Πρόσωπα

Ντένις Μπέργκαμπ: O Oλλανδός που δεν ήθελε να είναι «ιπτάμενος»

Ντένις Μπέργκαμπ: O Oλλανδός που δεν ήθελε να είναι «ιπτάμενος»

Μια ημέρα σαν αυτή, το 1969 ερχόταν στον κόσμο, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, ένα παιδί που λίγα χρόνια αργότερα θα μετατρέπονταν σε «αρτίστα» του ποδοσφαίρου. Ο Ντένις Μπέργκαμπ, διέθετε ανυπέρβλητες ποδοσφαιρικές ικανότητες, οι οποίες είχαν έναν εχθρό. Τους αιθέρες.

 

Έχοντας κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια εδώ και 16 χρόνια, ο Ντένις Μπέργκαμπ, αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους σημαντικότερους Ολλανδούς ποδοσφαιριστές της τελευταίας τριακονταετίας, αν όχι διαχρονικά. Βασικός πυλώνας της Άρσεναλ των επιτυχιών του Αρσέν Βενγκέρ και προϊόν των ακαδημιών του Άγιαξ που και εκείνη την περίοδο τροφοδοτούσε με ταλέντα τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ, ο ψηλόλιγνος Ολλανδός, πέρα από το ταλέντο του, είχε ακόμη ένα εξίσου βασικό χαρακτηριστικό. Τη φοβία του για τα αεροπλάνα. Μια φοβία, η οποία είναι βαθιά συνυφασμένη με την μυθική του καριέρα.

dennis-bergkamp-ajax-amsterdam-1545915404-19592.jpg

Ο φιλανθρωπικός αγώνας και το «βέτο» του Άγιαξ

Αρκετοί ήταν εκείνοι που πίστευαν, πως η αιτία που προκάλεσε την αεροφοβία του Ντένις Μπέργκαμπ, ήταν το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα του 1993, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επενέβαινε η αποστολή της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Ζάμπια, συνετρίβη στον Ατλαντικό Ωκεανό.

1_uRXtMwPoW63TwXr-FJqVcQ.jpeg

Ωστόσο, η αλήθεια και ο φόβος του οφείλονταν αλλού.

Το 1989, ο Ντένις Μπέργκαμπ σε ηλικία 20 ετών, αγωνιζόταν για την δεύτερη ομάδα του Άγιαξ, όταν το αεροσκάφος των αερογραμμών του Σουρινάμ, συνετρίβη, παρασύροντας στο θάνατο 178 επιβαίνοντες. Μέσα στα θύματα, μια αντιπροσωπεία Ολλανδών ποδοσφαιριστών και φίλοι του Μπέργκαμπ από την δεύτερη ομάδα του Άγιαξ, που ταξίδευαν στο Σουρινάμ για έναν φιλανθρωπικό αγώνα απέναντι στην Εθνική ομάδα της Νοτίου Αμερικής. Τραγική ειρωνεία αναφορικά με το συμβάν, ήταν, ότι ο ίδιος ο Μπέργκαμπ, μαζί με τους Ρούντ Γκούλιτ και Φράνκ Ράικααρντ, επιθυμούσαν να ταξιδέψουν για να αγωνιστούν στο φιλανθρωπικό αυτό αγώνα, με τους τότε συλλόγους τους να μην τους παραχωρούν την άδεια.
0_INe8D0EOg9NB8jLv.jpg

Το Μουντιάλ του 1994 και η Ίντερ που δεν «βοήθησαν»

Μετά και την πτώση του αεροπλάνου της Ζάμπια, ακόμα μια «σταγόνα» ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής και της ανασφάλειας του Ολλανδού. Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αμερικής το 1994, ήταν εκείνο που απαιτούσε πολλές ώρες πτήσεις, εξαιτίας και των ανταποκρίσεων. Ο Μπέργκαμπ, αφού συμπεριλήφθηκε στην αποστολή των «οράνιε», βίωσε δύο περιστατικά τα οποία έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη φοβία του για τα αεροπλάνα. Αρχικά, όταν η πτήση των Ολλανδών αναχωρούσε από το Άμστερνταμ, παρατηρήθηκε βλάβη στον αριστερό κινητήρα του αεροσκάφους, η οποία ωστόσο αποκαταστάθηκε άμεσα. Το μίσος του όμως για τους αιθέρες, «φούντωσε» όταν, η κακόγουστη φάρσα ενός Ολλανδού δημοσιογράφου, για τοποθέτηση βόμβας στο αεροπλάνο της Ολλανδίας, στάθηκε αφορμή να καθυστερήσει η αναχώρηση της ομάδας από το Λος Άντζελες.

 dennis-bergkamp-1418898776-4189.jpg

 

Από Μιλάνο σε Λονδίνο, 100 χιλιάδες μείον

Δέκα ημέρες μετά τον αποκλεισμό της Ολλανδίας από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, η Ίντερ, στην οποία αγωνιζόταν εκείνη τη χρονιά ο Μπέργκαμπ, ζήτησε από τον Ολλανδό να επιστρέψει άμεσα στο Μιλάνο για να ενσωματωθεί στην προετοιμασία των «νεραντζούρι». Η κούραση νίκησε το ταλέντο του, αφού ο συνδυασμός του άγχους και της σωματικής κόπωσης, δεν βοήθησαν να αποδώσει τα προσδοκώμενα στο σύλλογο, ο οποίος αποφάσισε να τον πουλήσει στην Άρσεναλ το καλοκαίρι του 1995.

resizedcrop-df14b3d5192d3706622cd4b7d770976c-840x480.jpg

Στις διαπραγματεύσεις για το συμβόλαιο του, ο Μπέργκαμπ, δήλωσε στους ιθύνοντες των «κανονιέρηδων» ότι δεν διατίθεται να ακολουθεί αεροπορικώς τις αποστολές της ομάδας, είναι όμως θετικός στο ενδεχόμενο να ταξιδεύει ακτοπλοϊκώς ή οδικώς, όταν καθίσταται δυνατό.

Σε ένα απόσπασμα της βιογραφίας του ο Μπέργκαμπ αναφέρθηκε στο γεγονός αυτό, λέγοντας:

«Στις συζητήσεις ανανέωσης συμβολαίου με την Άρσεναλ, αν έλεγα «ένα εκατομμύριο», αφαιρούσαν αυτόματα 100 χιλιάδες, γιατί δεν πετούσα. Και το αποδέχτηκα».


O φόβος του Ντένις Μπέργκαμπ για τα αεροπλάνα, μπορεί να μην πέρασε ποτέ, παρά τις βοήθειες της ψυχολογίας και των αντιπροσώπων της. Ωστόσο, οι στιγμές μαγείας στο Χάιμπουρι για λογαριασμό της Άρσεναλ, ήταν ο φόβος των αντιπάλων του, που τον αντίκριζαν με δέος να σφυροκοπάει τις εστίες τους, δημιουργώντας τον μύθο του «Ιπτάμενου Ολλανδού», που φοβόταν να πετάξει.

Γιώργος Ζαχαρίου

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0