Πρόσωπα

Άιβάν Τόνεϊ: Αν δεν είναι αυτός ο πρώτος Άγγλος ποδοσφαιριστής της Μπρέντφορντ στην Εθνική Αγγλίας μετά από 82 χρόνια, τότε ποιος;

Άιβάν Τόνεϊ: Αν δεν είναι αυτός ο πρώτος Άγγλος ποδοσφαιριστής της Μπρέντφορντ στην Εθνική Αγγλίας μετά από 82 χρόνια, τότε ποιος;

Μπορεί η Μπρέντφορντ να συμμετέχει μετά από 74 χρόνια στην Premier League, όμως εξακολουθεί να αποτελεί τη μοναδική ομάδα μαζί με τη Νόριτς που δεν έχει διεθνή Άγγλο ποδοσφαιριστή στις τάξεις της. Οι επιδόσεις του Ιβάν Τόνεϊ πάντως «φωνάζουν» πως το μακρινό… 1939 θα αναβιώσει!

Ο βασικότερος λόγος που ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ κατάφερε, παρά το γεγονός πως δεν κατέκτησε το EURO 2020 στον τελικό απέναντι στην Ιταλία, να παραμείνει στην θέση του και να ανανεώσει μέχρι το 2024, είναι δεδομένα η αξιοποίηση ποδοσφαιριστών από κάθε ομάδα της Premier League.

Για να το πούμε πιο σωστά, από… σχεδόν όλες τις ομάδες του αγγλικού πρωταθλήματος, καθώς και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν εξαιρέσεις και αφορούν τις νεοφώτιστες Μπρέντφορντ και Νόριτς.

Μπορεί να έκαναν ντεμπούτο συνολικά 50 ποδοσφαιριστές, από 18 ομάδες της Premier League, αλλά αμφότερες δεν προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του νυν Ομοσπονδιακού των «τριών Λιονταριών». Και αν η Νόριτς διέθετε τον Τζον Ρούντι στις τάξεις της πριν από εννέα χρόνια, οι «μέλισσες» αποτελούν το μοναδικό σύλλογο της πρώτης κατηγορίας, που δεν έχουν δει κανένα παίκτη τους να καλείται από την χώρα που εδρεύουν από το 1939!

Ο τελευταίος ποδοσφαιριστής της Μπρέντφορντ άλλωστε που εκπροσώπησε το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα, ήταν ο Λες Σμιθ το 1939! Έκτοτε, κανένας Άγγλος δεν κατάφερε να το επαναλάβει.

Η ερώτηση λοιπόν είναι: Υπάρχει κάποιος Άγγλος την δεδομένη χρονική στιγμή στο ρόστερ της Μπρέντφορντ που να ξεχωρίζει; Η απάντηση είναι ναι. Ο Άιβαν Τόνεϊ! Ο επιθετικός των «μελισσών» που πέρυσι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Championship, έχει βρει γκολ σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου και συμβάλλει ιδιαίτερα στην αγωνιστική ανάκαμψη της ομάδας του, τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Σκόραρε το γκολ ισοφάρισης απέναντι στη Νιούκαστλ, στο εντυπωσιακό 3-3 προ 14 ημερών, πέτυχε το νικητήριο γκολ απέναντι στην Έβερτον πριν από 48 ώρες και χάρισε στην Μπρέντφορντ το πρώτο της τρίποντο, μετά από πέντε αποτυχημένες προσπάθειες.

Με το εύστοχο πέναλτί του μάλιστα, έφτασε το 11/11 και αποτελεί τον μοναδικό εν ενεργεία παίκτη της Premier League που μέχρι τώρα, δεν έχει αστοχήσει ποτέ τα δύο τελευταία χρόνια από την «άσπρη βούλα», ανεξαρτήτου κατηγορίας.

Αυτός είναι ο Άιβαν Τόνεϊ. Ο ποιοτικότερος ποδοσφαιριστής της Μπρέντφορντ, στον οποίο οι φίλοι της εναποθέτουν τις ελπίδες τους για να τους εκπροσωπήσει και με την εθνική τους ομάδα, είτε άμεσα, είτε στις επόμενες προκριματικές φάσεις κορυφαίων διοργανώσεων!

Να «σπάσει» το σερί που κρατά από το 1939 και να σταματήσει στα 82 χρόνια τη μη εκπροσώπηση της Μπρέντφορντ στα «τρία Λιοντάρια». Αν όχι αυτός, ποιος; Αν όχι με τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ που έχει αξιοποιήσει τον μεγαλύτερο αριθμό Άγγλων παικτών στον 21ο αιώνα, τότε με ποιον;

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0