Πρόσωπα

Το αήττητο ξεκίνημα του Φλικ, ένας «οιωνός» τίτλου, στα... χνάρια θρύλων που γέμισαν την τροπαιοθήκη της Γερμανίας (video)

Το αήττητο ξεκίνημα του Φλικ, ένας «οιωνός» τίτλου, στα... χνάρια θρύλων που γέμισαν την τροπαιοθήκη της Γερμανίας (video)
Ο Χάνσι Φλικ παρέμεινε αήττητος για 10ο σερί ματς, από τότε που ανέλαβε τον πάγκο της εθνικής Γερμανίας και «ξεσκόνισε» ρεκόρ θρυλικών προπονητών.
 
Ιταλία και Γερμανία ήρθαν ισόπαλες στην πρεμιέρα τους στο φετινό Nations League, αλλά υπήρξε ξεκάθαρος κερδισμένος.
 
Ο Χάνσι Φλικ, παρότι κατέγραψε μόλις το δέκατό του παιχνίδι στον πάγκο των «πάντσερ», κατάφερε να γράψει ιστορία. Πώς; Παραμένοντας αήττητος!
 
Ο άνθρωπος που «σάρωσε» τα πάντα με την Μπάγερν Μονάχου μέσα σε δύο χρόνια και το καλοκαίρι του 2021 ανέλαβε τα «ηνία» της εθνικής ομάδας της χώρας του, κατάφερε για 10ο σερί ματς, από τότε που ξεκίνησε η δική του «εποχή», να μην ηττηθεί.
 
Πιο συγκεκριμένα, μετά από δέκα ματς, επίσημα και ανεπίσημα, έχει οκτώ ισοπαλίες και δύο ήττες, με μία συγκομιδή 33 τερμάτων υπέρ και μόλις τεσσάρων κατά. Αν είχε λίγη περισσότερη τύχη, ίσως είχε επικρατήσει και της Ιταλίας, μιας και κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα, το σύνολό του κυριαρχούσε. Άλλωστε, το γεγονός πως έκλεισε το ματς με 67% κατοχή υπέρ, εννιά σουτ εντός περιοχής και 620 πάσες, εκ των οποίων ολοκληρώθηκε το 88%, το αποδεικνύει.

 

Ναι, υπήρξαν αντίπαλοι στην πορεία του, που μόνο ως υψηλά εμπόδια δεν λογίζονται, αλλά το επίτευγμα παραμένει μοναδικό και έχρισε τον Φλικ μέλος ενός ιδιαίτερα κλειστού κλαμπ.
 
Ο νυν προπονητής της εθνικής Γερμανίας είναι μόλις ο τρίτος που καταφέρνει να μην ηττηθεί στα πρώτα δέκα παιχνίδια του στον πάγκο των «πάντσερ». 
 
Πρώτος «διδάξας», ο Σεπ Χερμπέργκερ, αρχιτέκτονας του «θαύματος της Βέρνης». Τότε που κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, η θρυλική Ουγγαρία των Πούσκας, Κότσιτς και Τσίμπορ, υποτάχθηκε από μία άσημη, μπροστά στα δικά της αστέρια, Γερμανία
 
Παραμένει έως σήμερα ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία της εθνικής Γερμανίας, αφού συμπλήρωσε περίπου 20 χρόνια στον πάγκο της, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 είχε κοουτσάρει και τα περισσότερα παιχνίδια, πριν ο Γιόακιμ Λεβ θέσει μία νέα κορυφή, στα 198!
 
Το «παράδειγμά» του ακολούθησε ο Γιουπ Ντέρβαλ, παραμένοντας επίσης αήττητος στα πρώτα δέκα παιχνίδια του. Το έργο του εξίσου μεγάλο, αφού οδήγησε τη Γερμανία στην κατάκτηση του EURO το 1980, αλλά και έως τον τελικό του Μουντιάλ το 1982.
 

Ο δρόμος για να φτάσει ο Χάνσι Φλικ σε ανάλογες κορυφές, προφανώς, είναι μακρύς. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, ωστόσο, του προσφέρει -σύντομα- μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να μετουσιώσει όσα «σκονισμένα» ρεκόρ επανέφερε στην επιφάνεια, σε κάτι μεγαλύτερο.
 
Αν θα την πάρει ή όχι, προφανώς, δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο. Το know-how δεδομένα το έχει. Όμως, άλλο σύλλογος και άλλο εθνική ομάδα.
 
Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0