Πρόσωπα

Άμπελ Φερέιρα: Έφυγε ως… ανεπαρκής από τον ΠΑΟΚ και έγινε ένας ζωντανός «θρύλος» της Παλμέιρας!

Άμπελ Φερέιρα: Έφυγε ως… ανεπαρκής από τον ΠΑΟΚ και έγινε ένας ζωντανός «θρύλος» της Παλμέιρας!

Ο Άμπελ Φερέιρα είναι ένα ακόμα τρανό παράδειγμα ότι δυστυχώς στο ελληνικό ποδόσφαιρο η λέξη «υπομονή» είναι κάτι άγνωστο. Ο Πορτογάλος τεχνικός έφυγε από την Θεσσαλονίκη ως άλλος ένας «μέτριος» προπονητής και αφού πήγε στη Βραζιλία, τα σάρωσε όλα μέσα σε δύο χρόνια, βάζοντας το όνομά του με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία της Παλμέιρας.

Τι πιο σύνηθες θα έλεγε κανείς. Να φύγει ένας προπονητής από πάγκο ελληνικής ομάδας ως ανεπαρκής, ως αποτυχημένος, ως μία μετριότητα, πάντα σύμφωνα με την ομάδα και τους οπαδούς ή ακόμα και τους δημοσιογράφους και εν τέλει να αποδεικνύεται ότι ήταν ποδοσφαιρικός θησαυρός. Τέτοιος είναι πλέον ο Άμπελ Φερέιρα στη Βραζιλία γενικά και στην Παλμέιρας ειδικότερα.

Fglnt1IWIAE9r6Y_1.jpg

Ήταν τέτοιες μέρες, Νοέμβρης του 2020 όταν ο Άμπελ Φερέιρα έφευγε από τον ΠΑΟΚ για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Παλμέιρας. Η βραζιλιάνικη ομάδα κατέθεσε πρόταση στον Πορτογάλο, τα βρήκε μαζί του και έπειτα τα βρήκε και με την διοίκηση του «δικεφάλου του βορρά», η οποία και θεώρησε ότι δεν είχε κάτι καλύτερο να προσφέρει ο Φερέιρα στην ομάδα. Μόλις δύο χρόνια αργότερα, ο ΠΑΟΚ αδυνατεί να πρωταγωνιστήσει ξανά στα εγχώρια ενώ αποκλείστηκε νωρίς και από την Ευρώπη, παρ’ότι την περσινή χρονιά είχε κάνει μία αξιοπρόσεκτη πορεία στο νεοσύστατο Conference League, την ίδια ώρα που ο Φερέιρα όχι μόνο πρωταγωνιστεί με την Παλμέιρας αλλά τα έχει σαρώσει όλα!

Η ονειρική πρώτη σεζόν

Ο Πορτογάλος ανέλαβε την Παλμέιρας στις 4 Νοεμβρίου του 2020 και έκανε το ντεμπούτο του δύο μέρες αργότερα σε μία εντός έδρας νίκη κόντρα στην Μπραγκαντίνο για το Κύπελλο Βραζιλίας. Το τέλος της σεζόν θα βρει την Παλμέιρας να κατακτά το τρόπαιο κερδίζοντας την σειρά κόντρα στη Γκρέμιο και μάλιστα με δύο νίκες!

07032021_cg_festacampo_3597_31.jpg

Το καλύτερο βέβαια είχε έρθει νωρίτερα. Με τον Άμπελ Φερέιρα η Παλμέιρας θα κάνει εκπληκτική πορεία στο Copa Libertadores, θα αποκλείσει αρχικά την Ρίβερ Πλέιτ στα ημιτελικά, ενώ στον μεγάλο εμφύλιο τελικό της διοργάνωσης κόντρα στη Σάντος, θα επικρατήσει με 1-0 και θα στεφθεί πρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής! Αυτή ήταν μάλιστα μόλις η δεύτερη κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου στην ιστορία της μετά από εκείνη το 1999.

