτιο εκεί όπου ο Χρήστου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 24.36 και έγραψε ιστορία μιας και έγινε ο ο τέταρτος Ελληνας κολυμβητής που αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης και ο ο δεύτερος Ελληνας, μετά τον Αρη Γρηγοριάδη (2008 στο Αϊντχόφεν), που κερδίζει τον ευρωπαϊκό τίτλο στα 50μ. ύπτιο!



Παρά το χρυσό, ο Χρήστου δεν σταμάτησε εκεί! Ένα 24ωρο μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 50 μέτρα ύπτιο, ο Έλληνας πρωταθλητής κατέκτησε και το ασημένιο μετάλλιο στα 100 μέτρα, προσθέτοντας άλλη μια διάκριση στο παλμαρέ των επιτυχιών του και βάζοντας ένα ονειρικό τέλος στις υποχρεώσεις του στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης.

kolimvisi-apostolos-xristou.jpg



Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0