Πρόσωπα

Τζολάκης: Ο μικρός… μεγάλωσε και ήρθε η ώρα να το αποδείξει!

Τζολάκης: Ο μικρός… μεγάλωσε και ήρθε η ώρα να το αποδείξει!

Κωνσταντίνε Τζολάκη, να η ευκαιρία σου. Με τον Βάτσλικ στα «πιτς» και τον Πασχαλάκη νεοφερμένο, ο 19χρονος Χανιώτης πορτιέρο είναι ο επικρατέστερος για να φορέσει γάντια βασικού και να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο επίπεδο του Ολυμπιακού.

Κακά τα ψέματα, η θέση του τερματοφύλακα είναι η πιο μόνιμη στο ποδόσφαιρο, αν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο, και η μοναδική ίσως που ακόμα χρησιμοποιείται η λέξη ιεραρχία. Αν η καθιέρωση συνδυαστεί με καλές εμφανίσεις, τότε δύσκολα «κουνιέται» ο βασικός κάτω από τα γκολπόστ, εκτός εάν αλλάξουν οι συνθήκες.

Ο τραυματισμός του Τόμας Βάτσλικ αποδείχθηκε πιο σοβαρός του αναμενομένου και έφερε ένα «ντόμινο» εξελίξεων. Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης έγινε κάτοικος Πειραιά έγινε κάτοικος Πειραιά, ενώ η στιγμή που περίμεναν Κρίστινσον και Τζολάκης έφτασε. Με τη διαφορά ότι ο νεαρός δείχνει να έχει το προβάδισμα σε αυτή τη φάση λόγω προοπτικής έναντι του έμπειρου Ισλανδού.

Το BN Sports αναλύει την περίπτωση του Τζολάκη και την σημαντική ευκαιρία που του δίνεται, την οποία πρέπει να «τραβήξει από τα μαλλιά». Ταυτόχρονα ρίχνει «κλεφτές» ματιές στην Πόρτο και τη Μπεσίκτας, οι οποίες δείχνουν τον… δρόμο.
TZOLAKIS_SUMVOLAIO.jpgΝαι μεν, αλλά…

Είναι δεδομένο πως στον Ολυμπιακό πιστεύουν ακράδαντα στις ικανότητες και το ταλέντο του 19χρονου Κρητικού. Για αυτό άλλωστε δεν έσπευσαν να ψάξουν και να φέρουν κάποιο άλλο back-up του Βάτσλικ.

Το κεφάλαιο, Κωνσταντίνος Τζολάκης είναι το μεγαλύτερο project που έχουν αυτή τη στιγμή οι «ερυθρόλευκοι» και το γνωρίζουν καλά. Άλλωστε, θα πρόκειται για τον πρώτο τερματοφύλακα που καθιερώνεται στην ανδρική ομάδα και έχει αναδειχθεί από της ακαδημίες της. Σε όλα αυτά όμως υπάρχει ένας αστερίσκος με δύο λέξεις παραδίπλα. Αν και εφόσον.

Σίγουρα η θέση του γκολκίπερ, ειδικά στον Πειραιά, θέλει υπομονή και επιμονή. Και ο Χανιώτης πορτιέρο έδειξε και απ’ τα δύο. Μάλιστα, είχε πολύ καλή εικόνα στη φετινή προετοιμασία (επί Μάρτινς), κερδίζοντας με το «σπαθί» του, τη δεύτερη θέση στην ιεραρχία.

Οι αριθμοί του Τζολάκη την τελευταία τριετία

 Επτά cleen sheets σε 17 παρουσίες με την ανδρική ομάδα, δεν είναι και άσχημα για ένα παιδί 19,5 ετών. Ειδικά αν υπολογίσουμε ότι μιλάμε για τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, το ελληνικό ποδόσφαιρο, τη θέση και την ηλικία. Μάλιστα, σε αυτό τον αριθμό παιχνιδιών έχει δεχτεί 13 γκολ, τα οποία θα ήταν εννιά αν αφαιρεθούν δυο πέναλτι και άλλα τόσα αυτογκόλ.

