Πρόσωπα

Νάντια Ναντίμ: Πρόσφυγας, ποδοσφαιρίστρια, ηρωίδα και... δόκτορας!

Νάντια Ναντίμ: Πρόσφυγας, ποδοσφαιρίστρια, ηρωίδα και... δόκτορας!
Νικήτρια στη ζωή, «μορφωμένη» πλέον και με κάθε επισημότητα η Νάντια Ναντίμ. Την ημέρα προπονούνταν και έπαιζε αγώνες. Στα υπόλοιπα - ελάχιστα - ελεύθερα λεπτά του 24ωρου μελετούσε, μοχθούσε για να γίνει ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος. Το επιστέγασμα της προσπάθειάς της, το... γκολ στη ζωή της, επήλθε με το πτυχίο ιατρικής ως χειρούργος αποκατάστασης.

Η Ναντίμ δεν είναι μία «καθημερινή» αθλήτρια. Είναι μία αγωνίστρια της... καθημερινότητας. Δεν σταματάει στο πρώτο εμπόδιο που βρίσκεται στο δρόμο της. Αντιθέτως… έχει ορίσει ως όρια της τον ουρανό. 

Η δύσβατη, εξ’ αρχής, διαδρομή της είναι πάνω-κάτω γνωστή. Η άσος της Racing Louisville γεννήθηκε στο Αφγανιστάν το 1988. Οι Ταλιμπάν πήραν την εξουσία της χώρας στα χέρια τους. Η Νάντια, σε ηλικία 11 ετών, τους είδε να εκτελούν τον πατέρα της, ο οποίος ήταν αξιωματικός του αφγανικού στρατού. Η εγκατάλειψη της πατρίδας της ήταν μονόδρομος, αν ήθελε να επιβιώσει η ίδια και η οικογένειά της. Μαζί με τη μητέρα και τις τέσσερις αδερφές της, πέρασαν τα σύνορα του Πακιστάν και από εκεί έφτασαν με πλαστά διαβατήρια στην Ιταλία. Στη συνέχεια μπήκαν σε ένα βαν και βρέθηκαν σε μια μικρή πόλη της Δανίας.

Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο η πολιτογραφημένη Δανή έχει σκοράρει 203 γκολ σε συλλογικό επίπεδο και έχει φορέσει το εθνόσημο της χώρας της 99 φορές. Η Ναντίμ, ωστόσο, δεν περιορίστηκε στο αθλητικό επίπεδο. Φρόντισε για τη μετέπειτα πορεία της. Η ποδοσφαιρική καριέρα έχει ημερομηνία λήξης. Το γνωρίζει. Και ώθησε τον εαυτό της για μία ακόμα φορά στα άκρα. Εν μέσω υποχρεώσεων με το κλαμπ, άνοιξε τα βιβλία της ιατρικής, τα... ξεζούμισε και «σκόραρε» για μία ακόμα φορά. Πρόσφατα οι κόποι της ανταμείφθηκαν εκ νέου. Η Νάντια Ναντίμ πλέον θα αποκαλείται Δόκτορας. Διότι αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής στο Άαρχους της Δανίας.

«Γνωρίζω την αξία του να προσφέρω βοήθεια. Όλη αυτή η βοήθεια που μου έχει δοθεί αυτά τα χρόνια με έχει κάνει τον άνθρωπο που είμαι σήμερα. Πραγματικά θέλω να προσφέρω βοήθεια. Θα είμαι πάντα δίπλα σε όσους έχουν υποφέρει από κάποιο πόλεμο για  να ξεπεράσουν τα τραύματά τους».

Όταν δεν αγωνίζεται στα γήπεδα, η Ναντίμ, προσφέρει οικειοθελώς τις υπηρεσίες της στα Ηνωμένα Έθνη και συμμετέχει ενεργά σε φιλανθρωπίες. Μάλιστα, το τελευταίο  διάστημα συνεργάζεται με φιλανθρωπικές οργανώσεις που βοηθούν στη δημιουργία αθλητικών συλλόγων σε καταυλισμούς προσφύγων σε όλο τον κόσμο. Μιλά άπταιστα 9 (!) γλώσσες και το 2018 συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Forbes με τις πιο ισχυρές γυναίκες στον διεθνή αθλητισμό.

«Είμαι στην πραγματικότητα η εικόνα όλων όσων οι Ταλιμπάν δεν θέλουν να είναι οι γυναίκες τους. Χρησιμοποιώ τον λόγο μου. Χρησιμοποιώ τη φωνή μου. Θέλω ισότητα. Θέλω τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες. Εκφράζομαι στο γήπεδο, εκφράζομαι κι εκτός γηπέδου».

Η 34άχρονη αποδεικνύει για μία ακόμα φορά πως, «όσες φορές και αν πέσεις κάτω στη ζωή, οφείλεις να ξανασηκωθείς» και πως κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτου το χρώμα του δέρματός του και της εθνικότητάς του, μπορεί να ελπίζει και να παλεύει για το καλύτερο. 

Φοίβος Πεφάνης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0