Πρόσωπα

Ο Ιλίας Ακομάκ δεν τρέλανε τυχαία τον Τσάβι…

Ο Ιλίας Ακομάκ δεν τρέλανε τυχαία τον Τσάβι…

Έκανε τον Τσάβι να παρουσιάσει την πρώτη του εντεκάδα ως προπονητής της Μπαρτσελόνα, με το όνομά του μέσα. Ο Ιλίας Ακομάκ είναι το νέο «αστέρι» των Καταλανών και το BN Sports τον περνάει από ακτίνες… «Χ».

«Είναι ένα παιδί με τεράστιο ταλέντο, είναι ένας νέος Μέσι που έρχεται». Αυτή ήταν η προφητεία του Πάτρικ Κλάιφερτ μόλις αντίκρισε ένα από τα παιδιά της ακαδημίας. Η Λα Μασία βγάζει κάθε χρόνο δεκάδες διαμαντάκια, τα οποία σιγά-σιγά, αρχίζουν να παίρνουν ξανά ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα. Η πρόσληψη του Τσάβι, έφερε ακόμα ένα ταλέντο στην πρώτη ομάδα.

Ο Ιλίας Ακομάκ έκανε όλη την Ευρώπη να κοιτάξει το όνομά του, όταν βρέθηκε από το πουθενά στη βασική εντεκάδα της Μπαρτσελόνα στο ματς με την Εσπανιόλ. Η παρθενική εμφάνιση του Τσάβι στον πάγκο των «μπλαουγκράνα» περιελάβανε μία έκπληξη που ακούει στο όνομα του 17χρονου εξτρέμ.

Η απόρριψη που εξελίχθηκε σε λάθος και… διορθώθηκε!

Ο Ιλίας Ακομάκ γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 2004 στο Ιγουαλάδα της Ισπανίας, από Μαροκινούς γονείς. Η περιοχή όπου ήρθε στην ζωή ήταν ένα προάστιο της Βαρκελώνης, στο οποίο μένουν αρκετοί συμπατριώτες των δικών του, καθώς ψάχνουν για ένα νέο ξεκίνημα μακριά από την χώρα τους. Ο Ιλίας Ακομάκ μεγάλωσε εκεί και όταν ο μεγάλος του αδερφός, Ανουάρ, ξεκίνησε το ποδόσφαιρο, ήταν θέμα χρόνου να το κάνει και ο ίδιος.

Η τοπική Hostalets de Pierola έγινε ο πρώτος ποδοσφαιρικός του σταθμός, όπου διδάχθηκε αρκετά μυστικά της μπάλας. Το ταλέντο του φάνηκε σε τέτοιο βαθμό, που έκανε τη Μπαρτσελόνα δύο χρόνια να τον προσεγγίσει. Η ένταξή του στην ακαδημία, του έδωσε την ευκαιρία να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο, όμως το όνειρο κράτησε για λίγο. Συγκεκριμένα, το 2016, η Λα Μασία δείχνει πως δεν τον υπολογίζει και ο ίδιος παίρνει την απόφαση να αποχωρήσει.

Ntkhppul.webp

Το ταλέντο του ήταν τεράστιο και έτσι, δεν το έβαλε κάτω. Εντάχθηκε στα μικρά κλιμάκια της Ταραγόνα, εκεί όπου συνέχισε την σκληρή δουλειά προς την ανάδειξη. Εξελίχθηκε ως ένας εφιάλτης για κάθε αντίπαλη άμυνα, παίζοντας εκπληκτικό ποδόσφαιρο και τραβώντας εκ νέου τα βλέμματα. Τα μηνύματα από τον σύλλογο ήταν πως θα μπει γρήγορα στην… πρώτη ομάδα, παρότι δεν είχε πατήσει ούτε τα 12 του χρόνια. Μία από τις ομάδες που πλήγωσε, ήταν και αυτή της Μπαρτσελόνα.

Στο τουρνουά «Internacional Carnaval Cup de Argentona», το όνομά του έπαιξε για όλες τις μεγάλες ομάδες της Ισπανίας. Οι προτάσεις «βροχή», μεταξύ αυτών και η Ρεάλ Μαδρίτης. Οι υπεύθυνοι της Μπαρτσελόνα, από την άλλη, είχαν εξίσου εντυπωσιαστεί. Οι Ζόρντι Ρούρα και Αουρέλι Αλτιμίρα προσέγγισαν τους γονείς του μικρού Ακομάκ, ζήτησαν συγνώμη που δεν τον εμπιστεύτηκαν και έτσι, ο νεαρός άσος επέστρεψε στην Βαρκελώνη για να συνεχίσει την προσπάθεια.

blogg_barcelona-1024x614.jpg

Ανατριχιαστική εξέλιξη και… συμβόλαιο!