Κάθε χρονιά που περνάει, κερδίζει λίγο περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Τη σεζόν 2019-20, έπαιξε σε τρία παιχνίδια, εκ των οποίων βέβαια, τα δύο ήταν ιδιαίτερα σημαντικά. Αρχικά, ο ημιτελικός Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ και αργότερα ο τελικός με την ΑΕΚ, όπου ήταν εξαιρετικός και βοήθησε τα μέγιστα στην κατάκτηση του τροπαίου.

Ακολούθησαν έξι ματς την αμέσως επόμενη χρονιά (2020-21), σε όχι και τόσο κρίσιμες συνθήκες, ενώ την αγωνιστική περίοδο 2021-22, έπαιξε λίγο περισσότερο (8 αγώνες), κυρίως χάρη στα προκριματικά του καλοκαιριού. Βέβαια, υπήρξαν και άλλες 16 συμμετοχές με τη Β’ ομάδα στο πρωτάθλημα της Super League 2 αλλά μέχρι εκεί.

Το επίσης αξιοσημείωτο στοιχείο είναι το γεγονός ότι σε αυτούς τους 17 αγώνες, έχει ηττηθεί μονάχα μια φορά. Ήταν ο ημιτελικός της Τούμπας και ένα 3-2 του ΠΑΟΚ κόντρα στον Ολυμπιακό, σκορ το οποίο βέβαια ανατράπηκε στη ρεβάνς.

Όταν φόρεσε το περιβραχιόνιο

Πάνε κάτι περισσότερο από δύο χρόνια από εκείνο το απόγευμα που ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, δύσκολα θα ξεχάσει. Δεν είχε καν προλάβει να κλείσει τα 18 του και σε ένα φιλικό απέναντι στον Ατρόμητο στο Περιστέρι (5/9/2020), έγινε ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία των Πειραιωτών που χρίζεται αρχηγός (σε επίσημο παραμένει ο Ρέτσος).

Ο Βασίλης Τοροσίδης είχε ξεκινήσει ως αρχηγός του Ολυμπιακού στο Περιστέρι , όμως αντικαταστάθηκε στο 67’, δίνοντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού στον Ματιέ Βαλμπουενά. Ο «πολυμήχανος»  Γάλλος αποχώρησε και αυτός στο 77’ και έπρεπε να δώσει στον Αβραάμ Παπαδόπουλο την αρχηγία για τα τελευταία περίπου δέκα λεπτά του ματς. Ο νυν γενικός αρχηγός των Πειραιωτών όμως, θέλοντας να επιβραβεύσει τον νεαρό Τζολάκη για την προσπάθειά του, του έδωσε το περιβραχιόνιο, σε μια σημαντική στιγμή για τον ίδιο.
avraam_tzolakis.webpΗ Πόρτο, η Μπεσίκτας και το ζήτημα εμπιστοσύνης

Αρκετά χιλιόμετρα πιο μακριά από τα μέρη μας, στο Οπόρτο της Πορτογαλίας, οι «δράκοι» έχουν τη δική τους ιστορία να διηγηθούν. Ο Ντιόγκο Κόστα (γεννηθείς 19/9/1999) είναι ο βασικός και αναντικατάστατος γκολκίπερ της Πόρτο, συλλόγου που κάνει πρωταθλητισμό στην Ιβηρική. Την ίδια ώρα, στη γειτονική μας Τουρκία, η Μπεσίκτας έχει δώσει «λευκή επιταγή» στον Ερσίν Ντεστάνογλου (γεννημένο το 2001) και έως τώρα δικαιώνεται απόλυτα.
image_21.jpgΣαφώς και οι απαιτήσεις είναι πολλές και πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος της βιασύνης, που μπορεί να οδηγήσει στο να «κάψει» το δυνατό και γεμάτο υποσχέσεις, χαρτί. Αυτό που μπορεί όμως να ειπωθεί με σιγουριά είναι το γεγονός ότι ο Τζολάκης μαθαίνει, ωριμάζει, μεγαλώνει και πρέπει να αδράξει την εύκαιρα και να «αναγκάσει» τον Ολυμπιακό να τον εμπιστευθεί άνευ όρων.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0