Πρόσωπα

Ζερβίνιο: Ο «ξυπόλητος» ζογκλέρ της Αφρικής πατάει (επιτέλους) Ελλάδα για τον Άρη

Ζερβίνιο: Ο «ξυπόλητος» ζογκλέρ της Αφρικής πατάει (επιτέλους) Ελλάδα για τον Άρη

Πόσο ιδιαίτερη είναι η στιγμή για έναν άνθρωπο να έχει ζήσει στα χαμηλότερα επίπεδα ζωής και ξαφνικά να βρίσκεται πλάι του Αρσέν Βενγκέρ σαν να ζει σε όνειρο. Ο Ζερβίνιο αποτελεί τη μεγάλη «βόμβα» του Άρη και το BN Sports σας ταξιδεύει σε όλη την πορεία του μέχρι τώρα.

«Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο στο Αμπιτζάν, την αφρικανική μου πόλη, χωρίς καν να έχω παπούτσια στα πόδια μου». Η συγκλονιστική αναφορά ενός ανθρώπου που έζησε τα χειρότερα αλλά και τα… καλύτερα της μοίρας σε όλο τους το μεγαλείο.

Ξεκίνησε από το μηδέν, έζησε στην απόλυτη φτώχια και ξαφνικά, έφτασε στο «Έβερεστ» δίπλα στα αστέρια του Βενγκέρ, ντυμένος στα χρώματα της Άρσεναλ. Ο Ζερβίνιο αποτελεί τη μεταγραφική «βόμβα» του Άρη και το BN Sports σας παρουσιάζει μία από τις συγκλονιστικές ιστορίες στον ποδοσφαιρικό κόσμο.

Ένας ξυπόλυτος πρίγκιπας που έμοιαζε με… Βραζιλιάνο!

Γεννημένος στην Ακτή Ελεφαντοστού, ο Yao Kouassi Gervais (όπως είναι το κανονικό του όνομα), έζησε αρκετά φτωχικά και υπό δύσκολες συνθήκες. Δεν είχε να κάνει με την οικογένειά του, αλλά με το ότι η Ακτή Ελεφαντοστού εκείνη την εποχή έπληττε από την φτώχεια και την χαμηλή οικονομική δύναμη.

Ο ίδιος, ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στις γειτονιές της πόλης και στην τοπική ομάδα Mimosifcom με όνειρο να φτάσει να αγωνιστεί στην Ευρώπη. Εκεί, «κέρδισε» και το όνομα που έχει σήμερα. Συγκεκριμένα, οι ντρίπλες του και το στυλ παιχνιδιού του έμοιαζαν αρκετά σε ποδοσφαιριστές της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα οι προπονητές του να τον ονομάζουν Ζερβίνιο από το Ζερβέ.

47695067_347856419328351_6991685396356793589_n.jpg

Το όνειρο της Ευρώπης δεν συγκρινόταν με την… φαντασίωση στην Άρσεναλ!

Στα 17 του χρόνια, ο Ζερβίνιο μπαίνει από την Αμπίτζα στην πρώτη γραμμή για να πουληθεί στην Ευρώπη. Μετά από αρκετά δοκιμαστικά, η Μπεβερέν του δίνει το διαβατήριο για να πάρει το αεροπλάνο με προορισμό το Βέλγιο. Το όνειρο είχε γίνει πραγματικότητα και το ταβάνι ήταν απλά ο ουρανός. Μέσα σε όλα τα χτυπήματα της ζωής, η λάμψη της λύτρωσης έκαναν τον Ιβοριανό εξτρέμ να γυαλίζει αμέσως μέσα από την Κ19.

Στην πρώτη ομάδα χρειάστηκε μόλις δύο χρόνια για να φτάσει την αξία του πάνω από μισό εκατομμύριο. Η Λε Μανς τον ξεχώρισε αμέσως και η Λιλ κατάλαβε πως με έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή, θα καταφέρει να φτάσει στην κορυφή της Γαλλίας. Το αξιοσημείωτο της διαδρομής ανάμεσα στη μία γαλλική ομάδα και στην άλλη; Πως δεκαπλασίασε την αξία του μέσα σε δύο χρόνια.

