Πρόσωπα

Παπέ Σεϊχ Ντιόπ: Το «απωθημένο» της Τότεναμ που ψάχνει το… restart στον Άρη (video)

Παπέ Σεϊχ Ντιόπ: Το «απωθημένο» της Τότεναμ που ψάχνει το… restart στον Άρη (video)

Ο Άρης έκανε δικό του τον Παπέ Σεϊχ Ντιόπ και το BN Sports σας βγάζει στη φόρα όλη την ποδοσφαιρική πορεία ενός «μπερδεμένου» ταλέντου που έκανε μεγάλες ομάδες να στρώνονται στα πόδια του…

Η Λιόν είναι ένας από τους συλλόγους που δύσκολα θα κάνει τη μεγάλη επένδυση. Μαθημένη στη «χρυσή» εποχή των «πετροδόλαρων» πολύ πριν την Παρί Σεν Ζερμέν, ο γαλλικός σύλλογος δεν ήταν ποτέ το γνωστό… selling club. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει. Τουλάχιστον βρίσκεται στη μετατροπή σε κάτι τέτοιο λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Ένα από τα μέλη της που ήρθε με μεγάλες προοπτικές αλλά δεν έκανε ποτέ το… μπαμ, είναι αναμφίβολα ο Παπέ Σεϊχ Ντιόπ. Μία επένδυση των 10 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2017, που εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της ιστορίας της. Ο Άρης έφτασε κοντά τον περασμένο Γενάρη αλλά τελικά έστω κι έξι μήνες μετά θα του φορέσει τα «κίτρινα».

Η άμεση μετακόμιση στην Ισπανία και η προσπάθεια προσαρμογής μέσω του… ποδοσφαίρου!

Ο Ντιόπ γεννήθηκε στο Γκουεντιαγουέι της Σενεγάλης. Μία πόλη λίγο έξω από το Ντακάρ και στην ηλικία των έξι ετών, είδε τους γονείς του να προσπαθούν να κάνουν το ταξίδι για την Ευρώπη, λόγω των συνθηκών που υπήρχαν. Μετά από ένα πολύωρο και αρκετά δύσκολο ταξίδι, ο μικρός Παπέ έφτασε στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Γαλικία.

Εκεί, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα ώστε να… ανοίξει τον κοινωνικό του κύκλο. Δεν βίωσε τον ρατσισμό αλλά και ο ίδιος έκανε τεράστιες προσπάθειες για να μάθει την ισπανική γλώσσα. Παράλληλα, η παρουσία του στις Άμισταντ και Ατλέτικο Κορούνια Μοντανιέρο, τον βοήθησε σε μεγάλο βαθμό.

Κατάφερε άμεσα να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες κάτι που του έδωσε την δυνατότητα να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Όλη η Ισπανία κοιτούσε ενθουσιασμένη τον τρόπο που έπαιζε, και έτσι, στα 16 του, η Θέλτα ήταν η ομάδα που τον κέρδισε.

Η ραγδαία εξέλιξή του, ο Ποτσετίνο και το «μπαμ» της Λιόν!

Μέσα σε λίγα χρόνια, ο Ντιόπ έγινε από τα κορυφαία ταλέντα της Θέλτα αλλά και της Ισπανίας. Η εμπιστοσύνη ήταν αναμενόμενη όπως και η είσοδός του στην πρώτη ομάδα, κάτι που αποτέλεσε την αρχή της ανοδικής του πορείας. Μέσα σε μία διετία, η τιμή του εκτοξεύθηκε σε μεγάλο βαθμό. Αγωνίστηκε σε συνολικά 46 παιχνίδια, κάνοντας γεμάτη σεζόν και έχοντας ως απολογισμό ένα γκολ και μία ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.

Γρήγορα είχε γραφτεί στα μπλοκάκια όλων των σκάουτ της Ευρώπης λόγω των τρομερών χαρακτηριστικά του και ήταν σπάνια για έναν ποδοσφαιριστή της ηλικίας του. Ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο ήταν από τους μεγάλους θαυμαστές του Σενεγαλέζου «άσου» και η Τότεναμ έκανε τα πάντα για να τον πάρει στο «Νησί». Βέβαια, στο «κόλπο» δεν ήταν μόνη της, αφού και η Λιόν μπήκε δυναμικά στην περίπτωση του.

