Πρόσωπα

Αρτούρ Μαζουακού: Ξανασυστήθηκε με τον καλύτερο τρόπο… (video)

Αρτούρ Μαζουακού: Ξανασυστήθηκε με τον καλύτερο τρόπο… (video)

Χάρισε τη νίκη στην Γουέστ Χαμ απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Τσέλσι και υπενθύμισε στα «σφυριά» ποιος είναι. Το BN Sports σας αναλύει τον τρόπο που ο Αρτούρ Μαζουακού «ξύπνησε» από την ναφθαλίνη και είναι έτοιμος να καθιερωθεί στο αριστερό άκρο της αγγλικής ομάδας.

Καλοκαίρι του 2016. Μία διετία στο ελληνικό πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό μεταφράστηκαν με ένα ποσό στα επτά εκατ. ευρώ. Η Γουέστ Χαμ ψάχνει για αριστερό μπακ και ο Γαλλοκονγκολέζος μπακ είναι ο κατάλληλος για να ενισχύσει την συγκεκριμένη θέση, την ίδια στιγμή που στους «ερυθρολεύκους» ήταν από τους καλύτερους αμυντικούς στον 21ο αιώνα.

Έπειτα από περίπου 5,5 χρόνια, ο Αρτούρ Μαζουακού μπορεί να γράψει… βιβλίο με τα όσα έχει περάσει στο Νησί, με την επίγευση να παραμένει γλυκιά. Το γκολ απέναντι στην Τσέλσι, με το οποίο πήρε τη νίκη η Γουέστ Χαμ ήταν μία δική του υπενθύμιση πως βρίσκεται ακόμα εκεί για να κάνει την διαφορά. Πλέον, είναι στα χέρια του Ντέιβιντ Μόγιες πως θα συνεχιστεί αυτό.

Ένα «τέλειο» εργαλείο με τις ευλογίες του… Μοδέστο!

Ο Ολυμπιακός μέχρι το 2014 δεν είχε κοιτάξει ποτέ την γαλλική αγορά. Τουλάχιστον με καλό μάτι. Είχε περιοριστεί στα δεδομένα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, μέχρι που ο Φρανσουά Μοδέστο πήρε μεταγραφή στην Μπαστία. Μπορεί ο άλλοτε χαφ του ελληνικού συλλόγου να αφοσιωνόταν στην γαλλική ομάδα αλλά δεν σταμάτησε να δίνει… συμβουλές στην διοίκηση των «ερυθρολεύκων».

Στο πλαίσιο του υποβιβασμού της Βαλενσιέν, ο Μοδέστο δίνει στον Ολυμπιακό τα ονόματα τον Ματιέ Ντοσεβί και Αρτούρ Μαζουακού. Δύο από τα μεγάλα ονόματα της ομάδας, τα οποία παρακολουθούσαν στενά και σύλλογοι από την Ligue 1. Οι Πειραιώτες κατάφεραν να τους αποκτήσουν και ειδικά ο δεύτερος, ήταν από τα μεγάλα ταλέντα της χώρας. Το κόστος του ήταν μόλις 300 χιλιάδες ευρώ αλλά οι «ερυθρόλευκοι» ήταν έτοιμοι να του εκτοξεύσουν την καριέρα.

Μίτσελ σε πρώτη φάση, Βίτορ Περέιρα σε δεύτερη και Μάρκο Σίλβα σε τρίτη. Σε όλους, ο Μαζουακού ήταν βασική επιλογή για το αριστερό άκρο της άμυνας. Ένας ολοκληρωμένος φουλ μπακ που δεν φοβόταν να πάρει μέτρα στην πλευρά ενώ ήταν ένας ακούραστος εργάτης. Σημείωσε δύο τέρματα, με ένα εξ αυτών κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης για τους ομίλους του Champions League, ενώ είχε μοιράσει και επτά ασίστ.

Μόλις προσαρμόστηκε, μονοπώλησε το ενδιαφέρον…

Ο Τόμας Χένρι ήταν ο άνθρωπος που πρότεινε με τις καλύτερες προδιαγραφές τον Μαζουακού και ο Σλάβεν Μπίλιτς τον υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά. Ο διεθνής με το Κονγκό χρειάστηκε ένα χρονικό διάστημα για να προσαρμοστεί όμως οι δυνατότητές του ήταν γνωστές. Μόλις απομακρύνθηκε ο έμπειρος τεχνικός, ο Μαζουακού ήθελε να δείξει ακόμα περισσότερο την αξία του. Και με τον Ντέιβιντ Μόγιες το κατάφερε.

Του έδωσε την ελευθερία των κινήσεων στην πλευρά και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να του ξεδιπλώσει την ποιότητα. Το 2017/18 έκανε την πιο παραγωγική σεζόν αφού είχε πάρει τη φανέλα βασικού στο σπίτι του, με αποτέλεσμα να καταγράψει 33 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και να πετύχει ένα γκολ και τρεις ασίστ. Στη συνέχεια, δεν υπήρξε αντίστοιχη επιείκεια.

Ο λόγος ήταν η απομάκρυνση του Μόγιες για να αναλάβει ο Μάνουελ Πελεγκρίνι. Ο Χιλιανός προπονητής είχε θέσει στο περιθώριο τον άλλοτε μπακ του Ολυμπιακού και εκείνος με τη σειρά του, έμεινε αρκετά πίσω σε εξέλιξη. Μέχρι να επιστρέψει ξανά ο Ισπανός κόουτς που τον ανέδειξε. Βέβαια, η μοίρα έπαιξε περίεργα παιχνίδια καθώς ένας σοβαρός τραυματισμός τον άφησε εκτός δράσης.

Φέτος, είναι η δική του ευκαιρία…

Μπορεί ο Μαζουακού να ανήκει στο ροτέισον αφού ο υπερταλαντούχος Μπεν Τζόνσον έχει καπαρώσει τη θέση του φουλ μπακ αλλά και στα επτά ματς που έχει αγωνιστεί σε πρωτάθλημα και Europa League, έχει δείξει διαθέσεις να επιστρέψει στο βασικό σχήμα. Απέναντι στην Τσέλσι, έκανε το πρώτο βήμα. Μπορεί το τέρμα του να είχε μία δόση τύχης όμως ήταν αυτό που χάρισε μία άκρως σημαντική νίκη απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Το είχε ανάγκη αυτό το γκολ, καθώς του δίνει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για την συνέχεια. Η διεκδίκηση της βασικής εντεκάδας είναι ο πρώτος του στόχος και στο σύστημα του Μόγιες, ο οποίος δίνει βάση στα φουλ μπακ, μπορεί να τα καταφέρει. Αρκεί να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0