Πρόσωπα

Στο μυαλό του Καζεμίρο: Το «χρυσάφι» της Γιουνάιτεντ και το ρίσκο της Ρεάλ για έναν νέο Μακελελέ (video)

Στο μυαλό του Καζεμίρο: Το «χρυσάφι» της Γιουνάιτεντ και το ρίσκο της Ρεάλ για έναν νέο Μακελελέ (video)

Σε μία άλλη εποχή, ίσως έμοιαζε λογικό, αλλά όχι εν έτει 2022. Ο Καζεμίρο επιλέγει την αβεβαιότητα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έναντι της παραμονής στην κάτοχο του Champions League, Ρεάλ Μαδρίτης. Τι τον οδήγησε σε αυτήν την απόφαση, όμως;

Σχετικά Άρθρα

Στο πρώτο άκουσμα της είδησης πως ο Καζεμίρο συζητά σοβαρά το ενδεχόμενο της αποχώρησης από τη Ρεάλ Μαδρίτης, με προορισμό τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι αντιδράσεις από την Ελλάδα έως την Ισπανία και την Αγγλία, δεν απείχαν πολύ: «Είναι τρελός; Αφήνει την κάτοχο του Champions League για να πάει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που έχασε με 4-0 από την Μπρέντφορντ;»

Η αλήθεια είναι πως δεν γίνεται να απομονωθούν. Στο τέλος της ημέρας αυτό μένει: πως ο Καζεμίρο αφήνει την πρωταθλήτρια Ευρώπης, για έναν σύλλογο που δεδομένα ό,τι κι αν συμβεί παραμένει σπουδαίο brand, αλλά έχει χάσει την αίγλη του αγωνιστικά.

Στο μυαλό του Βραζιλιάνου χαφ, ωστόσο, γυρνούν κι άλλα πράγματα που το «γυμνό μάτι» του απλού ποδοσφαιρόφιλου, δεν τα πιάνει ή κι αν το κάνει, δεν τα ερμηνεύει όπως πρέπει.


Διαβεβαιώσεις, αλλά ο ανταγωνισμός… ανταγωνισμός!

Λίγους μήνες πριν, η Ρεάλ Μαδρίτης αποφάσισε να προσθέσει στο ενεργητικό της ένα από τα σπουδαιότερα project του γαλλικού ποδοσφαίρου. Ο Ορελιέν Τσουαμενί, δίπλα στους Εντουαρντό Καμαβινγκά και Φεντερίκο Βαλβέρδε, ίσως ήταν το κομμάτι του «παζλ» που έλειπε, ώστε να γίνει ομαλότερη η μετάβαση του άξονα των «μερένχες» στην μετά Μόντριτς και Κρόος εποχή.

Ο Καζεμίρο διαβεβαιώθηκε από τον Κάρλο Αντσελότι πως υπολογίζεται. Πως είναι ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών, ο οποίος θα καλύψει τα κενά του αρτίστα συμπαίκτη του, κάνοντας τη βρώμικη δουλειά. Καθώς φάνηκε δεν ήταν αρκετό.
Ancelotti and Casemiro: Face to face | Marca


Το τελευταίο «χρυσάφι»

Το πρωί της Παρασκευής (19/08) στο τετ-α-τετ που είχαν, λέγεται πως ανέφερε στον Ιταλό κόουτς ότι μπροστά του υπάρχει η τελευταία ευκαιρία για μία νέα πρόκληση, αλλά κι ένα σούπερ συμβόλαιο. Οδεύει προς τα 31, άλλωστε.

Κάπως έτσι, βαδίζοντας στα «χνάρια» των Κριστιάνο Ρονάλντο, Ντι Μαρία, Τσάμπι Αλόνσο και άλλων, αφήνει τη Ρεάλ Μαδρίτης για άλλες πολιτείες, παρότι η τελευταία του σεζόν σε αυτήν, τον βρήκε στην κορυφή της Ευρώπης.

Ναι, οι λόγοι από περίπτωση σε περίπτωση διαφέρουν, αλλά όπως αυτοί είχαν το δικαίωμα να ψάξουν το κάτι διαφορετικό, ένα νέο κίνητρο, το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και για τον πέντε φορές νικητή του Champions League, Καζεμίρο. Άλλωστε, ο κόσμος της Premier League από μόνος του παραμένει μία πρόκληση, σε όποιο επίπεδο κι αν βρίσκεται ένας παίκτης.

