Πρόσωπα

Σαρντάρ Αζμούν: Ο… ακροβάτης της Λεβερκούζεν που έγινε «ασπίδα» για τις γυναίκες του Ιράν (video)

Σαρντάρ Αζμούν: Ο… ακροβάτης της Λεβερκούζεν που έγινε «ασπίδα» για τις γυναίκες του Ιράν (video)

«Με τον καιρό να’ ναι κόντρα, έχει τιμή σαν πετάς» τραγούδησαν οι Χαΐνηδες και αργότερα ο Γιάννης Χαρούλης στον «ακροβάτη». Οι στίχοι ταιριάζουν αρμονικά στον Σαρντάρ Αζμούν, 1ο εν ενεργεία σκόρερ της Εθνικής Ιράν, που δεν διστάζει να ρισκάρει τη συμμετοχή του στο Μουντιάλ για να υπερασπιστεί τις γυναίκες της πατρίδας του, ενάντια στη φρίκη και τον θάνατο...

Όλος ο πλανήτης παρακολουθεί συγκλονισμένος τις τελευταίες μέρες τα γεγονότα στο Ιράν, που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, με το θάνατο μιας 22χρονης. Η νεαρή κοπέλα είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της και λίγες ώρες αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο…

Το εν λόγω περιστατικό πυροδότησε ένα άνευ προηγούμενου κύμα διαδηλώσεων, κυρίως από τις γυναίκες της χώρας, ενάντια στο θεοκρατικό καθεστώς. Η κατάσταση, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με τις διαδηλώτριες να καίνε τις μαντίλες, ως σύμβολο καταπίεσης και να κόβουν τα μαλλιά τους στους δρόμους, που έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης. Μάλιστα η Κυβέρνηση φέρεται να έχει κόψει την πρόσβαση στο διαδίκτυο στους πολίτες, σε μία συνθήκη «τα εν οίκω, μη εν δήμω», για να μην φτάνουν οι εικόνες στα μάτια και τα αφτιά του υπόλοιπου κόσμου. 

Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση σχεδόν εμφυλιοπολεμική, με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Iran Human Rights», να κάνει λόγο για πάνω από 76 νεκρούς (επίσημα η Κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει 41), αναφέροντας πως έχει αποδείξεις ότι η αστυνομία κάνει χρήση κανονικών πυρών, ενάντια στο πλήθος.

Σε αυτή την κατάσταση που βιώνει η πατρίδα του, πήρε θέση ο επιθετικός της Μπάγερ Λεβερκούζεν, Σαρντάρ Αζμούν. Ο 27χρονος παρέβλεψε την ρητή απαγόρευση της Ομοσπονδίας, η οποία όπως ανέφερε δεν επιτρέπει στους ποδοσφαιριστές της Εθνικής ομάδας να πούνε τίποτα δημόσια για όσα συμβαίνουν, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση του καμπ. Ο ίδιος, όμως, αναλογιζόμενος το βάρος της ευθύνης και την διεθνή επιρροή που του δίνει η αναγνωρισιμότητα και το δημόσιο βήμα του, έσπασε τη σιωπή του και με ένα στόρι στο Instagram ξέσπασε για τα όσα συμβαίνουν μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Συγκεκριμένα ο Αζμούν έγραψε: «Λόγω των κανόνων της Εθνικής Ομάδας, δεν μας επιτρέπουν να πούμε τίποτα μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος προπονητικού μας καμπ, αλλά δεν μπορώ πλέον να ανεχτώ τη σιωπή. Αν θέλουν να με κόψουν από την ομάδα, αυτή είναι απλά μια θυσία ισάξια με μια… τρίχα μιας Ιρανής γυναίκας. Δεν υπάρχει περίπτωση να διαγραφεί αυτή η ανάρτηση. Ντροπή σε όλους, πόσο εύκολα δολοφονείτε ανθρώπους; Ζήτω οι γυναίκες του Ιράν!»

Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Daily Mail», οι αρχηγοί Αλιρέζα Γιάχανμπας και Εχσάν Χατζισαφί είχαν κάνει και αυτοί σχετικές αναρτήσεις τις προηγούμενες μέρες, οι οποίες όμως κατέβηκαν… Ο Αζμούν, ωστόσο, δεν κάνει πίσω, δεν διστάζει να γίνει μέρος της επανάστασης, βάζοντας σε κίνδυνο τη θέση του στην Εθνική και εν μέρει την καριέρα του, σχεδόν ένα μήνα πριν το Μουντιάλ. Το έχει ξανακάνει αλώστε στο παρελθόν, όταν το 2018 η σκληρή κριτική που ο ίδιος δεχόταν για τις εμφανίσεις του με το εθνόσημο, επηρέαζε αρνητικά την κατάσταση της άρρωστης μητέρας του. Πήρε την απόφαση να σταματήσει για ένα διάστημα από την Εθνική ομάδα, βάζοντας την υγεία της πάνω από οποιονδήποτε δικό του εγωισμό ή «θέλω».

Και αν πολλοί πιστεύουν ότι μία δημοσίευση στα social media δεν σημαίνει και πολλά, μάλλον δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος της δύναμής τους. Ένα πιθανό «κόψιμο» του Αζμούν λίγο πριν το Μουντιάλ θα φέρει μεγάλους τριγμούς στο καθεστώς, καθώς θα στρέψει τον «παγκόσμιο προβολέα» πάνω τους και στα αίσχη που γίνονται τις τελευταίες μέρες. Ακριβώς ότι δεν θέλουν δηλαδή, να συμβεί… Ο φορ της Λεβερκούζεν είναι επίσης ένας ιδιαίτερα αγαπητός ποδοσφαιριστής στη χώρα του (και όχι μόνο), ενώ στο παρελθόν έχει πάρει το προσωνύμιο «Ιρανός Μέσι», τον ακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη και είναι από τους λίγους Ιρανούς με δημόσιο λόγο που ακούγεται στη «διεθνή σκηνή».

Επιπλέον αποτελεί το μεγάλο αστέρι της ομάδας, τον πρώτο εν ενεργεία σκόρερ της Εθνικής Ιράν με 40 γκολ (και 3ο συνολικά στην ιστορία της, πίσω από τους Αλί Νταεΐ με 109 γκολ και Καρίμ Μπαγκερί με 50). Η χρηματιστηριακή του αξία δε, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 18 εκατομμύρια ευρώ. Το να βγαίνει λοιπόν δημόσια και να τοποθετείται ενάντια, τόσο στην Ομοσπονδία, όσο και έμμεσα στο καθεστώς, είναι τεράστιο πλήγμα και παράλληλα «εφόδιο» στον επίπονο αγώνα που κάνουν οι γυναίκες της πατρίδας του για χειραφέτηση.

Εκείνες ρισκάρουν τη ζωή τους για να αφήσουν έναν καλύτερο κόσμο στις κόρες τους και ο Αζμούν μπαίνει μπροστά τους σαν «ασπίδα» στις σφαίρες, όντας το μέσο ευρείας διάδοσης της αλήθειας και ο «προβολέας» που ρίχνει φως στο σκοτάδι του αναχρονισμού. Και φωνάζει στον πλανήτη, σαν άλλος… ακροβάτης, να στρέψει το βλέμμα του για να δει τι κρύβεται πίσω από τους ματωμένους ώμους του: «Για ιδέστε όλοι, δέστε και μένα, άλλο δε ζητώ, που ‘χω στους ώμους, φτερά σπασμένα και ακροβατώ»… 



Έκτορας Σταυρόπουλος
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0