Η δεύτερη θητεία του ήταν τελείως διαφορετική. Ο Ακομάκ μπήκε δυναμικά και κατάφερε από την πρώτη στιγμή να τραβήξει τα βλέμματα πάνω του. Ξεχώρισε κατευθείαν. Ο τρόπος που λειτουργούσε από την θέση του δεξιού εξτρέμ, ήταν εντυπωσιακός, κάνοντας ανά διαστήματα, αρκετούς συλλόγους να κάνουν δυναμικές προτάσεις, χωρίς επιτυχία.

Λίγο πριν κλείσει και τα 16 του, οι «μπλαουγκράνα» προχώρησαν σε πρόταση επαγγελματικού συμβολαίου, το οποίο θα είχε ισχύ μέχρι το 2023. Μπορούσε να παίξει σε κάθε θέση της επίθεσης και φλέρταρε με μία θέση στην πρώτη ομάδα. Παράλληλα, ο προβιβασμός των Ανσού Φάτι, Γκάβι και Νίκο Γκονζάλες, του έδινε την ελπίδα πως θα έρθει και η σειρά του. Παράλληλα, είχε κάνει τις πρώτες του συμμετοχές με την Εθνική Ισπανίας Κ16, παρότι μπορεί ακόμα να επιλέξει αν θα εκπροσωπήσει του Ρόχας ή το Μαρόκο.

Έρωτας με την πρώτη… ματιά!

Ο πανικός που έφερε η πρόσληψη του Τσάβι στην τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα, ήταν τεράστιος. Το γεγονός πως το μπάτζετ του Ιανουαρίου δεν θα ξεπερνάει τα δέκα εκατ. ευρώ (!), κάνει τον Ισπανός κόουτς να κοιτάξει με ακόμα περισσότερο έμφαση τη Λα Μασία. Στον πρώτο του αγώνα ως προπονητής του ισπανικού συλλόγου, ο Τσάβι έριξε στην βασική εντεκάδα τον Ιλίας Ακομάκ. Δεν είχε καταγράψει ούτε παρουσία σε αποστολή πρώτης ομάδας και από το πουθενά, βρέθηκε στην αρχική εντεκάδα.

Όμως, όλοι αναρωτιούνται πως προέκυψε αυτός ο ξαφνικός… έρωτας. Στις 6 Νοεμβρίου, ο Ιλίας Ακομάκ έκανε ένα τρομερό παιχνίδι με την δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα, κόντρα στην αντίστοιχη της Σεβίλλης. Συγκεκριμένα, πέτυχε δύο τέρματα στη νίκη με 4-0 και για καλή του τύχη, στις εξέδρες βρισκόταν και ο… Τσάβι. Ο παλαίμαχος άσος εντυπωσιάστηκε από το ταλέντο του και μόλις ανέλαβε, φρόντισε ο υπερταλαντούχος ποδοσφαιριστής να πάρει… προαγωγή.

«Νέος Μέσι»…

Τα λόγια του Πάτρικ Κλάιφερτ, ήταν… προφητικά. Το γεγονός πως ο Ιλίας Ακομάκ θεωρείται ο νέος Μέσι, δεν είναι απλώς στα… χαρτιά. Ο 17χρονος εξτρέμ έχει απίστευτες ομοιότητες με τον Αργεντινό αστέρα σε πολλά σημεία. Πέρα από τον τρόπο παιχνιδιού, τόσο ο ένας, όσο και ο άλλος, έκαναν ντεμπούτο απέναντι στην Εσπανιόλ, σε ηλικία 17 ετών (!). Μόνο σύμπτωση δεν πρέπει να θεωρείται αυτό.

Από εκεί και πέρα, οι κινήσεις στον αγωνιστικό χώρο που έκανε ο μικρός, έφερε νοσταλγία στις εξέδρες. Δεξί εξτρέμ με απίστευτη έφεση στο να κουβαλάει μπάλα με το αριστερό, να μπαίνει προς τα μέσα, να χαρίζει ποδοσφαιρικό θράσος και να ξεσηκώνει τα πλήθη. Σίγουρα, δεν του βγήκαν όλες τις ενέργειες και είναι λογικό. Βρέθηκε και μία φορά φάτσα με το παρθενικό του γκολ. Ωστόσο, οι υποσχέσεις που άφησε, ήταν κάτι παραπάνω από… αρκετές.


Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0