Πρόσωπα

Ιγκόρ Τούντορ: Από την αμφισβήτηση με τον ΠΑΟΚ στην «εκτόξευση» με την Ελλάς Βερόνα και την αναγνώριση από την Μαρσέιγ (video)

Ιγκόρ Τούντορ: Από την αμφισβήτηση με τον ΠΑΟΚ στην «εκτόξευση» με την Ελλάς Βερόνα και την αναγνώριση από την Μαρσέιγ (video)
Όπως όλα δείχνουν, ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ, Ιγκόρ Τούντορ, θα είναι ο «διάδοχος» του Χόρχε Σαμπαόλι στον πάγκο της Μαρσέιγ. Ο Κροάτης έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες και έχει δεχθεί αμφισβήτηση καθόλη την διάρκεια της καριέρας του, φαίνεται όμως πως ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί!

Τον Μάρτιο του 2016 ο ΠΑΟΚ ανακοίνωνε την αποδέσμευση του Ιγκόρ Τούντορ από την θέση του προπονητή της ομάδας. Αφορμή αποτέλεσαν τα «υποτιμητικά σχόλια», όπως χαρακτηρίστηκαν, που έκανε για την ποιότητα του ρόστερ του συλλόγου, το οποίο συνέκρινε με αυτό του Ολυμπιακού μετά από μια ήττα της ομάδας του από τον Πανθρακικό (2-1):

«Ο Πέλκας και ο Μυστακίδης ήρθαν ως 20οι παίκτες στην αρχή της σεζόν και σήμερα ξεκίνησαν το παιχνίδι. Αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι δύο τους είναι ο Ιντέγε και ο Φορτούνης και μπορούν να αλλάξουν ένα παιχνίδι, θα κάνουμε λάθος. Μπορεί να γίνουν και έχουν μεγάλη πρόοδο, αλλά ακόμα δεν είναι σε αυτή τη θέση».

Έξι χρόνια αργότερα και μετά από μια πολυτάραχη καριέρα, ο πρώην ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους φαίνεται πως κάνει ανοδικά βήματα, καθιερώνει το όνομά του στον χώρο της προπονητικής και ετοιμάζεται για την πρόκληση της Μαρσέιγ, που μπορεί να τον απογειώσει!

Η προβληματική διαχείριση και οι εντάσεις στον ΠΑΟΚ

Μπορεί η πορεία του Τούντορ στον ΠΑΟΚ να κράτησε λιγότερο από μια σεζόν, ήταν όμως σίγουρα… επεισοδιακή. Ο Κροάτης ανέλαβε τον «Δικέφαλο του βορρά» το καλοκαίρι του 2015, έχοντας ελάχιστη εμπειρία στην προπονητική, μιας και μοναδική προηγούμενη δουλειά του στην εν λόγω θέση ήταν με την Χάιντουκ Σπλιτ.

Παρά το κακό ντεμπούτο του, την αναπάντεχη ήττα με 2-1 από την Λοκομοτίβα στα προκριματικά του Europa League (η οποία βέβαια… απαντήθηκε με ένα εμφατικό 6-0 στην Τούμπα), το ξεκίνημα του Τούντορ στην Θεσσαλονίκη ήταν θετικό. Στο γήπεδο τα δείγματα ήταν καλά για τον «Δικέφαλο του Βορρά», εκτός αυτού όμως υπήρχαν… προβλήματα.

Ο δυναμικός χαρακτήρας του Κροάτη, που δεν «σήκωνε μύγα στο σπαθί του», τον έφερναν σε σύγκρουση με αρκετούς ποδοσφαιριστές του. Αποκορύφωμα το μεταγραφικό «μπαμ» του ΠΑΟΚ εκείνο το καλοκαίρι, ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, με τον οποίο λεγόταν πως δεν διατηρούσε καλές σχέσεις.

Όταν τα αποτελέσματα άρχισαν να… στραβώνουν (από τον Νοέμβριο) και σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό από το Europa League, σε όμιλο με Ντόρτμουντ, Καμπάλα και Κράσνονταρ (παρά την σπουδαία εκτός έδρας νίκη επί των Γερμανών με 1-0 στην τελευταία αγωνιστική) τα εξωγηπεδικά προβλήματα βγήκαν στην επιφάνεια. Ο Τούντορ άντεξε μέχρι τον Μάρτιο, με την διοίκηση να υποστηρίζει συνεχώς πως τον στηρίζει, οι δηλώσεις του για το ρόστερ όμως «ξεχείλισαν το ποτήρι» που είχε ήδη… γεμίσει από την εικόνα της ομάδας.

