Πρόσωπα

Τζεντ Σπενς: Εκεί που Φούλαμ και Μίντλεσμπρο έβλεπαν «κάρβουνο», η Νότιγχαμ πέτυχε… διαμάντι! (video)

Τζεντ Σπενς: Εκεί που Φούλαμ και Μίντλεσμπρο έβλεπαν «κάρβουνο», η Νότιγχαμ πέτυχε… διαμάντι! (video)

Η εξωγηπεδική ζωή μπορεί πολλές φορές να αμαυρώσει ή και να… καταστρέψει μία καριέρα ακόμα και πριν αρχίσει. Εκτός και αν είσαι ο Τζεντ Σπενς, ο οποίος είδε τη Νότιγχαμ Φόρεστ να εμφανίζεται μπροστά του σαν «απομηχανής θεός» και πλέον είναι από τους πιο ελπιδοφόρους μπακ του Νησιού. Το BN Sports σας κάνει μία αναδρομή στις δυσκολίες που είχε ο νεαρός άσος πριν φτάσει στο τώρα.

«Τον άφησα να φύγει. Έπρεπε να τακτοποιήσει τον εαυτό του. Βασικά του είπα ότι μπορείς να φτάσεις στην κορυφή ή μπορείς να πας εκτός». Ο Νιλ Γουόρνοκ ήταν ο άνθρωπος πίσω από αυτά τα λόγια, όταν αποφάσισε πως ο Τζεντ Σπενς δεν έχει θέση στη Μίντλεσμπρο. Ναι, μιλάμε για τον άνθρωπο που έχει κάνει όλη τη Premier League να τον κοιτάει αποσβολωμένη και να ετοιμάζει μία μεγάλη μάχη για την απόκτησή του.

Η ιστορία του όμως, δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Ένα ταλέντο που πάντα έδειχνε το ταλέντο του, όμως ισάριθμες φορές έκανε τους προπονητές του να έχουν δεύτερες σκέψεις. Εξωγηπεδικά θέματα, προβλήματα συμπεριφοράς και ισχυρός ανταγωνισμός είναι οι λόγοι που τον έθεσαν εκτός όχι από μία, αλλά δύο φορές εκτός ακαδημίας. Όλα αυτά, πριν φτάσει στο κατώφλι της Νότιγχαμ Φόρεστ και γίνει από τα πιο ελπιδοφόρα μπακ χαφ της Ευρώπης.

Η μεγάλη επιρροή της μαμάς και ο Ομογκμπεχίν…

Γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου του 2000 στο Λονδίνο της Αγγλίας. Οι γονείς του είχαν καταγωγή από τη Τζαμάικα και η μητέρα, η Αϊσα, ήταν φανατικός οπαδός του ποδοσφαίρου. Περισσότερο και από τον πατέρα. Εκείνη ώθησε τον Τζεντ Σπενς να ασχοληθεί ενεργά με το άθλημα. Από τότε που ήταν στο σχολείο, ξεκίνησε να βρίσκεται σε ακαδημίες, όπου και συνάντησε τον Κόλιν Ομογκμπεχίν. Τον άνθρωπο που θα τον απογείωνε.

Ήταν εννιά ετών όταν εντάχθηκε στην Junior Elite και από εκεί, έγινε γνωστός στη Φούλαμ. Ο Ομογκμπεχίν είχε τσεκάρει τον νεαρό άσο και τον πρότεινε με τις καλύτερες προδιαγραφές στον αγγλικό σύλλογο. Στα δοκιμάστηκα δυσκολεύτηκε, όμως το ταλέντο του φαινόταν από μακριά. Την ίδια στιγμή, ο Άγγλος προπονητής τον είχε αλλάξει από εξτρέμ σε μπακ, αφού θεωρούσε πως θα απέδιδε καλύτερα.

g6kx29e349g81.webp

Η πρώτη απόρριψη…

Με τον Σμιθ Ρόου να βρίσκεται μαζί με τον Σπενς πριν πάει στη Φούλαμ, η ένταξή του στην αγγλική ομάδα ήταν απαραίτητη. Ο Ομογκμπεχίν τον πρότεινε όταν ήταν 12 ετών και εκείνος προσπάθησε με κάθε τρόπο να ενταχθεί. Όταν τα κατάφερε, η παρουσία του δεν ήταν και ο πιο σταθερή. Συγκεκριμένα, είχε φτάσει ουκ ολίγες φορές κοντά στην πόρτα της εξόδου όμως πάντα κατάφερνε να πάρει «παράταση» και να παραμείνει στο ρόστερ.

«Είχε κάποια σκαμπανεβάσματα. Στη σεζόν που έληξε στη Κ14, ήταν κοντά στην απομάκρυνση. Αλλά πάντα θα έβρισκε τρόπο να πάρει παράταση». Αυτό είχε παραδεχθεί ο Ομογκμπεχίν, όμως τελικά, το 2018, ήρθε η στιγμή της απόρριψης. Με τον Σεσενιόν να αποτελεί το καλύτερο στοιχείο της Φούλαμ εκείνη τη χρονιά, ο Σπενς δεν έβρισκε χώρο στα λεπτά συμμετοχής. Αυτό τον έκανε να σταματήσει την προσπάθεια και να αφήσει τη Φούλαμ να τον απομακρύνει, παρά το ταλέντο που διέθετε.