 

Abel-Ferreira-1024x684.jpg

Δεν σταματάει να σηκώνει κούπες

Η δεύτερη σεζόν της θητείας του Φερέιρα στην Παλμέιρας συνοδεύτηκε και αυτή από τίτλους. Η ομάδα μπορεί να μην κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα της σεζόν 2020-21 ωστόσο συνέχισε τις επιτυχίες με τον Πορτογάλο στο τιμόνι της. Η «Βερντάο» (το παρατσούκλι της Παλμέιρας που σημαίνει «πράσινη») κατάφερε και έκανε το back to back στο Copa Libertadores, επικρατώντας τον Νοέμβριο του ’21 και πάλι σε εμφύλιο, της Φλαμένγκο με 2-1 στην παράταση!

 

Όσα τρόπαια στην διοργάνωση δεν είχε κατακτήσει η Παλμέιρας μέσα σε 20 χρόνια, το έκανε μέσα σε δύο με τον Άμπελ Φερέιρα στον πάγκο της! Φυσικά αυτό από μόνο του είχε βάλει τον Πορτογάλο στις καρδιές των φιλάθλων και της ομάδας, που ζούσε και ζει ιστορικές στιγμές.

Τα τρόπαια όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Μόλις λίγους μήνες αργότερα, η Παλμέριας θα κατακτήσει το Recopa Sudamericana, το αντίστοιχο Super Cup της Λατινικής Αμερικής. Αντίπαλος της ξανά βραζιλιάνικη ομάδα, η κάτοχος του Sudamericana, Ατλέτικο Παραναένσε, την οποία και θα νικήσει με 2-0 στον επαναληπτικό του 2-2 του πρώτου αγώνα και θα στεφθεί υπερπρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής!

EVRKDEJADDLEVZIU6IMTOYOV5Q.jpg

Του έλειπε το πρωτάθλημα, το πήρε και αυτό!

Οι τίτλοι είχαν έρθει, η καταξίωση επίσης ωστόσο αυτό που έλειπε πολύ από τον Άμπελ Φερέιρα ήταν η κορυφή στην Βραζιλία με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, η οποία και ήρθε και μάλιστα πολύ άνετα.

Η Παλμέιρας, μόλις τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος του Brasileirao στέφθηκε πρωταθλήτρια Βραζιλίας χωρίς καν να χρειαστεί να παίξει! Η ομάδα του Φερέιρα βρισκόταν στο +10 από την δεύτερη Ιντερνασιονάλ, ωστόσο οι «Colorado» γνώρισαν την ήττα με 1-0 από την Αμέρικα Μινέιρο, αποτέλεσμα που διατήρησε την διαφορά και έδωσε από τώρα τον τίτλο στην πρωτοπόρο Παλμέιρας!

Με αυτόν τον τρόπο, ο άλλοτε προπονητής του ΠΑΟΚ έφτασε τους έξι τίτλους με τον βραζιλιάνικο σύλλογο, αν συμπεριλάβουμε και το τρόπαιο στο Paulista, ενώ η «Βερντάο» πανηγύρισε το 11ο πρωτάθλημα της ιστορίας της, έχοντας πλέον τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα στη Βραζιλία!

Πλέον το όνομά του είναι από τα πιο hot στην Λατινική Αμερική και όχι μόνο! Πρόσφατα δημοσιεύματα ήθελαν τον Φερέιρα να βρίσκεται στη λίστα των υποψήφιων προπονητών για να αναλάβουν την εθνική ομάδα της Βραζιλίας μετά το Μουντιάλ ενώ άλλα ανέφεραν ότι βρίσκεται στα ραντάρ ομάδων της Premier League. Όπως και αν έχει, ο Άμπελ Φερέιρα απέδειξε πόσο λάθος έκαναν στον ΠΑΟΚ όταν τον άφηναν να φύγει για την Παλμέιρας και πόσο ενδεχομένως διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα εάν τον άφηναν να δουλέψει. Δυστυχώς όπως είπαμε, η λέξη υπομονή είναι άγνωστη στη χώρα μας…


Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0