Πρόσωπα

Το κατακόκκινο Μάντσεστερ, απέκτησε και… γαλάζιο και «αρχιτέκτονας» της επιτυχίας είναι ο Πεπ Γκουαρδιόλα!

Το κατακόκκινο Μάντσεστερ, απέκτησε και… γαλάζιο και «αρχιτέκτονας» της επιτυχίας είναι ο Πεπ Γκουαρδιόλα!

Να φύγει, για να πάει πού; Να κάτσει να κατακτήσει κάτι ακόμη; Το δεύτερο! Το δεύτερο επέλεξε ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος αναμένεται άμεσα να ανακοινώσει πως συνεχίζει μέχρι το 2025 στη Μάντσεστερ Σίτι, όντας ο πιο επιτυχημένος προπονητής της ιστορίας της!

Σχετικά Άρθρα

Ας ξεκινήσουμε από κάτι δεδομένο. Κανένας προπονητής δεν εγγυάται την επιτυχία. Κανένα όνομα δεν είναι «καταδικασμένο» να πετύχει και κάθε συνθήκη, κάθε σύλλογος έχει διαφορές σε σχέση με τον προηγούμενο. Για παράδειγμα, το ότι ο Πεπ Γκουαρδιόλα κατέκτησε δις το Champions League με τη Μπαρτσελόνα, δεν κατέστησε σίγουρο ότι θα κάνει το ίδιο και με τη Μπάγερν Μονάχου.

Η άφιξη του Πεπ στο «Νησί», η 3η θέση και η προσαρμογή

Αυτό επιβεβαιώθηκε περίτρανα. Πήρε κάθε λογής τίτλο στη Γερμανία, αλλά όχι αυτόν της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Όταν η πρόκληση στους Βαυαρούς ολοκληρώθηκε, ο ίδιος αποφάσισε να υπογράψει στη Μάντσεστερ Σίτι.

Γυρνάμε τον χρόνο πίσω, στο 2016. Τότε αφίχθη ο Καταλανός στην Premier League, τερματίζοντας στην 3η θέση στην πρώτη του σεζόν στο «Νησί», με τη Τσέλσι του Αντόνιο Κόντε να κατακτά το μοναδικό της πρωτάθλημα από τότε μέχρι σήμερα.

Ήταν λογικό. Χρειάστηκε χρόνο να προσαρμοστεί. Δεν εγκλιματίστηκε άμεσα, αλλά κοιτώντας τον, σου έβγαζε μία σιγουριά: Πως όταν μάθει το… περιβάλλον, θα είναι δύσκολο να «κάνει κανείς καλά» την ομάδα του.

Έξι χρόνια μετά, αυτό απλά πιστοποιήθηκε μέσα στο γήπεδο. Δεν θα αναφερθούμε στα FA Cup (1), Λιγκ Καπ (4) και τα Community Shield (2) της Μάντσεστερ Σίτι, αλλά μία πρόχειρη ματιά σε όσα έχουν λάβει χώρα στην Premier League, απλώς τεκμηριώνει τον λόγο που αρκετοί τον θεωρούν τον κορυφαίο προπονητή του κόσμου…

Τα… ακραία πρωταθλήματα της Premier League και οι κόντρες με τη Λίβερπουλ

Έχει κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα την τελευταία πενταετία. Έχει συμμετάσχει σε δύο από τις πιο… τρελές σεζόν στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, όντας νικητής σε αμφότερες περιπτώσεις. Στην πρώτη, πριν από μία τετραετία, με τους 98 βαθμούς της Μάντσεστερ Σίτι και τους 97 της Λίβερπουλ, και στην δεύτερη, που έλαβε χώρα πέρυσι, με τους «πολίτες» να κατακτούν τον τίτλο με ανατροπή στην τελευταία αγωνιστική κόντρα στην Άστον Βίλα, με συγκομιδή 93ων βαθμών, την στιγμή που οι «κόκκινοι» είχαν έναν λιγότερο.

Παράλληλα, η Μάντσεστερ Σίτι έχει φτάσει σε τίτλο της Premier League με 100 βαθμούς, γεγονός που σηματοδότησε ρεκόρ στο «Νησί», ενώ έχει κατορθώσει γενικότερα, να εντυπωθεί στην συνείδηση όλων ως η πιο πλήρης ομάδα του πρωταθλήματος. Αυτή που δυσκολεύεται κάθε αντίπαλος να κερδίσει περισσότερο από κάθε άλλη!