Ίσως στο δικό του μυαλό, ο ίδιος να είναι το «κομμάτι» που λείπει από το παζλ, για να αλλάξει την πορεία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Άλλωστε, υπάρχει ανάλογο… δρομολόγιο ποδοσφαιριστή, από τη Ρεάλ Μαδρίτης προς το «Νησί», που όντως είχε τρομερή επίδραση. Κατά των Ισπανών και υπέρ των Άγγλων.

Η Ρεάλ Μαδρίτης «τζογάρει» χωρίς να το θέλει...

Πίσω στον μακρινό Αύγουστο του 2003, την τελευταία ημέρα των μεταγραφών, η Ρεάλ Μαδρίτης κάνει ένα από τα μεγαλύτερα λάθη -όπως αποδείχθηκε- της πρόσφατης ιστορίας της.

Έναντι 20 εκατ. ευρώ αφήνει τον άνθρωπο που «αλώνιζε» επί μία τριετία τη μεσαία της γραμμή, τον Κλοντ Μακελελέ, να μεταβεί στην Τσέλσι. Οι Λονδρέζοι κατακτούν το πρωτάθλημα Αγγλίας μετά από μισό αιώνα «ανομβρίας» και στην τελευταία του σεζόν, φτάνουν έως τον τελικό του Champions League. Από την άλλη, οι Μαδριλένοι, κάτοχοι της κούπας με τα «μεγάλα αυτιά» εν έτει 2002, κάνουν έντεκα ολόκληρα χρόνια να φτάσουν σε τελικό και να τη διεκδικήσουν ξανά, ενώ κάποιοι... ιστορικοί του ποδοσφαίρου, θεωρούν πως την ημέρα που φεύγει, έρχεται και το πραγματικό τέλος των Galacticos.

Σύμφωνοι. Ένας παίκτης δεν ορίζει την τύχη ενός συλλόγου, αλλά κατά γενική ομολογία η Ρεάλ Μαδρίτης έχασε τον συνδετικό «κρίκο» των γραμμών.

Ίσως ο Καζεμίρο να μην είχε ποτέ την ποιότητα του Μακελελέ. Ούτε τα τρεξίματά του, ούτε την τεχνική του, αλλά ήταν ακριβώς αυτό: ο συνδετικός «κρίκος», ο άνθρωπος που έμοιαζε να λέει στους Μόντριτς και Κρόος «κάντε ό,τι θέλετε, εγώ είμαι εδώ για να σας καλύπτω».

Η επιστροφή της Ρεάλ Μαδρίτης στις εκτός συνόρων επιτυχίες όταν βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο σε αυτήν την θέση δεν είναι τυχαία. Χρειάστηκε να αποτύχουν οι Γκράβενσεν, Έμερσον, Ντιαρά, Εσιέν, έως ότου έρθει ο Κεντίρα το 2014 κι έπειτα αναλάβει τα «ηνία» ο Καζεμίρο.


Αυτήν τη φορά τουλάχιστον, δεν αναμένεται να πάρει κάποιο μεταγραφικό ρίσκο. Σύμφωνα με τον Κάρλο Αντσελότι, το «κενό» θα καλυφθεί εκ των έσω. Σίγουρα ξέρει καλύτερα αν κάποιος από το υπάρχον ρόστερ -και ποιος- μπορεί να ανταποκριθεί εντός αγωνιστικού χώρου, στα καθήκοντα του Καζεμίρο. Μένει να φανεί αν η ιστορία θα παίξει σε… επανάληψη ή θα τον δικαιώσει. Προς το παρόν, πάντως, δείχνει σίγουρος.

«Υπάρχουν παίκτες που μπορούν να τον αντικαταστήσουν. Ο Τσουαμενί είναι ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στην θέση του. Ο Κρόος μπορεί να αγωνιστεί λίγο πιο πίσω, όπως έκανε στη δεύτερη μου σεζόν στη Ρεάλ Μαδρίτης, όταν κερδίσαμε 22 παιχνίδια σερί. Δεν θα αντικαταστήσουμε τον Καζεμίρο με έναν παίκτη με τα ίδια χαρακτηριστικά, αλλά έχουμε έξι παίκτες για αυτήν την θέση. Μόντριτς, Κρόος, Καμαβινγκά, Τσουαμενί, Βαλβέρδε και Θεμπάγιος. Έξι παίκτες μας είναι αρκετοί».

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0