Οι απαντήσεις με την Ελλάς Βερόνα

Ακολούθησε ένα εξαιρετικό πέρασμα από την τουρκική Καραμπούκσπορ, πριν αναλάβει, χωρίς μεγάλη επιτυχία, την Γαλατασαράι. Σειρά είχαν δύο διαδοχικές θητείες με την Ουντινέζε, την οποία ανέλαβε αρχικά τον Απρίλιο του 2018 μέχρι το τέλος της σεζόν. Αν και δεν παρέμεινε στον πάγκο της ομάδας, τον Μάρτιο του 2019 θα επέστρεφε στην θέση, την οποία θα έχανε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους μετά από μια σειρά κακών αποτελεσμάτων. Γύρισε στην Χάιντουκ Σπλιτ,  για το δεύτερο μισό της σεζόν 2019-20 πριν αναλάβει βοηθός του Αντρέα Πίρλο στην Γιουβέντους για την αγωνιστική περίοδο 2020-21.

Πέρα από μερικές… εκλάμψεις, ο Τούντορ δεν είχε να επιδείξει τίποτα ιδιαίτερο ως προπονητής. Μέχρι που ήρθε η ευκαιρία της Ελλάς Βερόνα τον Σεπτέμβριο του 2021. Μετά από τρεις ήττες στα πρώτα τρία παιχνίδια του πρωταθλήματος, ο Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο αποχώρησε από την ομάδα, με το Κροάτη τεχνικό να παίρνει την θέση του.

Τις… διαθέσεις του τις έδειξε από νωρίς, «λυγίζοντας» την Ρόμα με 3-2 στο πρώτο του παιχνίδι. Ακολούθησε μια εντυπωσιακή σεζόν, που βρήκε την ιταλική ομάδα στην ένατη θέση της Serie A, χάρη στην υψηλή πίεση και το επιθετικό παιχνίδι της.

Στην ξέφρενη αυτή πορεία, είχε να επιδείξει μερικά αξιοσημείωτα αποτελέσματα, όπως το 4-1 επί της Λάτσιο αλλά και το 2-1 επί της Γιουβέντους. Για μια ομάδα που πριν τρία χρόνια αγωνιζόταν στην Serie B, το… φλερτ με την ευρωπαϊκή έξοδο είναι αδιαμφισβήτητη υπέρβαση, η οποία φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητη.

Η αλλαγή επιπέδου και η ευκαιρία με την Μαρσέιγ

Την εξαιρετική του σεζόν με την Ελλάς Βερόνα ο Ιγκόρ Τούντορ φαίνεται πως την αποζημιώνει με μια μεγάλη μετακίνηση στην Μαρσέιγ. Μετά την απρόσμενη αποχώρηση του Χόρχε Σαμπαόλι, ο οποίος οδήγησε την ομάδα στην δεύτερη θέση της Ligue 1 αλλά και στα ημιτελικά του Europa Conference League (αποκλείοντας και τον ΠΑΟΚ), η θέση του προπονητή έμεινε κενή και ο Κροάτης ετοιμάζεται να την καλύψει.

Μια τεράστια ευκαιρία δίνεται στον πρώην τεχνικό του ΠΑΟΚ. Για πρώτη φορά στην καριέρα του καλείται να κάτσει στο «τιμόνι» ομάδας Champions League, αλλά και μιας από τις παραδοσιακά καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Η θέση που αναλαμβάνει δύσκολη. Οι προσδοκίες είναι υψηλές, ειδικά μετά την εντυπωσιακή δουλειά του Σαμπαόλι την περσινή σεζόν, αλλά και οι δυσκολίες πολλές, σε ένα μη προβλέψιμο πρωτάθλημα όπως το γαλλικό που κρύβει κινδύνους.

Μετά από χρόνια αμφισβήτησης, όμως, ο Ιγκόρ Τούντορ απολαμβάνει τους «καρπούς» κόπων του, έτοιμος φυσικά να… δημιουργήσει κι άλλους. Η μετακόμισή του στην Μασσαλία έρχεται ως ένδειξη της αναγνώρισής του από τους κορυφαίους, πλέον, ευρωπαϊκούς συλλόγους, την οποία πανάξια έχει κατακτήσει. Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους ετοιμάζεται για το μεγαλύτερο, ίσως, βήμα της καριέρας του, με στόχο φυσικά να καθιερωθεί στην προπονητική ελίτ.

Κώστας Ξενακούδης
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0