Από τα 650 χιλιάδες ευρώ της Λε Μανς, στα 6,5 εκατ. ευρώ των Λιλούα. Στην πρώτη του κιόλας σεζόν αναδείχθηκε ποδοσφαιριστής της σεζόν στη Ligue 1 (!) και στη δεύτερη, έφτασε μέχρι την κορυφή της Γαλλίας, πετυχαίνοντας το νταμπλ με τη Λιλ. Ο απολογισμός άγγιξε τα 36 γκολ και τις 20 ασίστ σε 83 ματς, με αποτέλεσμα ο διεθνής άσος να γίνει από τα καλύτερα εξτρέμ της Ευρώπης.

Και εκεί φτάνει η στιγμή της κορύφωσης. Η ώρα της πρότασης από την Άρσεναλ, η οποία, υπό τις ευλογίες του Αρσέν Βενγκέρ, έρχεται σε συμφωνία με τη Λιλ στα 12 εκατ. ευρώ και απλά αφήνει το στυλό στον Ζερβίνιο. Πριν τις υπογραφές μόνο δάκρυα χαράς από τον ίδιο, που βλέπει τα πόδια του, που κάποτε σκιζόντουσαν στα χώματα της Αμπίτζα, να πατούν μέσα στο Έμιρεϊτς.

Η στάση του Βενγκέρ, η Ρόμα και το όνειρο που έγινε… κινέζικος εφιάλτης!

Στο Λονδίνο έμεινε για δύο χρόνια καταγράφοντας αρκετά καλές εμφανίσεις αλλά χωρίς επιτυχία στους αριθμούς. Αυτό δεν άργησε να κάνει τον Βενγκέρ να τον αφήσει στο περιθώριο για σημαντικό διάστημα, ρίχνοντας την αξία του αλλά και την ψυχολογία του. Έτσι, η Ρόμα γίνεται το… σωσίβιο του από το Νησί και ο Ρούντι Γκαρσία γίνεται ο άνθρωπος που τον σώζει αμέσως από την κάθοδο.

«Ο Βενγκέρ δεν μ’ εμπιστεύτηκε ποτέ. Ο Ρούντι Γκαρσία (στη Ρόμα) δεν διαχωρίζει τους παίκτες σ’ αυτούς που παίζουν κι αυτούς που δεν παίζουν. Αυτό είναι σημαντικό (στην ψυχολογία) ενός ποδοσφαιριστή. Μιλούσε σε όλους και στους 25 παίκτες της ομάδας, όχι μόνο σ’ αυτούς της 11αδας. Ως παιδί, ονειρευόμουν να αγωνιστώ στην Άρσεναλ γιατί την αγαπούσα. Τώρα μισώ τον τρόπο που μου φέρθηκε ο Βενγκέρ. Παρόλο αυτά, μετάνιωσα που έφυγα από το κλαμπ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και δίχως τη δυνατότητα να δείξω την αξία μου, όπως έκανα στη Ρόμα».

Τα παραπάνω λόγια συγκλόνισαν άπαντες στον λονδρέζικο σύλλογο και στους Ρωμαίους επέστρεψε το χαμόγελο στα χείλη. Στις 88 συμμετοχές που σημείωσε, ο Ιβοριανός μέτρησε 26 γκολ και 20 ασίστ. Οι αριθμοί δεν αναφέρονται τυχαία. Ο διεθνής άσος έδειχνε με κάθε τρόπο πως είναι ένας πλήρης εξτρέμ που και σκοράρει αλλά και μοιράζει με την ίδια συνέπεια. Ωστόσο, έπεσε στο «μάτι» του κινέζικου κυκλώνα.

Σε μία εποχή που οι κινέζικες ομάδες μοίραζαν… λεφτά στην Ευρώπη, η Ρόμα δεν γίνεται να αρνηθεί το ποσό των 18 εκατ. ευρώ που δινόταν για τον Ζερβίνιο. Ο ίδιος, με ένα τεράστιο συμβόλαιο, αποδέχεται την πρόταση και εξαφανίζεται από το προσκήνιο. Το «νεκροταφείο» ποδοσφαιριστών, όπως το ονόμασαν στη συνέχεια, που δεν μπορούσε να μην… τραβήξει και τον ίδιο στην αφάνεια.