Η στάση της Θέλτα ήταν ξεκάθαρη. Να ικανοποιηθούν οι οικονομικές ανάγκες της για να παραχωρήσει το μεγάλο της «αστέρι», το οποίο έδειχνε πως είχε όλα τα φώτα να κάνει το μεγάλο «ξεπέταγμα» για την επόμενη μέρα του συλλόγου. Τελικά, η Λιόν ήταν η μεγάλη νικήτρια, καθώς έβγαλε από τα ταμεία της το ποσό των 10 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Μάλιστα, βρίσκεται αυτή την στιγμή, στην 26η θέση των ακριβότερων αγορών του γαλλικού συλλόγου στην ιστορία του.

Δεν προσαρμόστηκε ποτέ στη Γαλλία και η στιγμή που έγινε… «Ισπανός»!

Η πρώτη του σεζόν στη Γαλλία ήταν τραγική. Με μόλις τρία παιχνίδια στο ενεργητικό του (!), ο Ντιόπ έδειξε με τον πιο άσχημο τρόπο πως δεν ταιριάζει στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα. Η προσαρμογή του ήταν πολύ δύσκολη, κάτι που είχε παραδεχθεί και ο ίδιος, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα το έβαζε… κάτω. Συγκεκριμένα, «έσφιξε τα δόντια» και στη δεύτερη σεζόν, πήρε λεπτά συμμετοχής.

Και πάλι, οι άνθρωποι της Λιόν δεν έβλεπαν στο πρόσωπο του νεαρού «άσου», τα χρήματα που είχαν δαπανήσει. Το ταλέντο του ήταν αδιαμφισβήτητο, όμως αυτό στο «τερέν», δεν έβλεπαν να επαληθεύονται όσα έκανε στην Ισπανία. Ταυτόχρονα, η ισπανική ομοσπονδία είχε βάλει μπροστά την διαδικασία να τον κάνει Ισπανό. Μπορεί να είχε κάνει τρεις συμμετοχές με το εθνόσημο της Σενεγάλης, όμως εν τέλει έγινε μέλος των «ρόχας».

Βέβαια, είναι αξιοσημείωτο πως είχε αγωνιστεί με όλα τα μικρά κλιμάκια της Εθνικής Ισπανίας. Από την άλλη, δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε μία επίσημη παρουσία με τους «ρόχας» έως τώρα. Κάτι που ψάχνει να βρει στον… Άρη.

Από δανεισμό σε… δανεισμό και η επόμενη μέρα στον Άρη!

Η Λιόν αποφάσισε να τον παραχωρήσει δανεικό ώστε να πάρει παιχνίδια και να δουν τον παλιό, καλό Ντιόπ. Η Θέλτα ήταν η πρώτη επιλογή, όμως ο ισπανικός σύλλογος βρήκε έναν αγνώριστο μέσο, που δεν έκανε ποτέ το «κλικ», με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη Γαλλία. Η επόμενη επιλογή του γαλλικού συλλόγου, ήταν να βρει ομάδα του… εσωτερικού, ώστε ο Ισπανός χαφ να ενσωματωθεί στο γαλλικό σύστημα.

Η Ντιζόν κατάφερε να… κλέψει την υπογραφή του και για έναν χρόνο να τον εντάξει στο δυναμικό της. Τα πράγματα κύλησαν κάπως καλύτερα, αφού ο 24χρονος «άσος» πραγματοποίησε συνολικά 22 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, όμως η Λιόν δεν πείστηκε να τον επαναφέρει στο ρόστερ της. 

Το ενδιαφέρον του Άρη έφτασε την κατάλληλη στιγμή. Σαν «από μηχανής Θεός», η ομάδα της Θεσσαλονίκης έδωσε μία τεράστια ευκαιρία στον Σεϊχ Ντιόπ να… αναγεννήσει την καριέρα του. Τον περασμένο Γενάρη έφτασε μία ανάσα από την απόκτησή του χωρίς όμως τελικά να προχωρήσει το deal.

Έκανε υπομονή, έμεινε σε επαφή με τους «κίτρινους» και εν τέλει, μόλις έμεινε ελεύθερος, αποφάσισε να πει το ναι και πλέον να βλέπει τον Άρη ως την ομάδα που θα του δώσει ξανά την ώθηση να επιστρέψει στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0