Είτε λόγω του εκπληκτικού Κέβιν Ντε Μπρόινε, είτε λόγω του… φετινού Έρλινγκ Χάαλαντ, είτε λόγω του total football που παράγει μέσα στο γήπεδο, είτε επειδή είναι η μοναδική ομάδα που μπορεί να κάνει διαδοχικές νίκες και να φτάσει στον τίτλο, όπως πριν από μία πενταετία με το 14/14!

Τα ρεκόρ του Πεπ στην Αγγλία, ο Βενγκέρ, ο Μουρίνιο και οι 10 κατακτήσεις

Όπως και να έχει όμως, ο Πεπ Γκουαρδιόλα με τα τέσσερα πρωταθλήματα σε μία πενταετία, έχει γράψει ιστορία. Κανένας προπονητής, μη Βρετανός, δεν έχει κατακτήσει την Premier League τόσες πολλές φορές.

Ποιος άλλος θα το έκανε όμως; Ο Καταλανός, ο οποίος ξεπέρασε σε κατακτήσεις τον Αρσέν Βενγκέρ και τον Ζοσέ Μουρίνιο και έχει καταφέρει να θεωρείται επιτυχημένος, σε κάθε πρωτάθλημα που έχει πάρει μέρος. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα την σεζόν 2008-09. Έκτοτε, έχει κατακτήσει 10 πρωταθλήματα. Είναι δυνατόν να έχει κάποιος προπονητής περισσότερα, στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα σε 14 χρόνια; Αδύνατον!

Η τοξικότητα του Champions League, οι εμμονές και η… Ρεάλ που τις ανέδειξε

Ναι, ακόμη και μία τόσο μεγάλη προσωπικότητα θα έχει επικριτές. Είναι λογικό. Αυτοί στρέφουν την προσοχή τους στο Champions League. Είναι άλλωστε μία πραγματικότητα πως ο Πεπ δεν το έχει πάρει εδώ και 12 χρόνια. Είναι επίσης γεγονός πως έχει αποκλειστεί με κάθε τρόπο. Από αυτό που βίωσε πέρυσι με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Μπερναμπέου, μέχρι και τα ματς με την Λίβερπουλ το 2017-18, την Τότεναμ ένα χρόνο μετά, αλλά και με τη Μονακό, πριν από έξι έτη, σε παιχνίδια που λογιζόταν ως το απόλυτο φαβορί και «μπλόκαρε».

Ό,τι ακριβώς δηλαδή συνέβη και στο τελευταίο πεντάλεπτο του ημιτελικού, πριν από μερικούς μήνες, κόντρα στους «μερένχες». Το 1-0 υπέρ της Σίτι έγινε 1-1, έμεναν πέντε λεπτά και η ομάδα του Πεπ, αλλά και ο ίδιος, δεν έμοιαζαν να έχουν plan b. Το «επίθεση στην επίθεση» δεν είναι πάντα… πλάνο ή τουλάχιστον, δεν αποδίδει σε κάθε περίπτωση. Και ο εν λόγω αποκλεισμός, εν τέλει απέδειξε πως σίγουρα δεν λειτουργεί κόντρα στην… «Βασίλισσα» της Ευρώπης!

Μένει με έναν στόχο… Την κορυφή της Ευρώπης

Μένει μόνο αυτό… Αυτός είναι ο στόχος της Μάντσεστερ Σίτι. Να κατακτήσει το Champions League, με τον άνθρωπο που δεν τα έχει καταφέρει 12 χρόνια, έχοντας χάσει και τον τελικό με την Τσέλσι, με δικά του… λάθη! Ο Πεπ Γκουαρδιόλα είναι ο ιδανικός και η ανανέωση του συμβολαίου του μέχρι το καλοκαίρι του 2025 είναι πιο κοντά από ποτέ. Αυτός μπορεί να καθιερώσει τη Σίτι στην κορυφή της Ευρώπης, όπως το έκανε και στο «Νησί».

Και αν αυτό είναι να κοστίσει ένα πρωτάθλημα, το φετινό, από την Άρσεναλ, ο Καταλανός θα συμβιβαστεί. Πιθανώς, και οι Άραβες θα συμβιβαστούν. Το είπαμε και… νωρίτερα. Το όνομα δεν εγγυάται την επιτυχία, αλλά στην περίπτωση του Πεπ Γκουαρδιόλα, το Μάντσεστερ απέκτησε δύο ομάδες. Έγινε… γαλάζιο. Συνεπώς, αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα, όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0