Μάλιστα, στην Κ16 ήταν από τους κορυφαίους του τμήματος και ενεργό μέλος σε μεγάλες νίκες, όπως αυτή απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι των Φόντεν και Σάντσο. Έκανε ότι ήθελε από τη δεξιά πλευρά και είχε «σβήσει» μεγάλα ονόματα, όπως ο Χάντσον-Οντόι και ο Γκόρντον. Αυτές οι εμφανίσεις, ήταν το «εισιτήριο» για να συνεχίσει την πορεία του σε άλλη ακαδημία.

DJED-SPENCE-FULHAM-scaled-e1646169720670_1.jpg

Η δεύτερη ευκαιρία που «χάλασε» εκτός γηπέδου…

Η αποτυχία της Φούλαμ τον έριξε ψυχολογικά, όμως η Μίντλεσμπρο του έδωσε την ευκαιρία να ξανανεβάσει την αξία του. Με τις ευλογίες του Ομογκμπεχίν, ο Σπενς ενσωματώθηκε στην Κ23 της αγγλικής ομάδας με μοναδικό στόχο τον προβιβασμό στο ανδρικό τμήμα. Με υπομονή και πολύ δουλειά, ο νεαρός μπακ τα κατάφερε.

Ο Νιλ Γουόρνοκ εντυπωσιάστηκε με τις εμφανίσεις του στο χορτάρι και του πρόσφερε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Κάπου εκεί, όμως, άρχισαν και τα προβλήματα. Ο 19χρονος μπακ είχε υποπέσει σε αρκετά πειθαρχικά παραπτώματα, με αποτέλεσμα να μην δίνει και τα καλύτερα δείγματα στην ομάδα του. Το αποκορύφωμα ήταν ο τραυματισμός από… ηλεκτρικό πατίνι, λίγες μέρες πριν ένα από τα πιο σημαντικά ματς της σεζόν για τη Μίντλεσμπρο.

Εκεί ήταν η σταγόνα που «ξεχείλισε» το ποτήρι για τον έμπειρο κόουτς, ο οποίος ζήτησε την απομάκρυνση του Σπενς. Βέβαια, άπαντες στον σύλλογο ήξεραν τι εξέλιξη μπορεί να έχει ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής, οπότε τον έβαλαν στη λίστα για να φύγει δανεικός και χωρίς οψιόν αγοράς σε πρώτη φάση. Τελικά, δεν το μετάνιωσαν.

Ο «δάσκαλος» Μπονγκ και οι εξωπραγματικές εμφανίσεις που τον φέρνουν στη Premier League...

Η Νότιγχαμ Φόρεστ του Βαγγέλη Μαρινάκη τον ξεχώρισε και το περασμένο καλοκαίρι τον έκανε δικό της με δανεισμό ενός χρόνου. Οψιόν αγοράς δεν μπήκε ποτέ και αυτή τη στιγμή, είναι το μεγαλύτερο λάθος στην περίπτωση του νεαρού. Από την πρώτη στιγμή κόλλησε δίπλα στον Γκαετάν Μπονγκ. Ο άλλοτε άσος του Ολυμπιακού έχει πλούσια εμπειρία από την πορεία του στα ευρωπαϊκά γήπεδα και στάθηκε σαν δάσκαλος στον 20χρονο μπακ.

DJED-SPENCE-NEIL-WARNOCK-scaled-e1646170433265.jpg

Η επιρροή του έχει φανεί με τον πιο έντονο τρόπο. Ο Τζεντ Σπενς δεν έγινε απλά βασικό και αναντικατάστατο μέλος της Νότιγχαμ Φόρεστ αλλά κατάφερε να γίνει από τους καλύτερους του συνόλου του Κούπερ. Ο 21χρονος μπακ έχει 37 παιχνίδι στο παλμάρε του φέτος με απολογισμό τρία γκολ και πέντε ασίστ μέχρι τώρα. Το αποτέλεσμα αυτού, είναι να έρθει μία ανάσα από την κλήση του στην Εθνική Αγγλία Κ21, όμως το σημαντικότερο, είναι το ενδιαφέρον.

Ο Άγγλος αμυντικός έχει δει την αξία του να αγγίζει πλέον τις 12 εκατ. λίρες. Ποσό που ζητάει η Μίντλεσμπρο για τον παραχωρήσει μετά το πέρας του δανεισμού του, στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Φυσικά, η ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη δεν μπορεί να δαπανήσει τέτοιο ποσό όμως εφόσον έρθει η άνοδος, ίσως κάνει τη κίνηση για μόνιμη μεταγραφή. Από εκεί και πέρα, οι προτάσεις που σκάνε βδομάδα με τη βδομάδα είναι τρομακτικές. Όλη η Premier League τον θέλει, μεταξύ αυτών και οι Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0