Πρόσωπα

ΛαΜέλο Μπολ: Από ανέκδοτο στη Λιθουανία, στο κατώφλι του All Star Game

ΛαΜέλο Μπολ: Από ανέκδοτο στη Λιθουανία, στο κατώφλι του All Star Game
Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια... Το ημερολόγιο έγραφε 11 Δεκέμβρη 2017. Δύο αμούστακα «Αμερικανάκια» με μαλλί… αφάνα μόλις έχουν υπογράψει το πρώτο τους επαγγελματικό συμβόλαιο για χάρη της Λιθουανικής Πριενάι Βιτάουτας.

Τα ονόματα αυτών: ΛιΆντζελο και ΛαΜέλο Μπολ… Ο δεύτερος μάλιστα έμελλε με αυτή την υπογραφή να γίνει ο νεότερος Αμερικάνος της ιστορίας που θα έπαιζε επαγγελματικό μπάσκετ για ομάδα της Γηραιάς Ηπείρου, σε ηλικία μόλις 16 ετών.

 


Πίσω από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, κρυβόταν φυσικά ο εκκεντρικός «πάτερ φαμίλιας» Λαβάρ Μπολ. Ο εν λόγω κύριος έχει προκαλέσει αρκετές φορές με τις «εμπρηστικές» του δηλώσεις όπως η συγκεκριμένη: «Πάντα ο Μάικλ Τζόρνταν θα είναι ο κορυφαίος μέχρι τα αγόρια μου να το καταφέρουν. Κάτι που θα συμβεί…». Αποφάσισε λοιπόν ότι η καλύτερη επιλογή για την καριέρα των μικρότερων γιων του, είναι να τους αποσύρει από τον δρόμο των κολεγίων και να περάσουν τον Ατλαντικό παρέα. Σίγουρα έπαιξε κάποιο ρόλο σε αυτή την απόφαση και η τιμωρία που επιβλήθηκε στον ΛιΆντζελο από το πανεπιστήμιο UCLA, λόγω εμπλοκής του σε ληστεία στην Κίνα

Το άδοξο τέλος του Λιθουανικού ταξιδιού

Η… Λιθουανική περιπέτεια των διάσημων γόνων της γνωστής οικογενείας πάντως δεν κράτησε για πολύ. Στο μικρό διάστημα της παραμονής τους πάντως, πρόλαβαν να δείξουν και μερικά στοιχεία καθαρά μπασκετικού ενδιαφέροντος. Ο μικρός ΛαΜέλο ξεδίπλωσε κατευθείαν το επιθετικό του ταλέντο, δημιουργώντας την προσδοκία ότι έχει τις προοπτικές για να βρεθεί μια μέρα στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Βέβαια η πληθωρική του επιθετική παρουσία συνδυαζόταν με τραβηγμένες προσπάθειες, τρίποντα από το κέντρο, «run n’ gun» παιχνίδι και πραγματικά πλήρη αδιαφορία για την άμυνα. Ο λίγο μεγαλύτερος ΛιΆντζελο, δεν ήταν τόσο επιδραστικός, αλλά προσπαθούσε περισσότερο αμυντικά.

Παρά τον έντονο σκεπτικισμό με τον οποίο αντιμετώπισε η μπασκετική κοινότητα την όλη κατάσταση, αυτή αποδείχθηκε ιδιαιτέρως επικερδής και στο οικονομικό κομμάτι για τις δύο πλευρές, αφού κέρδισαν αμφότερες αρκετά χρήματα από διαφημίσεις και χορηγικές συμφωνίες. Το άδοξο τέλος ήρθε όταν ο μπαμπάς Μπολ τα «έσπασε» με τον προπονητή της ομάδας και επιδόθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου σερί, το λιγότερο, άστοχων δηλώσεων όπως η παρακάτω: «Η Λιθουανία ήταν ένα τίποτα, εμείς τη βάλαμε στο χάρτη…»

Η πορεία προς την καταξίωση

Η επόμενη χρονιά (2018) βρήκε τον ΛαΜέλο στους Los Angeles Ballers, της Junior Basketball Association (JBA), μια λίγκα που ίδρυσε ο πατέρας του (!), ως εναλλακτική στο κολεγιακό μπάσκετ. Εκεί ο «πρωταγωνιστής» μας έκανε κυριολεκτικά ότι ήθελε, καθώς σημείωσε μέσους όρους τρίπλ ντάμπλ, με 39,6 πόντους, 14,6 ριμπάουντ και 11,5 ασίστ ανά παιχνίδι, οδηγώντας την ομάδα του στην κατάκτηση αυτού του άτυπου πρωταθλήματος.

Τη σεζόν 2019-20, ο Μπολ υπέγραψε για δύο χρόνια με στους Illawarra Hawks, για την Αυστραλιανή λίγκα. Στο συμβόλαιό του υπήρχε όρος για «ΝΒΑ out». Εκεί σε 31,2 λεπτά συμμετοχής, κατέγραψε 17 πόντους, 7,4 ριμπάουντ και 6,8 ασίστ.

Οι εμφανίσεις του έπεισαν τους GMs του μαγικού κόσμου ότι αξίζει να του εμπιστευτούν ένα από τα κορυφαία πικς στο ντραφτ του 2020. Αν και τα προγνωστικά τον ήθελαν να φτάνει μέχρι και το νούμερο ένα, τελικά κατέληξε στο νούμερο τρία, «μετακομίζοντας» το ταλέντο του στη Σάρλοτ για τους Χόρνετς. Στην πρώτη του χρονιά δεν τα πήγε άσχημα, καθώς σε πολλά ματς ερχόμενος από τον πάγκο κατάφερε να αναδειχθεί «Rookie of the Year», μετρώντας 15,7 πόντους, 5,9 ριμπάουντ και 6,1 ασίστ ανά παιχνίδι.

Η φετινή, 2η σεζόν στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ, ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες για τον δίμετρο πλέι μέικερ, αν και πολλοί αναλυτές πίστευαν ότι υπήρχαν σοβαρές πιθανότητες το πρότζεκτ ΛαΜέλο να «ξεφουσκώσει». Φέτος οι ευθύνες και οι απαιτήσεις αναμένονταν να είναι πολύ μεγαλύτερες και αρκετοί περίμεναν πως θα τον «έπνιγαν». Τους διέψευσε πανηγυρικά… Μέχρι στιγμής αποτελεί τον ηγέτη τις ομάδας του, παρά την παρουσία του βετεράνου σταρ Χέιγουορντ στο ρόστερ και μετράει 20 πόντους, 7,7 ριμπάουντ και 8,3 ασίστ, με 39,1% ποσοστό στο τρίποντο. Με τις εμφανίσεις του διατηρεί τους μετριότατους τα τελευταία χρόνια Χόρνετς σε θετικό ρεκόρ και στις «παρυφές» των «play-offs». Η παρουσία στις θέσεις που οδηγούν τουλάχιστον στο «play-in tournament», μοιάζει εφικτός στόχος, βάζοντας το όνομα Μπολ για πρώτη φορά στη συζήτηση για συμμετοχή ακόμα και σε All Star Game.

Κάποτε όλος ο κόσμος λοιδορούσε τον φαντασμένο «πατριάρχη» Μπολ για τις γραφικές του δηλώσεις. Ίσως σήμερα ο ιδιοκτήτης της Σάρλοτ, Μάικλ Τζόρνταν, κάνει όνειρα για μία από αυτές τις δηλώσεις, που τον αφορά άμεσα, να φτάσει όσο πιο κοντά γίνεται στην πραγματικότητα… 

Έκτορας Σταυρόπουλος 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0