Πρόσωπα

Ελίνα Τζένγκο: Η νεαρότερη πρωταθλήτρια Ευρώπης, με ένα χρυσό που έρχεται κάθε 20 χρόνια στην Ελλάδα! (video)

Ελίνα Τζένγκο: Η νεαρότερη πρωταθλήτρια Ευρώπης, με ένα χρυσό που έρχεται κάθε 20 χρόνια στην Ελλάδα! (video)
Η Ελίνα Τζένγκο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου του Μονάχου, με βολή στα 65,81 μέτρα. Έτσι έγραψε… πολλαπλή ιστορία, τόσο στο αγώνισμα του ακοντισμού, όσο και στις ελληνικές επιτυχίες της διοργάνωσης. 

Η Ελίνα Τζένγκο πραγματοποίησε μια συγκλονιστική βολή στον τελικό του ακοντισμού στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου. Έστειλε το ακόντιο να καρφωθεί στα 65 μέτρα και 81 εκατοστά, σημειώνοντας νέο ατομικό ρεκόρ. Το κυριότερο όμως ήταν, ότι αυτή η βολή της χάρισε το χρυσό μετάλλιο.

Ένα χρυσό μετάλλιο που στο εν λόγω αγώνισμα έρχεται στην Ελλάδα κάθε 20 χρόνια, σα να ακολουθεί κάποιου είδους μοτίβο! Ήταν 8 Αυγούστου του 2002 όταν η Μιρέλα Μανιάνι ανέβαινε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Όλως τυχαίως, κι εκείνη η διοργάνωση είχε διεξαχθεί στο Μόναχο. Η Μανιάνι είχε πραγματοποιήσει βολή 67,47 μέτρα, μόλις τέσσερα εκατοστά κάτω από το δικό της Πανελλήνιο ρεκόρ που είχε σημειώσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ, όπου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, και κρατάει ως σήμερα.

maniani4_1.jpg

Αν γυρίσουμε άλλα 20 χρόνια πίσω, στις 9 Σεπτέμβρη 1982 θα βρούμε και το τρίτο ελληνικό χρυσό μετάλλιο στο ακόντιο. Η Άννα Βερούλη στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, κατακτώντας το πρώτο χρυσό της Ελλάδας στον ακοντισμό. Μάλιστα, στην ίδια διοργάνωση η τωρινή πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, αλλά και σπουδαία αθλήτρια, η Σοφία Σακοράφα ήταν στην τρίτη θέση και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Η Ελίνα Τζένγκο πλέον είναι αυτή που συνεχίζει την παράδοση. Η αθλήτρια του Γιώργου Μποτσκαρίωβ αποτελεί πια σημείο αναφοράς στην ιστορία του ελληνικού ακοντισμού αλλά και του στίβου γενικότερα. Συγκεκριμένα, η Τζένγκο στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης μόλις λίγες ημέρες πριν τα 20α γενέθλιά της (γεν. 2 Σεπτεμβρίου 2002) κι έτσι αποτελεί τη νεαρότερη αθλήτρια στην ιστορία του αγωνίσματος που κατακτά χρυσό, όντας σε ηλικία 19 ετών, 11 μηνών και 19 ημερών. Το προηγούμενο ρεκόρ άνηκε στην Ελβίρα Οζολίνα από την πρώην Σοβιετική Ένωση, η οποία το 1962 σε ηλικία 22 ετών και 341 ημερών, ήταν η νικήτρια στο Ευρωπαϊκό του Βελιγραδίου.

Τέλος, η Ελίνα ξεπέρασε και τον Μίλτο Τεντόγλου, καθώς έγινε η νεαρότερη Ελληνίδα έχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο. Ο Τεντόγλου ήταν κάτι ημέρες παραπάνω από 20 ετών στο Ευρωπαϊκό του Βερολίνου το 2018, όταν κατέκτησε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση.  

 

Βασίλης Βασιλείου 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0