Ο «έρωτας» με την Πάρμα και η ατυχία στην Τραμπζονσπόρ που τον έφερε στον Άρη!

«Ερωτεύτηκα το project», ήταν τα πρώτα λόγια του Ζερβίνιο όταν εμφανίστηκε ξανά στην Ευρώπη, έπειτα από 2,5 χρόνια στην Κίνα. Ο λόγος ήταν η Πάρμα, η οποία παρότι δεν βρισκόταν στα επίπεδα των ομάδων που αγωνιζόταν, αποτέλεσε έναν σύλλογο που τον έκανε να ξανανιώσει την χαρά του ποδοσφαίρου. Να χαμογελάσει ξανά.

Παρά την ηλικία του, ο Ζερβίνιο υπηρέτησε με ιδιαίτερη επιτυχία την ομάδα της Πάρμα, έχοντας 89 παιχνίδια στα πόδια με 25 γκολ και οκτώ ασίστ στο ενεργητικό του. Ο υποβιβασμός της ομάδας, βέβαια, ήταν λογικό να τον στείλει σε νέες προκλήσεις και παρότι ακούστηκε για την Ελλάδα, κατέληξε στην Τραμπζονσπόρ παρέα με τους Σιώπη και Μπακασέτα.

Η μοίρα όμως δεν χτυπάει μόνο μία φορά. Παρά το εξαιρετικό ξεκίνημα που έκανε, υπέστη βαρύ τραυματισμό στο δεξί πόδι και μένει εκτός για όλη τη σεζόν (!). Μέχρι τότε, είχε παίξει συνολικά 12 παιχνίδια και είχε εξαιρετικά ενεργό ρόλο για να φτάσει μέχρι το πρωτάθλημα η Τραμπζονσπόρ. Βέβαια, ο συγκεκριμένος τραυματισμός, ναι μεν τον άφησε εκτός αλλά έκανε και την ομάδα να μην μπορεί να τον κρατήσει.

Βαρύ συμβόλαιο και βάθος στο ρόστερ είναι μερικά στοιχεία που δεν τον άφησαν στην Τουρκία και τον έφεραν στην… Ελλάδα. Ο Άρης έριξε τη «βόμβα» και ο Ιβοριανός θα αγωνιστεί στην Ελλάδα μετά από δεκάδες δημοσιεύματα όλα αυτά τα χρόνια.

Η βραδιά που… σκότωσε τον Ολυμπιακό αλλά και όταν πληγώθηκε από την Ελλάδα!

Φυσικά, ο Ζερβίνιο δεν είναι άγνωστος στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όχι μόνο για το μεταγραφικό κομμάτι αλλά και στο αγωνιστικό. Συγκεκριμένα, έχει αντιμετωπίσει δύο φορές τον Ολυμπιακό, τη σεζόν 2012/13, στο πλαίσιο των ομίλων του Champions League. Ο Ιβοριανός εξτρέμ έπαιξε βασικός και στα δύο ματς και ειδικά, σε αυτό του Λονδίνου, ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής.

Γκολ και ασίστ στο τελικό 3-1 υπέρ της Άρσεναλ αλλά και μία ασίστ στην ήττα με 2-1 στον Πειραιά. Σε αμφότερα τα παιχνίδια εκείνος ξεχώρισε και είναι από τα μεγαλύτερα ματς που έκανε όσο ήταν στο Νησί. Ωστόσο, έχει πληγωθεί και από την Εθνική Ελλάδας. Συγκεκριμένα, στο Μουντιάλ του 2014, στα γήπεδα της Βραζιλίας, έγινε μέρος της κορυφαίας στιγμής του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η Ακτή Ελεφαντοστού είδε τον Γιώργο Σαμαρά να ευστοχεί στο πέναλτι που κέρδισε στο 93’ και να δίνει τη νίκη στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να πανηγυρίσει και την πρώτη πρόκριση της ιστορίας της σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Ζερβίνιο δεν ήταν απλώς βασικός αλλά είχε δώσει και την ασίστ για το γκολ του Μπολί.

Στη χώρα που πλήγωσε και πληγώθηκε, καλείται να βρει το χαμόγελο που όλοι αγαπήσαμε. Το χαμόγελο του Ζερβίνιο.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0