Πρόσωπα

Ο Ρόνι Σεϊκέλι έκανε τον Μάτζικ Τζόνσον να ξαναζήσει το αμερικανικό όνειρο (video)

Ο Ρόνι Σεϊκέλι έκανε τον Μάτζικ Τζόνσον να ξαναζήσει το αμερικανικό όνειρο (video)

Ο Μάτζικ Τζόνσον σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή του NBA με το παιχνίδι και τα μπασκετικά κατορθώματά του, όμως το AIDS λίγο έλειψε να τα γκρεμίσει όλα. Αν δεν ήταν ο Ρόνι Σεϊκέλι δίπλα του σε μια ανύποπτη στιγμή, ίσως να μην υπήρχε «Dream Team».

Ο Μάτζικ Τζόνσον σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή του NBA με το παιχνίδι και τα μπασκετικά κατορθώματά του, όμως το AIDS λίγο έλειψε να τα γκρεμίσει όλα. Αν δεν ήταν ο Ρόνι Σεϊκέλι δίπλα του σε μια ανύποπτη στιγμή, ίσως να μην υπήρχε «Dream Team».

Ο Σεϊκέλι γεννήθηκε στη Βηρυτό του Λιβάνου το 1965 και σε ηλικία 11 ετών μετακόμισε στην Αθήνα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Τάκης Κορωναίος τον είδε έξω από το μαγαζί του να αγοράζει παπούτσια και προσπάθησε να τον εντάξει στον Παναθηναϊκό, όμως δεν είχε διαβατήριο και δεν μπορούσε να παίξει στο πρωτάθλημα, μένοντας μόνο σε προπονήσεις.

Βλέποντας την κατάσταση αποφάσισε να φύγει για την Αμερική και το Syracuse του Τζιμ Μποχάιμ το 1983. Το 1987 αποφοίτησε όντας τέταρτος σκόρερ, δεύτερος μπλοκέρ και πρώτος ριμπάουντερ του κολεγίου. Αρνήθηκε την πρόταση της ΑΕΚ και αποφάσισε να παίξει στους Χιτ, των οποίων ήταν και η πρώτη επιλογή της ιστορίας τους στο νο9 του ντραφτ του 1988. Έμεινε στο NBA για 11 σεζόν περνώντας και από Μάτζικ, Νετς και Ουόριορς, πριν ολοκληρώσει την καριέρα του στην Μπαρτσελόνα το 2000. Παίζοντας στο NBA σε μια εποχή που οι ξένοι ήταν ελάχιστοι, το 1992 κατάφερε να αλλάξει τη ζωή του Μάτζικ Τζόνσον.

f310b4cdce8d988f5f8cd82995b31d0e-original.jpg

Φύλακας άγγελος

Λίγους μήνες πριν, στις 7 Νοεμβρίου του 1992, ο Μάτζικ ανακοίνωνε την απόσυρσή του από το άθλημα, όντας θετικός στον HIV, σε μια σπαρακτική συνέντευξη. Του δόθηκε η ευκαιρία να παίξει στο All-Star Game του Φεβρουαρίου, όμως δεν έβρισκε αντίπαλο να κάνει προπόνηση, καθώς όλοι τον απέφευγαν. Όλοι εκτός από έναν. Ο Σεϊκέλι ήταν τραυματίας στο μεταξύ τους ματς του Γενάρη κι έκανε ασκήσεις μόνος στη μια πλευρά του παρκέ, όπως ο Μάτζικ στην άλλη. Κάποια στιγμή πήγε προς το μέρος του και ρώτησε αν είχε όρεξη για μονό. Εκείνος χαμογέλασε χωρίς να μπορεί να το πιστέψει.

Και να που ξαφνικά, πριν αρχίσει ο αγώνας, δυο παροπλισμένοι χύνουν ποτάμια ιδρώτα στο παρκέ. Οι Χιτ φοβήθηκαν για τον παίκτη τους, όμως εκείνος απέδειξε πως είναι ασφαλής η συνύπαρξη στο παρκέ με τον Τζόνσον. Έτσι εκείνος μπόρεσε να βρει το πάτημα που χρειαζόταν για να προπονηθεί και να κάνει όργια σε λίγο καιρό στο All-Star Game.

subSEIKALY1-jumbo.jpg

Η παρουσία του εκεί του έδωσε την ευκαιρία να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 και να δημιουργηθεί η «Dream Team». Ήξερε ότι αν πήγαινε εκείνος και ο Μπερντ, όλοι θα ήθελαν να έρθουν, όπως κι έγινε. Όλο αυτό το ταξίδι ήταν ο λόγος που το 2011, είκοσι χρόνια μετά από εκείνον τον θλιβερό Νοέμβρη ευχαρίστησε τους πάντες και δεν ξέχασε τον Ρόνι Σεϊκέλι. Ένα παιδί που ξέρει τι θα πει απώλεια, με τον θείο του να πέφτει θύμα απαγωγής στη Βηρυτό, δεν το σκέφτηκε στιγμή να κάνει μια τόσο μικρή, αλλά ταυτόχρονο τόσο μεγάλη πράξη, να τον κοντράρει σε μονό.

Δεν φορούν όλοι οι ήρωες κάπα και ο Μάτζικ το ξέρει. Ο Ρόνι θα είναι για πάντα ο ήρωάς του.

Γιώργος Διαλυνάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0